Sforăit de funcționar

Direcția asistență socială și protecție a familiei din raionul Criuleni nu a mișcat un deget pentru a face ceva în cazul copiilor de la Pașcani
JURNAL de Chișinău a descris acum două săptămâni situația precară în care locuiesc șase copii, împreună cu mamele lor, din Pașcani, Criuleni. Una dintre mame este bolnavă de ciroză în fază finală, iar alta suferă de alcoolism. Șeful Direcției asistență socială și protecție a familiei din raionul Criuleni, Valeri Burcă, nu era la curent cu acest caz strigător la cer. Până în prezent, nimic nu s-a schimbat în cazul acestor copii, pentru că lui Valeri Burcă nu îi pasă de acești copii și se arată deranjat de faptul că îi telefonăm.

Locuitorii satului susțin că cea mai indicată acțiune în acest caz este ca asistența socială să o trateze pe Ileana de alcoolism, „deoarece copiii nu pot trăi în mizeria în care se află acum”, ne-a spus o locuitoare a comunei, Nina Savciuc.

Solicitat de JURNAL de Chișinău să spună ce acțiuni a întreprins Direcția asistența socială raională pentru a ameliora situația acestor copii, șeful Direcției asistență socială și protecție a familiei din raionul Criuleni, Valeri Burcă, a refuzat să ne ofere informații fără acordul președintelui raionului Criuleni, Veaceslav Burlac.

„Toate întrebările, la președintele raionului! El mi-a spus să nu divulg (sic!) nicio informație și să nu spunem nimic la nimeni. Cine are dorință să vorbească să vină la el (n.a. – la președintele raionului Criuleni). Eu mă supun președintelui de raion, și nu ziarului. Puteți să mai scrieți o dată. Asta e voia voastră. Eu știu că tot satul vuiește. Eu știu toată informația! Dar cine sunteți dvs. să mă întrebați?”, ne-a întrebat indignat funcționarul.

Copiii au nevoie de mâncare

Amintim că șase copii cu vârsta de 15 luni, 18 luni, patru ani, șase ani, șapte ani și 11 ani din comuna Pașcani, raionul Criuleni, alături de mamele lor – două surori, trăiesc într-o mizerie de nedescris. Venitul lunar al acestor surori este de 540 de lei – indemnizație lunară de îngrijire a unuia dintre copii. Una dintre surori (34 de ani) e bolnavă de ciroză în fază terminală. Mai înainte, ea avea grijă de copii. Cealaltă, „prietenă” cu paharul, „îngrijește” micuții. Sunt zile în care aceste opt suflete nu mănâncă nimic.

Asistenta socială de la Pașcani, Criuleni, Nadejda Șatilov, pentru a îmbunătăți un pic situația copiilor, a plasat pentru o perioadă fetițele Alexandrei la o femeie din sat, care are încă doi copii ai săi. Copiii au stat la Olga Gâscă în perioada 9–20 mai.

„Fiind în grija mea acești copii, nimeni nu s-a întrebat ce mănâncă în fiecare zi, cu ce se spală… Din puținul pe care îl aveam, împărțeam tuturor. Nimeni nu mi-a acordat niciun ajutor, așa cum vorbește satul. Și copiii, fiind deprinși cu situația lor, au preferat să se ducă la ei acasă, decât să mănânce bunișor și să doarmă pe curat”, ne-a spus Olga Gâscă.

JURNAL de Chișinău a lansat o campanie de colectare a ajutoarelor pentru acești șase copii. Aceștia au nevoie de produse de igienă (săpun, detergent, pamperși pentru copiii de 18 luni), produse alimentare care nu sunt ușor alterabile, hăinuțe și jucării.

Potrivit asistentului social de la Pașcani, Nadejda Șatilov, printr-o decizie a Consiliului Raional din 18 mai 2018 s-a decis acordarea suportului financiar unic în valoare de 5.000 de lei pentru Elena Haret (Ileana). Asistenta ne-a mai informat că Ileana și-a dat acordul să meargă la dezalcoolizare.