Sfatul unui opincar pentru politicieni: „Lăsaţi-ne să trăim!”

opincar dumitru pascari nadea roscovanu_80                              Foto. Nadia Roșcovanu

Dumitru Pascari, un tânăr din or. Bălţi, este unul din puţinii opincari care mai practică acest meşteşug în RM. De jumătate de an este membru al Uniunii Meşterilor Populari. N-a visat să ajungă opincar. Cu atât mai puţin a visat să-şi vadă nepotul opincar mătuşa Mărioara, bunica lui, care se apropie vertiginos de vârsta de 100 de ani. Bătrâna a avut mereu un crez – ca să scapi de opincă trebuie să înveţi carte.

După absolvirea şcolii, Dumitru visa să ajungă tractorist. Mulţi prieteni de ai lui visau la această profesie. Îşi aminteşte că a avut şi o discuţie în contradictoriu cu tatăl său, care îi prezicea că îl aşteaptă un viitor sumbru, în haine pătate de ulei printre fiare care necesită mereu reparaţii. S-a uitat cu invidie la colegii care au depus actele la şcoala de şoferie, dar a ţinut cont de sfatul tatălui. „Toţi s-au dus să dea documentele ca să se facă tractorişti, iar eu şi cu sora mea am depus documentele la croitorie la Şcoala nr. 3 din Bălţi”, îşi aminteşte Dumitru.

Primele opinci

A fost nevoie de doi ani ca să înţeleagă rostul învăţăturii. În ultimul an a deprins subtilităţile meseriei de blănar. Tot atunci şcoala de meserii le-a organizat o vizită pentru un schimb de experienţă în Ucraina. Aici, un meşter popular, Dumitru Murzuc, i-a sugerat tizului său: „Ce-ar fi, măi Dumitru, să meştereşti şi tu opinci?”. Ideea nu l-a înaripat, dar şi-a zis să încerce. Murzuc i-a împrumutat o pereche de opinci. Le-a măsurat din priviri, le-a descusut, a sesizat că nu sunt chiar perfecte şi şi-a pus în gând să facă şi el o pereche, dar mai bune ca ale lui Murzuc. „De rupt n-am rupt nicio pereche de opinci în timp ce le meşteream. Dar cu prima pereche m-am cam chinuit, în timp ce o opincă trebuie să caute spre stânga, iar cealaltă spre dreapta, ale mele ambele căutau la dreapta. Le-am descusut, iar le-am cusut şi tot aşa până când am reuşit să fac ceva ce semăna cu originalul” îşi aminteşte tânărul. De atunci lucrurile ar fi trebuit să meargă strună, dar nu era sigur că e o profesie care poate aduce bani şi care merita să fie luată în serios.

opincar dumitru pascarito nadea roscovanu_79                                Foto. Nadia Roșcovanu

Meşter în toată legea

După absolvirea şcolii, s-a însurat. Apoi a apărut pe lume o mândreţe de fată, Anişoara. Dumitru şi soţia sa, Natalia, ca mulţi alţi tineri, au decis să plece în căutarea unui loc de muncă mai plătit peste hotare. „Am lucrat trei luni la Moscova, vânzător la piaţă. Am acumulat atât cât să întoarcem datoriile. Am venit acasă şi copilul, care avea 11 luni, nu ne recunoştea. Am plâns şi eu, şi soţia. Ne era dor de ea, dar copilul căuta spre noi ca la doi străini. Am zis: mănânc posmagi, dar de acasă nu ne mai ducem”, îşi aminteşte Dumitru.

Şi-a amintit de meseria învăţată şi, la început mai timid, apoi tot mai îndrăzneţ, a căutat să cumpere piei de oi, de cârlani, de vită şi de cal. A deschis un atelier acasă, o opincărie. A început să confecţioneze căciuli ţurcăneşti, bundiţe, chimire şi opinci. „La una din expoziţii s-au apropiat doi bătrâni din Nisporeni, le-au pipăit, s-au mirat, au zis că iaca, se întorc opincile la modă. „Dar sunt pentru dansatori”, le-am spus eu. Bătrânii au o reacţie deosebită când le văd”, afirmă tânărul. O pereche de opinci mici costă în jur de 150 de lei. Celelalte, de la mărimea 27 – până la 46, costă între 300 şi 500 de lei. Astfel, meşterul are un venit de circa 5000 de lei pe lună.

opincar nadea roscovanu_76                               Foto. Nadia Roșcovanu

Străin de UE

A auzit că, din 2014, moldovenii pot călători liber peste hotare. N-a ieşit din RM decât o singură dată la Moscova şi o dată în Ucraina. Oftează. Deocamdată nu are bani suficienţi ca să-şi poată permite să călătorească. E la curent şi cu faptul că Europa ar putea să se răzgândească, din cauza ultimelor acţiuni ale  politicienilor şi moldovenii să nu mai poată călători liber. O fi bine acolo ori o fi rău, acum nu poate să ne spună. „Doresc de la politicienii noştri să păstreze situaţia, măcar aşa cum este. Au promis că vom trăi mai bine. Creşte euro, creşte dolarul, ceva nu e bine, ceva va fi. Nu pot să ne ajute, măcar să nu ne împiedice să trăim”, afirmă Dumitru.

The following two tabs change content below.