Şi-a contaminat soţia cu hepatită B

„Virusul hepatită B este mai contagios decât HIV SIDA!”

În 2005, Vasile s-a adresat la medic pentru că suferea de o afecțiune a vezicii biliare, considerând că aceasta este singura sa problemă de sănătate. Mare i-a fost uimirea când, în urma analizelor efectuate, medicii l-au diagnosticat cu hepatită B.  Boala a fost depistată târziu pentru a fi vindecată definitiv.

Iulia Dubceac (stagiară)

„Am hepatită B. Această veste m-a cutremurat ”, îşi aminteşte Vasile. S-a întors acasă îngrijorat pentru că urma să-şi anunţe familia. „A fost greu să-i spun soţiei şi părinţilor că sunt infectat cu hepatită B. Au reacţionat destul de calm, acceptându-mă aşa cum sunt”, ne povestește bărbatul de 42 de ani.

Cum s-a contaminat? „Aveam probleme cu dinţii şi am decis să mă adresez la stomatolog. Sunt convins că anume atunci am contractat virusul. Am înţeles că boala nu-şi alege victimele”, spune Vasile.

Simptomul: oboseala cronică

Hepatită B este o boală contagioasă care se transmite pe câteva căi. „Pe calea sexuală, atunci când are loc contactul sexual neprotejat cu un partener infectat”, explică medicul Angela Peltec. Virusul se transmite parenteral: „Se are în vedere transmiterea infecției prin transfuzie, contactul cu instrumentele medicale infectate de virus în timpul unei intervenții chirurgicale sau a unei vizite la stomatolog”, atenționează medicul.

Virusul se poate transmite de la mama infectată la făt în timpul nașterii sau la copilul nou-născut prin alăptare, dacă copilului  nu i se administrează imediat, nu mai târziu de 12 ore de la naștere, vaccinul hepatic B şi imunoglobulina pentru hepatită B.

Medicii atenționează: cazurile de infectare cu hepatită B sunt mai frecvent întâlnite decât cele de contaminare cu virusul HIV SIDA. Spre deosebire de SIDA, s-a demonstrat că hepatită B se poate transmite chiar prin salivă. „Acest virus se transmite habitual, în condiții casnice, prin lame de ras, foarfece sau veselă”, exemplifică Angela Peltec.

Hepatită B este cu atât mai periculoasă cu cât prezintă rar simptome specifice. Oboseala rapidă şi mai frecventă ca de obicei, un simptom nesemnificativ la prima vedere, este un motiv de a vă adresa la medic.

Rudele nu-l marginalizează

„Medicii nu mi-au spus că boala se poate transmite pe cale sexuală”, ne spune Vasile. La începutul anului 2012, soția acestuia a aflat că şi ea este bolnavă de hepatită B. Abia atunci ea s-a documentat şi a aflat mai multe despre virus, inclusiv că acesta se poate transmite şi prin salivă. „Ne-a speriat gândul că infecția ar fi putut trece de la noi la copii noștri. I-am dus la medic. Din fericire, testele au fost negative”, povestește Vasile.

Viaţa unei persoane se schimbă din momentul în care medicul îi anunță că suferă de hepatită B. „O asemenea noutate poate influența starea psiho-emoţională a pacienților. Mulţi dintre ei cad în depresie pentru că nu ştiu cum să se comporte, cum să trăiască mai departe cu acest diagnostic”, ne spune medicul.

Pentru Vasile a fost greu să se împace cu gândul că anume el a ajuns în plasa acestei boli: „Pentru mine este important faptul că cei mai apropiați oameni mă susţin şi nu mă privesc cu frică”.

„Persoanele infectate trebuie să ştie că în R. Moldova se desfășoară un program de combatere de hepatită B şi C, care presupune şi un tratament antiviral gratuit”, a subliniat medicul Angela Peltec.

 

Casetă:

Sfatul medicului

Dacă în familie, printre rude sau prieteni, există persoane infectate cu hepatită B, trebuie să vă vaccinați. „Cea mai eficientă metodă de prevenire a virusului hepatită B este vaccinarea”, susține medicul Angela Peltec.

Practicați sexul protejat şi evitați contactul cu multipli parteneri. Nu împrumutați periuțele de dinți, aparatele de ras, de epilat, cerceii, forfecuțele de manichiură, pedichiură. Persoanelor diagnosticate cu hepatită B le este interzis consumul de băuturi alcoolice sau administrarea de acetominofen (paracetamol), deoarece acestea pot afectat ficatul. Prezentarea anuală la medic este obligatorie pentru a vedea dacă tratamentul decurge corespunzător.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)