Sheriffantasticii respiră uşurat datorită portarului lor

FOTBAL // FC Sheriff păstrează şanse bune de calificare în grupele Ligii Campionilor

Meci de infarct pe stadionul „Jakob Park” din Basel. FC Sheriff a pierdut meciul din deplasare cu FC Basel, scor 0-1, dar păstrează şanse bune de calificare în grupele Ligii Campionilor. Asta datorită portarului bulgar Stoianov care, în ultimul minut de joc, a salvat o lovitură de la 11 metri. Totuşi sarcina celor de la FC Sheriff va fi foarte grea în meciul retur de la Tiraspol, deoarece antrenorul Andrei Sosniţki nu va putea beneficia de doi fundaşi, Brankovici şi Samardzic, dar şi de mijlocaşul Erohin. Primii doi au cumul de cartonaşe galbene, iar Erohin a cedat nervos pe final şi arbitrul i-a arătat cartonaşul roşu.

Au jucat curajos, dar fără minge

FC Sheriff a jucat foarte curajos în prima repriză, dar nu a pus în pericol poarta adversă. Sosniţki a făcut unele schimbări în echipă comparativ cu meciul de la Zagreb. Printre titulari s-au regăsit africanii Roamba şi Balima. Ultimul a jucat atacant, dar nu a dat randamentul scontat, aşa cum o făcea brazilianul Franca. Internaţionalul elveţian Alexander Frei a marcat în primele minute ale meciului, dar arbitrii întâlnirii nu au validat golul pe motiv de offside. Rusul Erokin putea deschide scorul în minutul 27, dar mingea trimisă de acesta a trecut puţin pe lângă poartă. Pe finalul primei reprize, sheriffii au obosit, iar elveţienii au avut o şansă bună de a marca. Portarul Stoianov şi-a salvat echipa în minutul de prelungire al primei reprize, când Frei a executat o lovitură de la 25 de metri.

Posesie de 71% pentru elveţieni

În prima repriză, Frei&Co au avut o posesie a balonului în proporţie de 71 la sută. Jucătorii FC Sheriff au alergat foarte mult, dar fără mare folos. În debutul reprizei secunde, cei de la Basel au deschis scorul prin Stocker care a fost scăpat din marcaj de Samardzic. Tiraspolenii nu au căzut psihic după acest gol, drept dovadă fiind ocazia ratată de Balima. Africanul nu a ajuns un balon în careul de 16 metri. Meciul s-a jucat pe contre după minutul 60.

Introdus în locul senegalezului Diedou, Marko Djurovic a nimerit bara transversală în minutul 73 al partidei. În replică, Frei l-a întins serios pe portarul tiraspolenilor care, cu un reflex, a scos o minge pe care scria gol.

Eroul Stoianov

În minutul 85, rusul Erohin, care avea deja un cartonaş galben, s-a enervat pe arbitru şi a lovit violent mingea. Centralul nu a tolerat protestul tânărului mijlocaş şi i-a arătat al doilea galben care echivala cu cartonaşul rosu. Cu un om în minus şi foarte obosiţi, tiraspolenii s-au retras în apărare, iar acest lucru i-a costat. Un atacant elveţian a scăpat singur în faţa portarului FC Sheriff, iar ultimul l-a faultat în careul de 16 metri. Centralul a dictat lovitură de la 11 metri, dar căpitanul gazdelor, Benjamin Huggel, nu l-a putut învinge pe cel mai bun om al FC Sheriff în această partidă.

Sheriffii au alergat 118 km

Cei de la FC Sheriff au alergat 118 km, iar cei de la FC Basel cu trei km mai puţin. FC Basel a avut 12 şuturi, iar FC Sheriff – 10. Totodată, gazdele au şutat pe poartă de cinci ori, iar campionii Moldovei de trei ori. FC Sheriff le-a luat faţa celor de la Basel la capitolul faulturi şi cartonaşe galbene. Astfel, galben-negrii au comis 23 de faulturi, soldate cu şase cartonaşe galbene şi unul roşu, iar elveţienii – 14 faulturi şi un cartonaş galben.

Meciul retur se va juca săptămâna viitoare la Tiraspol. Pentru a spera la calificarea în grupele Ligii Campionilor şi la cele peste 7 milioane de euro, ce li se cuvin echipelor calificate în grupele celei mai importante competiţii intercluburi din Europa, FC Sheriff trebuie neapărat să marcheze cel puţin de două ori în condiţiile în care FC Basel nu reuşeşte să înscrie în poarta lui Stoianov.

Viatalie Hadei