Şi-a încuiat copilul de un an în casa plină de pericole

Clipe de groază a trăit o tânără mamă din Chişinău care s-a pomenit de partea cealaltă a uşii apartamentului în care i-a rămas de unul singur copilul de un an şi jumătate

„Urmăresc articolele din JURNAL de Chişinău despre pericolele la care sunt supuşi copiii lăsaţi fără supraveghere. Nu m-am gândit că mi se poate întâmpla şi mie”, ne povesteşte Angela. Femeia a ieşit pentru câteva clipe ca să ducă gunoiul şi când a revenit a găsit uşa încuiată. În apartament a rămas fiica sa de un an şi jumătate. „Atunci am conştientizat că apartamentul meu este plin de pericole”, spune mama.

Cratiţe cu mâncare clocotită pe aragaz, cada plină cu apă, medicamentele în geanta lăsată pe podea… „Ştiu că toate acestea prezintă un pericol pentru copilul care are acces la ele. În acea zi, am ieşit pentru jumătate de minut ca să duc gunoiul” , îşi aminteşte Angela. Femeia a conştientizat că şi-a lăsat copila înconjurată de numeroase pericole abia atunci când a tras de mânerul uşii de la intrare în apartament şi a descoperit că nu poate intra.

Operaţiunea de salvare

Angela a început să conştientizeze toate pericolele la care este supus un copil lăsat fără supraveghere. „Imediat am chemat echipa de salvatori. Cele câteva minute de aşteptare mi s-au părut o veşnicie. Mă gândeam ce s-ar întâmpla dacă Maria ar merge în bucătărie şi ar răsturna peste ea cratiţa pe care am lăsat-o pe aragaz, dacă mi-ar deschide geanta în care aveam medicamente, dacă ar intra în camera de baie în care cada era plină cu apă… Nu-mi mai aminteam dacă am închis uşa de la balcon sau nu, apartamentul nostru e la etajul 11. M-am străduit să vorbesc cu fiica mea, stând neputincioasă de partea cealaltă a uşii, însă când au venit salvatorii, nu mai auzeam nimic”, îşi aminteşte mama îngrozită. Când a venit echipa de la Direcţia Servicii Excepţionale, Angela a strigat disperată: „Spargeţi uşa! Copilul meu e în pericol!”.

Recomandările unui părinte păţit

Când s-a văzut în sfârşit în interiorul apartamentului, Angela a mers în toate locurile unde ştia că micuţa ei s-ar putea accidenta, simţind remuşcări că nu a avut grijă să elimine toate pericolele. În cele din urmă, şi-a găsit copilul în dormitor. „Mi s-a dus inima în călcâie. Maria trăgea de cablul de la televizor, încercând să-l conecteze. Salvatorii mi-au scăpat copilul de la moarte şi m-au salvat şi pe mine de o tragedie. Fiica mea ar fi putut să se electrocuteze sau să se traumatizeze, cum au mai păţit alţi copii lăsaţi fără supraveghere”, a menţionat Angela.

„De atunci, nu-mi mai las fiica singură nici măcar pentru jumătate de minut şi le recomand şi altor părinţi să aibă grijă de copiii lor şi să ascundă toate lucrurile care pot fi periculoase pentru copil”, a adăugat mama fetei. Medicii de la Spitalul „Valentin Ignatenco” din Chişinău au constatat că părinţii îşi înţeleg greşelile abia după ce copiii lor, fiind lăsaţi fără supraveghere, se aleg cu traume grave.

„Slavă Domnului că în majoritatea cazurilor de accidentări ale copiilor în condiţii casnice reuşim să le salvăm viaţa. Ce trebuie să facă părinţii dacă copiii s-au traumatizat? Întotdeauna, în astfel de situaţii, părinţii trebuie să cheme urgent ambulanţa. Orice acţiune a lor poate agrava starea copilului şi complica intervenţia medicilor”, atenţionează directorul spitalului Nicolae Starciuc.

O pedeapsă mai dură pentru părinţii neglijenţi

Numărul mare de cazuri provocate de neglijenţa părinţilor faţă de odraslele lor o alarmează şi pe Tamara Plămădeală, avocat parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului. „Toată responsabilitatea o poartă părinţii şi ei trebuie să fie traşi la răspundere. Cu părere de rău, în RM, părinţii nu se penalizează sub nicio formă în asemenea cazuri. Am înaintat un proiect de modificare a legislaţiei şi încă nu a fost luată o decizie în acest sens. Se mediatizează sute de cazuri de lipsă de responsabilitate a părinţilor şi, până în prezent, nu s-a luat nicio atitudine.

În Belarus, de exemplu, în caz de neglijenţă a părinţilor, aceştia sunt lipsiţi temporar de drepturile părinteşti. Această practică trebuie aplicată şi la noi. Astfel, părinţii îşi vor schimba atitudinea şi vor conştientiza că au un copil de care trebuie să aibă grijă şi să-l supravegheze”, a atenţionat Tamara Plămădeală.

Cu regret, nu în toate cazurile medicii reuşesc să salveze copiii traumatizaţi. O familie din Chişinău a plătit cu viaţa propriului copil pentru câteva clipe de neatenţie. Părinţii au lăsat geamul deschis pentru a aerisi camera în care se afla micuţul de un an şi jumătate. Băiatul, fiind lăsat singur, a urcat pe masa de lângă fereastră şi a căzut în gol de la etajul opt.

Test pentru mămici şi tătici

Se întâmplă să trageţi o fugă afară în timp ce copilul mic rămâne singur în casă?

E unul din cele mai periculoase deprinderi ale părinților. Foarte multe tragedii în care au avut de suferit sau și-au pierdut viețile copiii s-au întâmplat anume atunci când adulții i-au lăsat singuri „pentru scurt timp”.

Îi permiteţi copilului mic să iasă singur la balcon să se joace acolo?

Copilul poate să se afle la balcon numai dacă este în preajma unui adult.

Aveţi la balcon scaune pentru a ajunge să întindeţi rufele sau altă mobilă?

E foarte riscant să le lăsaţi acolo! Îndepărtaţi orice mobilă din apropierea ferestrelor care se poate transforma pentru micuţ în trepte pentru a ajunge la fereastră, să vadă ce e afară, „să vadă maşinile”, de exemplu. Copilul poate cădea în gol.

Când aveți o treabă urgentă, se întâmplă să lăsați copilul mic în supravegherea altui copil mai mare cu câțiva ani?

Chiar dacă sunt mai măricei, și ei sunt copii! Nu lăsați copiii în supravegherea altor copii. Deşi sunt dezvoltați fizic, frații și surorile mai mari nu au capacitatea unui adult de a-și da seama că un obiect / o situație este periculoasă pentru copilul mic și pentru ei. Mai mult, aceştia nu știu cum să reacționeze într-o situație de pericol și pot cădea victime acestor situații. Dacă nu aveți cu cine lăsa copilul, luați-l cu Dvs. sau amânați lucrul până vine alt membru adult al familiei acasă.

Știați că în fiecare zi ar putea fi salvați de la moarte cel puțin 1000 de copii de pe glob, dacă părinții lor i-ar supraveghea mai atent? Dragi părinți, este mult mai ușor să previi decât să rezolvi o problemă. E mai ușor să urmezi câteva recomandări legate de prevenirea accidentelor la copii produse în condiții casnice decât să suportăm consecințe. Respectați regulile de comportament siguri, fără a le pune la îndoială eficiența. E mult prea dureros să le învățăm din propria experiență.

Svetlana Panţa

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

 

The following two tabs change content below.