Şi AIE lasă Chişinăul cu bani puţini!

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, susţine că deşi capitala „respiră” mai bine de când la guvernare e alianţa democratică, şi aceasta lasă în bugetul municipal bani puţini pentru funcţionarea Chişinăului. Potrivit edilului, doar zece la sută din acumulările la bugetul municipal rămân pentru gospodărirea oraşului, restul fiind transferuri pentru structurile statului care activează în municipiu – poliţie, învăţământ etc.

„Dar noi ne descurcăm, în 2012 este o creştere de 20 la sută a acumulărilor la buget, şi în 2013 trebuie să fie aşa. Faţă de anii trecuţi, lucrurile s-au mişcat şi, dacă păstrăm ritmul, în câţiva ani vom putea vorbi de schimbări”, a declarat pentru JURNAL Chirtoacă.

Întrebat cum resimte administraţia capitalei cei trei ani de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, faţă de cea precedentă, Dorin Chirtoacă afirmă că până nu demult a fost la fel şi doar în ultima perioadă se atestă îmbunătăţiri.

„Perioada guvernării comuniste a însemnat un regres total pentru Republica Moldova, în condiţii de creştere economică în Europa şi în întreaga lume. Am ratat oportunităţi care s-ar fi răsfrânt asupra nivelului de trai al populaţiei. Din 2008-2009, criza economico-financiară a afectat aproape tot. Din 2009 încoace, sunt lucruri care înseamnă îmbunătăţiri pentru municipiul Chişinău, dar nu în măsura în care ne-am fi dorit. Sunt lucruri care îşi mai aşteaptă rezolvarea şi sperăm să reuşim până în 2014, cum ar fi, de exemplu, descentralizarea serviciilor, deşi acum se încearcă centralizarea poliţiei şi nu înţeleg de ce. La capitolul financiar, din 2009 până în 2012 a fost aceeaşi situaţie, chiar dacă e vorba de AIE. Mai mult, în 2011 am avut o complicare a situaţiei, pentru că au fost luate 70 de milioane de lei de la bugetul municipiului Chişinău. Din 2012, odată cu introducerea impozitului pe venit la agenţii economici, lucrurile s-au îmbunătăţit. Sperăm să putem convinge Parlamentul să lase capitalei mai mulţi bani în 2013, în condiţiile în care se vrea ca Chişinăul să fie faţa Republicii Moldova, cartea ei de vizită”, a declarat Dorin Chirtoacă.

R.L.H.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)