Şi-au dat foc la valiză!

Liderul PLDM, Vlad Filat, a scandalizat opinia publică, declarând că funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a fost partajată politic şi, conform Acordului de constituire a AIE, aceasta a revenit PL. Deputatul liberal Mihai Ghimpu a negat acest lucru, făcând trimitere la anexele acordului AIE semnate de liderii Alianţei. În replică, premierul a declarat că nu toate aranjamentele între politicieni au fost făcute prin semnarea de acorduri sau anexe.

Svetlana Corobceanu

„Sunt anumite lucruri care sunt în aceste anexe, şi sunt lucruri asupra cărora am convenit în timpul discuţiilor. Dar dacă domnul Ghimpu sau PL a renunţat la CSJ, mă bucur, are de câştigat justiţia. Foarte curând vom numi în această funcţie preşedintele CSJ şi lucrurile vor fi evidente”, a spus Filat.

Încalcă Constituţia

Dacă se adevereşte că funcţia de preşedinte al CSJ a fost partajată politic, aşa cum declară premierul Vlad Filat, acest lucru înseamnă o degradare a politicii moldoveneşti, este de părere fostul viceministru al Justiţiei, Gheorghe Susarenco. „Cu asemenea funcţii nu se joacă – cu cea de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie sau al Procuraturii Generale. În acest mod se încalcă grav art. 6 din Constituţie care prevede separarea puterilor în stat. Numirea în această funcţie ţine de competenţa CSM, care este unica autoritate judecătorească în ceea ce priveşte numirile şi promovările judecătorilor”, a spus Susarenco.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional. „În toată lumea, partidele care câştigă alegerile parlamentare numesc Guvernul. Acesta este organul executiv al ţării şi el este subordonat în mod direct Parlamentului. Atunci când se partajează funcţiile de ministru unui sau altui partid din Alianţă, mai pot înţelege. Nu accept, dar pot să înţeleg. Funcţia de ministru este una publică, politică. În cazul în care conducerea CSJ, PG, SIS nu este aleasă în baza calităţilor profesioniste ale persoanei, ci după principiul partinităţii, acest lucru este inadmisibil. Justiţia trebuie să fie imparţială şi în afara oricăror influenţe de partid. Partajarea acestor funcţii contravine categoric normelor fundamentale ale democraţiei şi ale dreptului şi însăşi Constituţiei”, a spus Osmochescu.

Lovitură în imaginea AIE

Ion Păduraru, ex-ministru al Justiţiei, e de părerea că ceea ce a declarat liderul PLDM este şocant. „Declaraţia în cauză loveşte în credibilitatea AIE. Nu mai vorbesc de aspectul antidemocratic al acestei partajări, nu pot fi partajate asemenea funcţii”, a spus Păduraru.

Spiritele în jurul partajării funcţiilor în cadrul AIE 2 s-au încins după ce Vlad Filat a promis în cadrul unei emisiuni televizate că va da publicităţii anexele Acordului de constituire a AIE.

„Am obosit de speculaţii şi acuzaţii şi cred că este cazul să fie făcute publice aceste anexe ale acordului. Nu am de gând să insist faţă de colegii din AIE. Dacă n-o să accepte, o să le fac eu publice”, a spus Filat în cadrul unei emisiuni de la Publica TV. Deputatul liberal Mihai Ghimpu i-a luat-o însă înainte premierului şi, a doua zi, a dat publicităţii anexele acordului semnat de liderii AIE. În replică, premierul a spus că se bucură că liderul PL a dat publicităţii acest document, „doar că în el n-o să vedeţi şi instituţii, cum ar fi, de exemplu, Agenţia privind Protecţia Concurenţei sau Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Dacă unii politicieni nu au calitatea şi capacitatea de a-şi asuma anumite lucruri, îi vizează. Dacă Mihai Ghimpu şi PL au renunţat la CSJ, înseamnă că are de câştigat justiţia din RM”, a punctat Filat.

 

Lista instituţiilor împărţite de partidele aflate la guvernare conform anexelor Acordului de constituire a AIE 2, publicate de portalul de ştiri UNIMEDIA
1. Preşedintele Parlamentului – PL
2. Prim-vicepreşedintele Parlamentului – PDM
3. Vicepreşedintele Parlamentului – PLDM
4. Vicepreşedintele Parlamentului – PCRM
Instituţii subordonate:
1. Curtea de Conturi – PLDM
2. Procuratura Generală – PDM
3. Serviciul de Informaţii şi Securitate – PL
4. Centrul Naţional pentru Protecţia datelor cu Caracter Personal – PLDM
5. Banca Naţională a RM – PL
6. Comisia Naţională a Pieţei Financiare – PDM
7. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică – PL

Autorităţi Administrative Centrale
1. Biroul Naţional de Statistică – PLDM
2. Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru – PD
3. Biroul Relaţii Interetnice – PD
4. Serviciul Grăniceri – PLDM
5. Agenţia „Moldsilva” – PL
6. Agenţia Rezerve Materiale – PLDM
7. Agenţia Turismului – PL
8. Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei – PD
10 comisii permanente ale Parlamentului (PLDM =3, PD=2, PL=1):
1. Comisia administraţie publică dezvoltare regională – PCRM
2. Comisia agricultură şi industrie alimentară – PCRM
3. Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret şi sport şi mass-media – PLDM
4. Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice – PCRM
5. Comisia economie, buget şi finanţe – PLDM
6. Comisia juridică, numiri şi imunităţi – PL
7. Comisia politică externă şi integrare europeană – PDM
8. Comisia protecţie socială, sănătate şi familie – PLDM
9. Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică – PDM
10. Comisia mediu şi schimbări climatice – PCRM

The following two tabs change content below.