Şi-a făcut-o cu mâna lui? FLAGRANT

Răileanu: „Cei care cred astfel sunt nişte proşti”

Tentativă de omor, incendiere intenţionată, intimidare, oamenii legii investighează mai multe versiuni ale deflagraţiei din 10 aprilie curent. Directorul ANRE, Nicolae Răileanu, a rămas ca prin minune în viaţă în urma exploziei automobilului în care se afla. Totodată, se vehiculează versiunea că Răileanu ar fi cel care şi-a aruncat grenada sub maşină. Motivul? Chipurile, pentru a demonstra că viaţa lui într-adevăr se află în pericol.

Svetlana Panţa

Astăzi, Nicolae Răileanu spune că se simte bine, doar că îl doare spatele. Directorul ANRE a povestit detaliat, pentru JURNAL, ziua pe care a început-o cu sunetul unui prieten ce i-a adus o veste proastă şi pe care a încheiat-o pe patul spitalului.

„Am fost sunat de dimineaţă de un prieten care mi-a spus: «Valentin este internat în spitalul oncologic». Valentin este un bun prieten de-al meu din Tiraspol. L-am sunat şi l-am întrebat ce să-i aduc. Am avut o zi foarte încărcată. Procese de judecată, una-alta, m-am eliberat abia spre seară. Înainte de a merge la spital, am trecut pe acasă pentru a mânca ceva. Am pornit televizorul ca să văd dacă nu figurează şi numele meu, pentru că în această zi am declarat pentru jurnal.md că nu se vor scumpi carburanţii. Am văzut că sucul în borcan e cam tulbure şi am hotărât să iau pentru Valentin doar cele două cutii cu suc pe care le-am cumpărat de la magazin. Am ajuns la spital. În salon erau şi alte persoane după operaţie. A luat ceva timp până i-am ascultat pe toţi, vreo 40 de minute. Când am ieşit afară, m-am învârtit puţin împrejurul maşinii. Aveam probleme cu nasul şi a trebuit să-mi administrez nişte picurături. Apoi am urcat în maşină şi am pornit motorul. A trebuit să stau puţin timp, deoarece în faţa maşinii era parcat un sprinter. Am văzut cum a urcat o femeie în microbuz, cred că au fost şi ei în vizită la cineva, după care aceştia au plecat. Nu m-am mişcat nici 10 cm şi automobilul în care mă aflam a explodat. Am văzut că tot focul îmi era în faţă. Când mi-am revenit, eram în salvare. Nu auzeam nimic”, îşi aminteşte Răileanu.

Roibu: „Făptaşii vor fi prinşi”

Toate detaliile sunt importante. Din cele relatate de directorul ANRE găsim mai multe răspunsuri la întrebările care apar în faza incipientă a anchetei poliţieneşti. Dacă totuşi a fost o tentativă de omor, cum a aflat făptaşul locul aflării „victimei” sale. „Presupun că îmi este ascultat telefonul”, spune directorul ANRE. Geniştii susţin că o grenadă de tipul care a fost descoperită la locul deflagraţiei după detonare nu provoacă imediat incendiul, ci după puţin timp. Însă, potrivit martorilor oculari, cât şi declaraţiilor făcute de Răileanu, maşina a luat foc în clipa în care a avut loc explozia. Aici specialiştii nu exclud versiunea că făptaşul ar fi turnat în prealabil sub maşina lui Răileanu combustibil, cel mai probabil benzină. Însă, în acest caz, bărbatul ar fi trebuit să simtă mirosul înţepător. Deşi avea nasul înfundat, directorul ANRE susţine că ar fi simţit mirosul de benzină. „Nu am simţit nimic”, spune acesta. Faptul că automobilul a luat foc imediat l-a pus în gardă şi pe Răileanu. Ca fost şef al poliţiei criminale, acesta ştie ce se întâmplă la explozia unei grenade. „Eu totuşi consider că aici nu a fost o simplă grenadă, aşa cum a declarat ministrul Afacerilor Interne. Cum poate o grenadă simplă să ridice în aer o maşină de două tone şi ceva?”, susţine directorul ANRE. Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, la rândul său, a declarat că făptaşii vor fi prinşi, la identificarea acestora vor contribui imaginile video surprinse de camerele de supraveghere din parcare.

Răileanu susţine că nu a văzut pe nimeni în preajma automobilului său. „M-am învârtit mult în jurul automobilului în timp ce îmi rezolvam problema cu nasul”, a menţionat directorul ANRE.

Răileanu: „Nu mă tem!”

Făptul că Nicolae Răileanu a scăpat nevătămat i-a făcut pe oamenii legii să analizeze şi versiunea că directorul ANRE şi-ar fi organizat singur deflagraţia. „Aţi văzut cum arăta Ţurcanu în urma deflagraţiei? Era dezmembrat? În cazul respectiv, bărbatul nu s-a ales nici măcar cu o zgârietură”, spune poliţistul care a solicitat anonimatul. „Cel mai mult ne este milă de omul al cărui automobil era aproape, care s-a făcut scrum. Săracul a venit la operaţie la spitalul de oncologie, a parcat maşina, probabil unica sa sursă de venit, şi a rămas fără ea. E un om simplu de la ţară, nu cred că maşina-i era asigurată, spre deosebire de maşina în care se afla Răileanu”, a adăugat acesta.

Directorul ANRE a confirmat că automobilul de model Mitsubishi Outlander era asigurat, mai mult, aceasta nu-i aparţine. „Automobilul este al agenţiei, eu nu am maşină personală”, a menţionat Răileanu.

Cât despre versiunea că „şi-ar fi făcut-o singur”, directorul ANRE nu a fost surprins. „Şi despre Gheorghe Cosovan se vorbea că şi-a făcut-o singur. Cum aşa? Să-ţi pui o fugasă atât de puternică… Eu nu sunt sinucigaş”, a menţionat Răileanu. „Cei care cred că am făcut-o ca să atrag atenţia asupra mea sunt nişte proşti. Pot găsi alte metode ca să atrag atenţia asupra persoanei mele, nu neapărat prin a pune bombă sub maşină”, a spus Răileanu.

Directorul ANRE, deşi susţine că este victima unui atentat la viaţa personală, a refuzat paza. „Cei care au făcut-o pot crede că îmi este frică. Eu nu mă tem”.

Procurorul: „Ştiu ce vreţi să mă întrebaţi, nimic nu vă pot spune”

Reprezentanţii ANRE, în perioada septembrie-decembrie 2011, au sesizat de mai multe ori Procuratura Generală şi poliţia că pe adresele electronice ale directorilor parvin mai multe scrisori anonime, cu caracter denigrator, precum şi despre alte acţiuni îndreptate împotriva reprezentanţilor administraţiei şi angajaţilor Agenţiei. „Nicio reacţie din partea procurorilor. Cred că atunci când va fi găsit autorul acestor scrisori, va fi găsit şi autorul deflagraţiei”, a conchis Răileanu.

Contactat de JURNAL, procurorul Nicolae Geru, care gestionează cazul deflagraţiei din 10 aprilie curent, deşi încă nu auzise întrebările pe care i le pregătisem, a spus: „Ştiu ce vreţi să mă întrebaţi, nimic nu vă pot spune”. Până la urmă, am aflat de la acesta că pe marginea acestui caz a fost pornit un dosar penal pe tentativă de omor. Pe moment, nu există niciun  suspect.

Directorul ANRE, Nicolae Răileanu: „Dacă aş fi cuplat centura de siguranţă, 100% aş fi fost ars. Le mulţumesc curajoşilor, cred că erau doi, care m-au scos din maşină”

Răileanu despre declaraţiile ministrului Afacerilor Interne: „M-au deranjat declaraţia lui Roibu. Probabil au vrut să-l sperie. Atunci când vrei să sperii omul şi nu vrei să-l omori, pui grenada când nu este persoana în maşină”

„Am fost preîntâmpinaţi”

Răileanu consideră că tentativa de omor ar putea fi legată de activitatea sa profesională. Anterior, acesta a descoperit cheltuieli de zeci de milioane nejustificate la „Moldovatransgaz”. „După ce le-am făcut publice, au pornit şi scrisorile anonime. O preîntâmpinare a fost atunci când lui Parlicov i-au murdărit uşa cu excremente, procuratura însă a spus că este un act de huliganism. Făptaşii au considerat că cel mai uşor este să mă anihileze”, susţine Răileanu.

Intimidarea şefilor

Conducerea ANRE consideră că exlozia din 10 aprilie face parte dintr-o campanie largă de acţiuni de intimidare a directorilor ANRE şi a altor angajaţi din cadrul instituţiei.

 

The following two tabs change content below.