Shaorma, la fel de „proaspătă” şi după o lună

Este adevărat că produsele de tip fast-food nu se descompun nici la o lună de la preparare? Ei bine, trei români au vrut să vadă dacă e mit sau adevăr. Au ales un meniu McDonald’s, unul KFC, dar şi o shaorma. După o lună, au ajuns la următoarea concluzie: au mirosit uşor a stricat, iar la o primă atingere sau degustare diferenţa s-a sesizat.

Totuşi carnea nu se strică decât foarte puţin, schimbarea având loc încet. Shaorma a „cedat” prima. „Carnea nu era tocată, iar cartofii erau la fel ca la oricare alt fast-food, congelaţi, scoşi din pungă şi prăjiţi. Aşa că eram convins că ayranul (iaurt turcesc) care însoţea shaorma se va strica în câteva ore.

După o săptămână, ayranul a început să nu mai arate bine. După zece zile, mirosul pătrunzător de mâncare stricată m-a forţat să-mi iau rămas-bun de la băutura tradiţională din Turcia. Cartofii şi shaorma rezistau în continuare şi nu au cedat nici la proba vizuală, nici la cea olfactivă.

După 16 zile, shaorma a început să miroasă uşor. Cartofii arătau la fel de bine ca în prima zi. La sfârşitul lunii, de îndată ce am despachetat-o, am observat că în locurile în care shaorma intra în contact cu punga de plastic în care a fost ambalată s-a format un strat gros de mucegai negru”.

Hamburger de la McDonald’s: carne aproape intactă

Big Mac: chiflă, carne de vită, caşcaval, castraveţi muraţi, salată verde, maioneză, plus o porţie de cartofi prăjiţi. „După două săptămâni, am fost surprins să observ că nu mirosea deloc a stricat. Doar carnea a prins miros, însă unul deloc deranjant, care aducea cu cel al pastramei de oaie. Cartofii, la rândul lor, deveniseră casanţi şi aveau un iz uleios, dar foarte discret. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în celelalte două săptămâni. Castraveţii şi salata au prins, pe alocuri, o tentă verzuie pronunţată, ca mătasea broaştei. Am gustat şi din carne, şi nu mi s-a întors stomacul pe dos.”

The following two tabs change content below.