“Sfintele” taxe te ard

SERVICII DIVINE // Preţuri piperate – pentru o înmormântare moldovenii trebuie să plătească între 300 şi 500 de lei, tot atâta costă un botez sau o cununie

Deşi toţi suntem egali în faţa Domnului şi serviciile parohiilor din toate localităţile sunt la fel, taxele bisericeşti pe care le achită enoriaşii sunt diferite de la o localitate la alta. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei, decizia cu privire la taxe o ia fiecare consiliu parohial în parte. În unele biserici o înmormântare costă 300 de lei, în altele 400 – 500 de lei. De la cei nevoiaşi se percep taxe  până în 50 de lei. Desigur, sunt şi cazuri când serviciul divin pentru vreun răposat sărman este gratuit, dar totul depinde de voinţa preotului. Oamenii spun că taxele sunt exagerat de mari, dar în astfel de momente plăteşti cât nu face pentru a ieşi onorabil din situaţie şi a te conforma tradiţiei. Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a declarat pentru JURNAL că taxele pentru serviciile bisericeşti sunt stabilite de consiliile parohiale pentru fiecare biserică în parte: „Acestea variază şi în funcţie de posibilităţile locuitorilor unei localităţi”, a mai spus el.

Andrei Guzun, starostele bisericii din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni, ne-a spus că aici o înmormântare costă 200 de lei, iar o cununie – 500 de lei. „La cununie naşilor li se oferă două lumânări din fondul bisericii. Botezul costă 350 de lei şi de fiecare cumătru câte 15 lei, pentru că li se oferă şi acestora câte o lumânare de cinci lei”. Potrivit starostelui, biserica din Măgdăceşti a fost construită în mare parte din donaţiile enoriaşilor. Parohia activează din 1999. „Evident că sunt şi familii care nu au cu ce achita înmormântările, dar oricum preotul îşi face datoria. Alţii achită mai mult. Totul e la dorinţa omului”.

„La noi în sat o înmormântare poate fi răsplătită cu 50 de lei, o găină, un cucoş”

Părintele Tudor, în vârstă de 70 de ani, din Sărata Galbenă, Hânceşti, slujeşte la parohia din localitate de mai bine de trei decenii. „Serviciile pe care le acordă biserica sunt achitate diferit. Unul este bogat, altul sărac, care n-are nici de sare sau de foc. La adunarea cu episcopul Petru de la Mănăstirea Hâncu am hotărât că orice taxă la biserică se percepe pornind de la posibilităţile omului. Doar ştiţi că biserica are şi ea cheltuielile sale. La noi în sat o înmormântare poate fi răsplătită cu 50 de lei, o găină sau un cucoş”. Părintele Tudor a refuzat să-mi spună şi taxele la cununie, botez, sfinţirea casei, motivând că nu mă cunoaşte.

La biserica din satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni, taxa de 400 de lei este valabilă pentru înmormântare, botez şi cununie. Potrivit preotului Grigore Plăcintă în vârstă de 44 de ani, care slujeşte de mai bine de 14 ani enoriaşii din Hârtopul Mare, această taxă a fost stabilită acum un an de către consiliul bisericii, alcătuit din 11 persoane. „Sunt cazuri când oamenii nu au cu ce plăti o înmormântare şi totul se face fără plată şi nu de puţine ori se întâmplă asta”, a accentuat părintele Grigore. Întrebat de JURNAL de Chişinău care este taxa bisericii pentru sfinţirea unei case, preotul a menţionat că plata pentru acest serviciu este la discreţia enoriaşului.

Înmormântaţi pe datorie

Parohul Oleg Stârcu din satul Balatina, raionul Glodeni, a spus că taxa de 500 de lei este valabilă şi pentru botez, şi pentru cununie sau înmormântare, doar sfinţirea casei costă 200 de lei. „Aceste taxe au fost puse cu acordul Episcopiei”, a concretizat preotul. Potrivit parohului, sunt oameni mai generoşi, dar sunt şi din cei care nu au bani şi nu achită serviciile bisericii. „Aceştia sunt scrişi într-un caiet că nu au achitat”, a adăugat parohul.

Stare morbidă

În satul Hârtopul Mic, raionul Criuleni, serviciile parohiei sunt mai scumpe. „La noi cununia, înmormântarea şi botezul sunt taxate cu 500 de lei. Nu ştiu cine a stabilit aşa o taxă. Înainte era un consiliu al bisericii, care ducea contul de orice încasări, cheltuieli. Acum el este numai pe hârtie”, ne-a spus Ion, locuitor al Hârtopului Mic. „O cununie poate să coste şi 50 de lei – valabilă pentru cei mai în vârstă, care au trăit necununaţi şi hotărăsc în sfârşit să-şi sfinţească legătura de o viaţă, dar, în general, tinerii nu se cunună la biserica din sat. Ei merg la Chişinău să se cunune, căci este mai frumos”, a precizat preotul Gheorghe Danilov, în vârstă de 50 de ani, din Hârtopul Mic. Potrivit preotului, care slujeşte de aproape două decenii biserica din sat, un botez sau o înmormântare costă aici 400 de lei, iar la sfinţirea casei nu există o taxă. „Cât îl trage inima pe om atâta dă”, a accentuat parohul.

Se întâmplă uneori situaţii destul de deocheate. Într-o zi, într-un sat un preot trebuia să oficieze o slujbă de înmormântare şi o cununie. Rudele răposatului au rămas supăraţi şi indignaţi de faptul că, după ce a prohodit mortul acasă, preotul a refuzat să oficieze slujba şi în biserică, aşa cum se cuvine. Graba preotului era motivată de faptul că acesta trebuia să meargă la o cununie, unde era aşteptat şi mai bine plătit.

Nimeni nu are embargo la serviciile divine oficiate la „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău

Solicitat de JURNAL să se pronunţe despre taxele la serviciile divine, protoiereul-mitrofor Ioan Ciuntu, preşedintele Centrului Creştin Ortodox „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, parohul bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău, a comunicat că fiecare biserică are un statut juridic atât în plan civil, cât şi bisericesc. „Conform acestui statut, este ales consiliul parohial, comisia de revizie, care iau diverse hotărâri pentru administrarea parohiei. Evident că apar nemulţumiri în rândurile enoriaşilor privitor la preţuri, pentru că s-ar putea să fie exagerări de taxe uneori. Dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că parohiile sunt diferite. Una are 300 de fumuri, alta 1000 de fumuri în jurul ei, dar biserica trebuie să se întreţină de sine stătător. Sunt sate mici, dar cu parohii mari”, a comunicat parohul Ioan Ciuntu. Potrivit protoiereului- mitrofor, la parohia „Sfânta Teodora de la Sihla” nu sunt taxe fixe. „Totul este la voinţa enoriaşilor. Excepţie fac botezul şi cununia, taxele fiind de 300 de lei şi, respectiv, 450 de lei. Uneori şi aceste servicii divine sunt achitate pe jumătate, alteori şi fără bani, dacă situaţia omului nu-i permite să plătească. Nici eu nu-s de-acord cu taxe fixe, chiar aş vrea să fie excluse”, a precizat preotul Ioan Ciuntu.

Secretarul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, Vadim Cheibaş: „Fiecare parohie este o persoană juridică aparte şi, la discreţia consiliilor parohiale, se stabilesc taxele la serviciile bisericeşti, care sunt diferite. Taxele sunt stabilite şi în funcţie de posibilităţile enoriaşilor unei localităţi”. Vadim Cheibaş mai spune că, din cauza unui număr mare de solicitări, oficierea unei cununii la Catedrală este de 1500 de lei, în cazul în care săvârşirea tainei se face unui cuplu de tineri. În acest caz, se plătesc slujitorii, corul şi clopotarii. Atunci când la cununie sunt prezente mai multe perechi, taxa este de 1000 de lei. „La Catedrală înscrierea la cununii se face cu jumătate de an înainte, pentru că cererea este foarte mare”, a mai spus secretarul Mitropoliei Moldovei. Domnia sa a precizat că pentru un botez la Catedrală se percep 300 de lei, dar sunt şi cazuri când sfântul botez este oficiat pe gratis.

„Nu sunt de acord cu taxele fixe”

Protoiereul-mitrofor Ioan Ciuntu, parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău: „Parohiile sunt diferite. Una are 300 de fumuri, alta 1000 de fumuri în jurul ei, dar biserica trebuie să se întreţină de sine stătător. La noi nu sunt taxe fixe. Totul este la voinţa enoriaşilor. Excepţie fac botezul şi cununia, taxele fiind de 300 de lei şi, respectiv, 450 de lei, uneori şi acestea sunt achitate pe jumătate, alteori şi fără bani, dacă situaţia omului nu-i permite să plătească. Nici eu nu-s de-acord cu taxe fixe, chiar aş vrea să fie excluse”.

Secretarul Mitropoliei Chişinăului, Vadim Cheibaş: „Fiecare parohie este o persoană juridică aparte şi, la discreţia consiliilor parohiale, se stabilesc taxele la serviciile bisericeşti. Preţurile sunt stabilite şi în funcţie de posibilităţile enoriaşilor. Din cauza unui număr mare de solicitări, oficierea unei cununii la Catedrală este de 1500 de lei, în cazul în care săvârşirea tainei se face unui cuplu de tineri. Atunci când la cununie sunt prezente mai multe perechi, taxa este de 1000 de lei”.

Victoria POPA