SFIDĂTOR // Preşedintele Dodon a sărbătorit tentativa formării unui stat separatist pe teritoriul R. Moldova

Preşedintele Igor Dodon a sărbătorit, la 19 august curent, 27 de ani de la tentativa Moscovei de a crea un stat separatist pe teritoriul RM, „Republica Găgăuză”. Pe site-urile de socializare şi pe site-ul oficial al Preşedinţiei, Dodon susţine că a fost la Comrat să sărbătorească „ziua creării Găgăuziei”, inclusiv (pe pagina sa de Facebook) „Ziua proclamării Republicii Găgăuzia”. Şeful statului a participat la eveniment alături de başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, şi ambasadorii Federaţiei Ruse şi Turciei la Chişinău.

În comunicatul Preşedinţiei, Dodon apreciază că Găgăuzia „a fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”. „Tot Găgăuzia a fost printre primii care s-a declarat pentru statalitatea moldovenească, pentru necesitatea studierii în școli a limbii moldovenești și a istoriei Moldovei. Poporul Găgăuziei s-a pronunţat clar pentru aderarea Moldovei la Uniunea economică Rusia-Belarus”.

„Vom susține plenar lupta regiunii pentru propriile drepturi în cadrul unei Moldove independente și neutre. Insistăm pe adoptarea de către Parlament a pachetului de legi cu privire la Găgăuzia. Grație eforturilor noastre, Moldova a trecut la sistemul electoral mixt, iar ca urmare Găgăuzia va avea reprezentanți permanenți în Parlamentul țării”, mai spune Dodon.

Comentatotul politic Oazu Nantoi consideră că acţiunile lui Dodon nu sunt ale unui nebun, acţiuni care ar trebui ignorate, şi regretă că acesta acţionează ca agent rus pe teritoriul RM, incitând la separatism cu acordul tacit al autorităţilor statului. Pentru a înţelege comportamentul acestui individ, ar trebui să ne amintim de alte evenimente care au demonstrat că atât el, cât şi Irina Vlah, acţionează la comanda serviciilor ruseşti, a spus Nantoi.

„În primul rând, la 26 mai 2013, la Chişinău a fost organizată o conferinţă pretins ştiinţifică în cadrul căreia Igor Dodon, fiind deputat în Parlament, a prezentat proiectul de federalizare a RM inspirat din Memorandumul Kozak. Nu este cazul să uităm că la aceeaşi conferinţă a participat Tamara Guzenkova, vicedirector al Institutului rusesc de cercetări strategice, fondatori ai căruia sunt Vladimir Putin şi Mihail Fradkov, şeful actual al acestei instituţii, fost director al Serviciului de spionaj extern (SVR) rusesc”, a opinat observatorul.

„La 2 februarie 2014, în Autonomia Găgăuză, aminteşte el, a fost organizat cunoscutul referendum ilegal, după calapoadele Kremlinului, la organizarea căruia au participat deschis şi plenar atât Irina Vlah, cât şi Igor Dodon. Să nu uităm că în cadrul aceluiaşi referendum a fost votată nu numai opţiunea ‚spre Uniunea Vamală’, dar şi legea privind statutul amânat al autonomiei găgăuze, conform căreia în cazul în care RM semnează Acordul de Asociere la 27 iunie 2014, RM îşi pierde suveranitatea. Prin urmare, Autonomia Găgăuză capătă dreptul la autodeterminare externă. A doua zi, la 28 iunie 2014, urma să fie proclamată Republica Bugeac, cu participarea găgăuzilor din regiunea Odesa. Din fericire, acest scenariu a fost zădărnicit şi, din nefericire, iniţiatorii acestui pseudoreferendum, Igor Dodon şi Irina Vlah, nu au fost traşi la răspundere penală.”

Observatorul politic mai aminteşte că, la 22 martie 2015, înainte ca Irina Vlah să fie instalată ca başcan, Federaţia Rusă a iniţiat o campanie propagandistică absolut inimaginabilă ca cinism şi agresivitate. „Fiind la un post TV de la Comrat, le-am spus concetăţenilor noştri din autonomie: vi s-a părut că votaţi, însă, în realitate, aţi fost violaţi. Violatorul complice a fost acelaşi Igor Dodon care, fiind la Moscova, a arătat cu degetul spre Irina Vlah, spunând că aceasta este dorită de Kremlin”, a observat el.

„Şi acum aceşti doi agenţi de influenţă ai Moscovei acţionează în conformitate cu scenariile scrise la Kremlin, afirmă el, lovind în statalitatea RM. Aceste scenarii au drept scop menţinerea RM sub cizma Rusiei. E regretabil că sunt realizate cu ajutorul celor care sunt fie başcan la Comrat, fie preşedinte la Chişinău. Am obosit să aud că RM este un stat captiv cu o justiţie selectivă şi că Parlamentul a pierdut orice legitimitate. Pentru existenţa unui stat, structurile acestuia trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare. Or nici structuri de stat nu avem, care să funcţioneze în confirmate cu legea, şi nici legislaţie care ar proteja drepturile democratice. Politicienii noştri doar mimează soluţionarea conflictului transnistrean, nemaivorbind de consolidarea societăţii”, a conchis comentatorul.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)