Şi-au cumpărat apartamente „în aer”

 

Locatarii vin să-şi vadă apartamentele care nu există

Cum se poate transforma visul de a avea un apartament într-un complex locativ luxos într-un coşmar care durează mai bine de patru ani

Deşi li s-a promis că, la începutul lui 2010, vor păşi pragul apartamentelor proaspăt construite, 60 de persoane care au investit sume impunătoare de bani în construcția unui complex locativ din Chişinău privesc astăzi în aer, la nivelul unde ar fi trebuit să fie apartamentele. În 2010, a fost sistată construcţia blocului, iar administratorul firmei a dispărut cu tot cu bani, spulberând visele locatarilor şi punând pe jar Centrul Naţional Anticorupţie.

Tatiana Goloşnean a lucrat ani buni în Italia pentru a agonisi suma necesară de bani ca să-şi cumpere un apartament în Chişinău în care planifica să locuiască împreună cu mama sa. S-a ales cu banii aruncaţi în vânt, iar mama ei a decedat de necaz.

Ştefan Baltaga a lucrat mai bine de 12 ani la o fermă de porci din Italia. „Am lucrat în putoare, mă rog, am vrut apartament în Chişinău”, spune dezamăgit bărbatul privind spre macaraua care se înalţă deasupra blocului nefinisat de pe strada Burebista din Chişinău. Aici ar trebui să fie un complex locativ cu 20 de nivele, însă Ştefan, împreună cu alte 59 de persoane, a căzut în plasa unor escroci.

Astăzi, administratorul firmei „Aviatusplus” care şi-a asumat angajamentul să finiseze construcţia complexului locativ „Tera Nova” este dat în urmărire generală.

„Aş dori să-i privesc în ochi pe cei care ne-au promis apartamente!”, exclamă Natalia Lapuşanschi. În 2008, femeia şi-a vândut apartamentul cu două camere pentru a achita suma deplină de 30 mii de euro pentru apartamentul cu o cameră din complexul locativ menţionat mai sus. Persoanele au achitat banii în banca Investprivatbank contractată de firma „Aviatusplus”.

Potrivit lichidatorului firmei, Iurie Ispas, 30% din cumpărători au plătit suma deplină a apartamentelor „ieftine” în comparaţie cu preţurile de atunci.

Au pus în gaj construcţia cu tot cu oameni

În 2009 însă, Banca Naţională a retras licenţa Investprivatbank. Deşi au trecut patru ani de la falimentul Investprivatbank, recuperarea creanţelor decurge anevoios în condiţiile în care cea mai mare parte a împrumuturilor a fost acordată domeniului construcţiilor, iar banii au fost transferaţi în off shore. Printre datornici se numără şi „Aviatusplus”, care a contactat de la bancă în 2008 un împrumut în valoare de 100 milioane lei, punând în gaj construcţia de pe strada Burebista. „Dacă banii care au ajuns în off shore sau au fost împărţiţi între administratorii firmei ar fi fost investiţi, clădirea ar fi fost de mult gata”, a declarat pentru JURNAL lichidatorul Investprivatbank, Grigore Olaru.

În căutarea administratorului pierdut

Iurie Ispas, lichidatorul „Aviatusplus”: „Locatarii aşteptă licitaţia. Avem cumpărători, însă banca ne pune piedici”

Centrul Naţional Anticorupţie a dispus începerea urmăririi penale în cazul factorilor de decizie Investprivatbank, şi aceasta pentru că s-a stabilit că, în 2006-2009, în mod fraudulos au acordat credite persoanelor juridice şi fizice, care nu au mai fost restituite, fiind cauzate instituţiei financiare un prejudiciu de peste 635 de milioane de lei. Potrivit lui Boris Macoviciuc, ofiţer superior de urmărire penală din cadrul CNA, a fost pornită şi o cauză penală în privinţa persoanelor care au gestionat activitatea întreprinderii „Aviatusplus” SRL, care, împreună cu alţi indivizi, neidentificaţi deocamdată, au delapidat mijloace băneşti în proporţii deosebit de mari încredinţate în administrarea sa, primite în credit şi ca investiţii pentru construcţia spaţiilor locative. Administratorul „Aviatusplus” Andrei Isaev a fost pus sub învinuire şi dat în urmărire generală.

Lichidatorii se acuză reciproc, oamenii aşteaptă soluţii

Lichidatorul „Aviatusplus” SRL, Iurie Ispas, susţine că problema locatarilor „duşi de nas” ar fi putut fi demult soluţionată dacă lichidatorul băncii Investprivatbank nu le-ar fi pus piedici. „Am găsit mai mulţi investitori care sunt gata să cumpere obiectivul. Nu putem să-l scoatem la licitaţie. Am încercat de două ori, însă banca ne-a dat totul peste cap. Există un interes personal. Din câte ştiu, este ultimul activ care mai prezintă valoare la bancă. Se invocă faptul că există un cumpărător care este gata să investească 100 de milioane. Aberaţii!”, spune revoltat Ispas.

Pe de altă parte, Olaru atenţionează că lichidatorul firmei „Aviatusplus” va fi lichidat. „Ispas spune că noi tergiversăm, de fapt, el tergiversează procesul”, a menţionat lichidatorul băncii.

Se caută „o procedură mai omenească”

„De vânzarea obiectului trebuie să se ocupe dumnealui şi, deoarece nu face faţă, vrem să numim alt administrator. În cazul meu, la Investprivatbank expiră termenul de lichidare şi nu putem să întindem la nesfârşit procesul. Am propus anterior procedura de vânzare a obiectivului, acum analizăm procedura de restructurare, care nu prevede lichidarea „Aviatusplus”, însă găsirea unor investitori care să aibă grijă de locatarii ce au suferit pagube, o procedură mai omenească. Sunaţi-mă peste două-trei săptămâni. Acum e o perioadă de tranzacţie şi, până nu va fi convocată adunarea locatarilor, nu vă pot comunica decizia”, a menţionat Olaru.

Păgubaşii ameninţă cu răfuială

Locatarii însă spun că au pierdut deja numărul adunărilor la care au participat, însă construcţia rămâne în continuare paralizată. În 2008, se bucurau că au făcut o tranzacţie reuşită, şi se visau deja în apartamentul nou, însă n-a fost să fie. Atunci nu au conştientizat riscurile şi nici nu li s-a părut suspect faptul că apartamentele care arată atât de frumos pe hârtie sunt la un preţ foarte avantajos.

„Am fi putut lua demult bunul dat în gaj la bancă, să-l vindem, şi lumea ar fi rămas în drum, însă n-am făcut-o, ca să nu fie gălăgie, să protejăm cumva locatarii. Când cumperi un apartament gata făcut, e simplu, mergi şi îl înregistrezi. În acest caz, nu poţi înregistra aerul, apartamentele nu au nici număr cadastral, nimic. Bunul ipotecar a fost făcut în 2008, toţi s-au aruncat după apartamente mai ieftine. Înainte de a face o asemenea tranzacţie, e de dorit să consulte un jurist, riscul e foarte mare”, a conchis Olaru.

Proprietarii apartamentelor inexistente spun că vor merge până în pânzele albe ca să-şi vadă proprietatea în realitate. „Dacă nu vor relua lucrările de construcţie, voi exploda şantierul”, a spus mai în glumă, mai în serios unul dintre cei 60 de păgubaşi. În prezent, din cele 20 de nivele planificate, doar patru au fost ridicate, iar macaraua galbenă în preajma căreia ne-au dat întâlnire locatarii stă amorţită de trei ani. „Ne-am dori foarte mult să-i auzim motorul”, încă mai speră păgubaşii.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.