Şi-a împuşcat fiul, dar se consideră nevinovat!

Acuzatul pretinde că ar fi vorba de o capcană a morţii pregătită de poliţişti

Pe 1 decembrie expiră mandatul de arest la domiciliu al bărbatului care, acum două luni, în timpul unor altercaţii cu poliţiştii, şi-a împuşcat accidental fiul. Bărbatul nu-şi poate explica cum arma de vânătoare, pe care intenţiona să o predea oamenilor legii, s-a dovedit a fi încărcată. „Nu port niciodată arma încărcată”, spune Valentin Gherasim, bărbatul învinuit că şi-a băgat în pământ unicul său fiu de 19 ani.

Mama tânărului omorât consideră că dacă soţul său ar fi fost reţinut pentru actul de huliganism pe care l-a comis cu câteva ore până la tragedie, fiul său ar fi fost în viaţă. „N-a trebuit să-mi scoată copilul din casă şi, faţă de trei poliţişti, să-l omoare. Arma era la soţ, dar el spune că l-au întors spre copil”, ne-a relatat femeia îndurerată.

Potrivit comisarului Comisariatului Raional de Poliţie Râşcani, Anatol Reaboi, pe 5 septembrie, ora 22:20, în unitatea de gardă a parvenit informaţia că într-un local din satul Petruşeni, acelaşi raion, o persoană necunoscută a împuşcat dintr-un pistol în aer: „Persoana a fost identificată, este vorba de pădurarul din satul Gălăşeni, Valentin Gherasim. Arma, un pistol pe care îl deţinea legal, a fost ridicată. Pădurarul era în stare de ebrietate. Poliţistul care a făcut parte din grupul operativ ce a venit la faţa locului a sunat familia bărbatului şi a raportat că acesta este în stare de ebrietate, iar maşina sa era fără cheie. A venit fiul. Acesta era treaz şi a urcat în maşină împreună cu tată-său”.

Versiuni ce se bat cap în cap

Comisarul susţine că poliţiştii nu aveau dreptul să-l reţină pe bărbat pentru huliganism, făcând referinţă la prevederile codului contravenţional. „Dacă ar fi fost reţinut, probabil, nu am fi ajuns la un omor, dar legea e lege. Articolul 354, huliganism, nu prevede reţinerea”, a menţionat Reaboi.

Pe de altă parte, procurorul care gestionează cazul vine cu o altă versiune ce se bate cap în cap cu cea a comisarului. „Pentru a nu tensiona situaţia dintre poliţişti şi bărbatul suspectat pentru huliganism, a fost o înţelegere. Gherasim urma să se prezinte la comisariat a doua zi de dimineaţă”, a declarat pentru JURNAL procurorul Constantin Rusu. Menţionăm că acesta nu a pomenit despre lipsa cheilor, motivul enunţat de comisar de ce ar fi fost chemat fiul lui Gherasim în „capcana morţii”.

„Cheile erau! Cum nu erau? Cheile erau, un poliţist a mers la volanul maşinii mele de la Petruşeni până aici, la Gălăşeni. Şi acolo mi-a cerut numărul fiului şi mi-a sunat copilul să vină  după mine”, povesteşte Gherasim. Bărbatul consideră că anume în acest timp omul legii i-ar fi luat arma de vânătoare şi ar fi încărcat-o cu un glonț care era lângă frâna de mână, acest glonţ  a provocat mai târziu moartea fiului său.

Plan macabru sau omor accidental?

Poliţiştii susţin că, în drum spre comisariat, maşina lor a fost oprită de automobilul învinuitului la volanul căreia era fiul lui Gherasim. „Ei cereau să le fie restituit pistolul. S-a iscat un conflict. Gherasim a luat arma de vânătoare din portbagaj şi a îndreptat-o spre un poliţist. Din întâmplare însă, şi-a rănit mortal feciorul”, povesteşte comisarul Anatol Reaboi.
Gherasim are un alt film al cazului din acea noapte. „Un poliţist mi-a adus maşina aproape de casa mea. După ce a venit fiul şi a urcat la volan, poliţiştii ne-au spus să-i urmăm. Ei au mers înainte şi noi i-am urmat. La un moment dat, s-au oprit la întuneric. Atunci, poliţistul V.P. a coborât din maşină şi a început să-l bată pe fiul meu. Ei spun că noi, chipurile, i-am oprit ca să cerem pistolul. Minciuni. Ştiam că arma mea a fost luată de un alt poliţist care nu era cu ei în maşina de serviciu”, a menţionat Gherasim.

Potrivit bărbatului, oamenii legii ar fi avut un plan macabru, ţinta poliţiştilor ar fi fost nimeni altul decât fiul lui de 19 ani. Tânărul ar fi fost în relaţii ostile cu poliţistul V.P. care, în acea noapte, a venit să-l reţină pe Gherasim. La mijlocul acestui conflict ar fi o domnişoară. „Aici a fost o răfuială. De ce l-au chemat pe fiul meu? Să-l omoare? Ce au făcut ei de la ora 22.20, când au primit apelul, până la ora 1, când s-a întâmplat omorul? Întrebaţii pe ei!”, ne îndeamnă învinuitul.

„Şşşş… e secretul anchetei”

Şeful secţiei urmărire penală din cadrul CP Râşcani, Victor Badrajan, în acea noapte, a fost la faţa locului. Acesta a povestit detaliat cum au fost opriţi poliţiştii de tată şi fiu, cum a ieşit Gherasim cu arma de vânătoare din maşină şi a îndreptat-o spre oamenii legii, cum a găsit cadavrul tânărului pe drum, însă când l-am întrebat ce a fost până la acest incident tragic omul legii ne-a pus: „Ceea ce s-a întâmplat până la asta este confidenţial, eu nu pot să vă informez. E secretul urmăririi penale”.

În timp ce poliţiştii susţin că Gherasim a scos arma de vânătoare din portbagaj pentru a-i ameninţa cu moartea pe oamenii legii, bărbatul susţine că a luat arma de pe bancheta din spate a maşinii şi a vrut să o predea oamenilor legii. „O ţineam cu ţeava în sus. Însă unul dintre poliţişti s-a aruncat peste mine, a îndreptat arma spre fiul meu şi, în acest moment, s-a produs împuşcătura. Nu am înţeles ce s-a întâmplat, ştiam că arma nu era încărcată. Când m-au pus la pământ, ca prin minune, în buzunarul hainei mele au fost găsite două gloanţe”, îşi aminteşte Gherasim.

„Nu am ce ascunde! Mi-a pus arma la cap”

Poliţistul V.P., care, potrivit părinţilor tânărului omorât, ar fi în relaţii ostile cu răposatul, are şi el o versiune a celor întâmplate. Bărbatul nu-şi poate explica de ce Gherasim este în arest la domiciliu. „De fapt, am i-am spus tatălui să-şi sune fiul, însă el, fiind în stare de ebrietate, şi-a scăpat telefonul jos şi, din acest motiv, am făcut legătura cu soţia lui. Când a venit tânărul, a început să-şi sune prietenii şi a spus că va chema mai mulţi băieţi să ne bată. Atunci i-am spus că pot merge acasă şi trebuie să se prezinte la comisariat a doua zi de dimineaţă. Pistolul lui Gherasim era la mine în mapă. Noi am urcat în maşina de serviciu şi ne-am îndreptat spre comisariatul de la Râşcani, în drum însă am fost opriţi de maşina lor. Tatăl şi fiul strigau la noi să le întoarcem pistolul”, îşi aminteşte poliţistul.

Potrivit lui, Gherasim ar fi scos arma de vânătoare, s-ar fi  apropiat de maşina poliţiştilor şi l-ar fi lovit în cap cu patul armei: „Am căzut şi el mi-a pus ţeava la cap. În acest moment, un coleg de-al meu a încercat să-i ia arma şi s-a produs împuşcătura”.

Poliţistul neagă faptul că ar fi avut vreun conflict cu tânărul decedat: „Anterior, l-am reţinut pentru huliganism, dar a fost eliberat pentru că părţile s-au împăcat”, a menţionat poliţistul.  În ceea ce priveşte versiunea părinţilor, poliţistul a avut doar atât de spus: „Fiecare cu povestea lui. Eu nu am ce ascunde. V-am povestit ceea ce a fost”.

Soţul în puşcărie, fiul în mormânt

Valentin Gherasim nu este sigur cine a apăsat pe trăgaci, el sau poliţistul care a încercat să-i ia arma de vânătoare. Fiul lui a decedat pe loc. „Valentin era în puşcărie când l-am îngropat pe băiat. Nu i-au dat voie să vină la înmormântare”, povesteşte soţia lui Gherasim, arătându-ne câteva fotografii de la înmormântare. Din imagini se vede clar că tânărul a fost maltratat înainte de moarte, avea pe faţă multiple semne de violenţă.

Deşi Valentin Gherasim se consideră nevinovat, iar fiul lui ar fi decedat din cauza unui poliţist gelos care a vrut să se răzbune, bărbatul nu crede că va scăpa de închisoare. „Ei sunt un minister întreg, Cum pot eu, un om simplu, să mă lupt cu un minister? Sus există Dumnezeu care a văzut totul”, a spus resemnat Gherasim. Potrivit bărbatului, nu doar „Dumnezeu” este martorul celor întâmplate, dar şi o altă persoană care însă, din motive necunoscute, refuză să facă declaraţii.
Potrivit procurorilor, ancheta este pe ultima sută de metri şi dosarul urmează a fi transmis în judecată. Dacă se va dovedi că Gherasim se face vinovat de moartea propriului fiu, bărbatul riscă până la 20 de ani de puşcărie sau detenţie pe viaţă.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.