Şi-a găsit moartea la Moscova

TRAGEDIE // Ana-Maria a rămas orfană, părinţii ei au decedat în capitala rusă

„Aşa-i dacă eşti un om străin într-o ţară străină”, spune îndurerată sora Parascoviei. Vineri noaptea, pe 15 iulie curent, în apropierea unui bloc din capitala Rusiei, a fost găsit cadavrul unei tinere de 27 de ani cu numeroase lovituri de cuţit. Femeia s-a dovedit a fi originară din satul Selişte, r. Nisporeni, şi se afla de mai mulţi ani la muncă la Moscova. Acasă i-a rămas fiica de cinci ani şi o casă nouă. „Paşa trimitea bani în fiecare lună pentru construcţia casei. Visul ei era să aibă propriul colţişor”, începe să plângă Tamara, mătuşa răposatei.

Câţiva copii se joacă în ograda casei de pragul căreia stau rezemate două cruci. „De ce ne-ai părăsit, Parascovia?”, se aud bocete din casa cu pereţii nefinisaţi. Copiii nu ştiu ce s-a întâmplat şi de ce părinţii lor plâng, nimeni nu le spune nimic. „Nu ştim cum să-i spunem Anei-Maria că mama ei nu mai este”, spune printre lacrimi Tamara. „Ea urma să se căsătorească. Planifica să cumpere duminică inelele pentru căsătorie, însă nu a ajuns. Vineri a fost omorâtă”, adaugă soţul Liliei, sora tinerei mame omorâte la Moscova. Tânăra lucra chelneriţă într-un restaurant din capitala Rusiei şi, potrivit rudelor, nu avea duşmani sau datorii pentru care ar fi putut să se răzbune cineva.

Victimă a unui criminal în serie sau a unei răzbunări

„De când a fost sunată de la morgă la ora 5 dimineaţa, Lilia nu s-a mai oprit din plâns şi nu a pus capul pe pernă. Suferă foarte mult”, spune îngrijorat soţul Liliei. Sâmbătă dimineaţa, soţii Botnari, care lucrau şi ei la Moscova în domeniul construcţiei, au fost chemaţi la morgă pentru a identifica cadavrul unei femei care a fost descoperit în noaptea de vineri spre sâmbătă. „Nu vă imaginaţi cum arăta surioara mea scumpă. Era toată tăiată!”, Lilia ne-a povestit că sora ei a fost atacată în timp ce venea de la serviciu. „El a aruncat-o la pământ şi a lovit-o cu cuţitul în faţă, în abdomen, mâna îi era tăiată bucăţele”, plânge Lilia. Nu poate fi vorba de un jaf, deoarece geanta cu bani şi telefonul mobil au fost găsite alături de femeie. Oamenii legii din Rusia care au pornit un proces penal pe marginea acestui caz le-au spus rudelor răposatei că ar putea fi vorba de un criminal în serie, deoarece cazuri similare au mai fost înregistrate. Apropiaţii însă nu exclud şi versiunea de răzbunare, Parascovia a fost o tânără foarte simpatică, plină de viaţă şi trezea invidia multora.

Ambulanţa a venit cu mare întârziere

Zona în care a fost descoperit cadavrul Parascoviei era supravegheată de camere de luat vederi. „Din imaginile video se vedea clar cum surioara mea iese din restaurant, merge pe stradă, însă anume în locul  unde a fost răpită camera nu a filmat. E întuneric”, povesteşte Lilia. Soţul femeii este indignat că ambulanţa a venit peste o oră şi patruzeci de minute după ce a fost chemată de un locatar al unui bloc de prin apropiere care a văzut de la balcon corpul unei femei ce zăcea pe trotuar. Parascovia a lucrat la un restaurant din Moscova. Câştiga aproximativ 1000 de dolari pe lună. Toţi banii câştigaţi îi trimitea acasă mamei. Bătrâna avea grijă de nepoţica ei de doar cinci anişori şi se ocupa de construcţia casei în care urma să trăiască Parascovia împreună cu viitorul ei soţ şi cu Ana-Maria.

De ce plânge „mama” Lilia?

Avea puţin trecut de 20 de ani când a plecat la Moscova pentru a câştiga un ban. Acolo s-a îndrăgostit de un bărbat şi urma să se căsătorească. „Când era însărcinată în a doua lună cu Ana-Maria, bărbatul care trebuia să-i devină soţ a decedat. S-a otrăvit nu ştiu cu ce. Atunci Parascovia a revenit acasă şi a născut. Nu putea să se descurce în Moldova, mai ales că avea de crescut un copil. Ana-Maria e foarte bolnăvicioasă, are alergie la tot ce mănâncă. Paşa s-a întors în Rusia, iar pe fetiţă o creştea soră-mea. Acum, Lilia va trebui să aibă grijă de copil, pentru că sora mea se simte foarte rău şi, după ce a aflat că Parascovia a murit, starea ei s-a agravat şi mai mult. Îmi plânge sufletul de fiecare dată când se apropie de mine Ana-Maria şi mă întreabă „De ce plânge mama Lilia?”. Fetiţa, de când a început să vorbească, îi spune şi Liliei mamă. Mititica a rămas orfană de ambii părinţi”, regretă Tamara, mătuşa Liliei şi a Parascoviei.

Au plătit bani grei ca să o aducă acasă

Toate cheltuielile pentru a aduce corpul neînsufleţit al Parascoviei le-au suportat rudele. „Ne-am adunat şi am contribuit fiecare cu cât poate. Peste trei mii de euro am dat numai ca să o aducem acasă. Acum trebuie să ne pregătim de înmormântare şi să o susţinem moral pe Lilia. Ea este distrusă şi renunţă să vină medicul, dar este bolnavă de inimă”, relatează soţul Liliei, care, pe lângă doi copii biologici, va trebui să devină tată şi pentru fetiţa care recent a devenit orfană. „Ana-Maria, unde-i mama ta?”, am întrebat-o pe micuţa care nici nu-şi dă seama ce s-a întâmplat în viaţa ei. „La lucru. Mămica face bani ca să-mi cumpere ciocolate”, mi-a răspuns micuţa. Joi, Parascovia Mălai a fost petrecută pe ultimul drum.

Svetlana PANŢA

The following two tabs change content below.