Sfatul Ţării 2 nu are scopuri electorale

Mircea Druc: „Tânăra generaţie va continua şi va finaliza proiectul de revenire la Patria-mamă a teritoriilor acaparate de fostul imperiu sovietic!”

Sfatul_Tarii,_10_December_1918

La 27 martie, la Chișinău, va avea loc Congresul de constituire a Sfatului Țării 2, for reprezentativ al unioniștilor din R. Moldova. Grupul de inițiativă pentru crearea acestui organ, care va pregăti ReUnirea celor două state românești, a organizat alegerea candidaţilor, viitori membri ai Sfatului Ţării 2, prin vot online deschis, pe site-ul www.sfatultarii.md.

Pe lângă Congresul de constituire a Sfatului Țării 2, care va începe la ora 10:00 și va fi organizat la Palatul Național „Nicolae Sulac”, unioniștii pregătesc şi un marș. Evenimentul organizat de aripa tânără a Grupului de inițiativă a Sfatului Țării va începe la ora 13:00 și va avea ca punct de pornire scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, continuând pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt şi încheindu-se în scuarul Gării Chișinău.
Constituirea Sfatului Ţării 2 şi sistemul de vot deschis lansat online a provocat pe reţelele de socializare diverse discuţii. În lista candidaţilor propusă de internauţi apar persoane „compromise”, consideră unii. Alţii întreabă care va fi rolul acestui Sfat al Ţării 2? Ce cred despre acest organ şi care va fi rolul membrilor Sfatului Ţării 2, am încercat să aflăm de la câţiva dintre candidaţii ce se găsesc pe listă.

uion negrei

Ion Negrei, istoric: „M-am găsit şi eu în această listă, dar nu cunosc detalii. Consider acţiunea de duminică drept o adunare de omagiere a generaţiei de la 1918. Am să particip în calitate de istoric, cu datorii faţă de cei care au înfăptuit Unirea. Mai oportună ar fi fost o acţiune de omagiere a generaţiei care a înfăptuit Unirea decât încropirea unui Sfat al Ţării după criterii lipsite de suport legal”.

Ilie Ilaşcu, fost deţinut politic: „Mi s-a propus să particip din partea partidului „Dreapta”, dar nu pot. Sunt în spital. Nu toate organizaţiile care participă sunt unioniste, unii pretind că sunt unionişti, dar mă rog”.
Ion Costaş, general: „Am auzit şi eu, dar nu ştiu toate detaliile. Ce va face mai departe Sfatul Ţării 2? Ce funcţie, ce misiune va avea în viitorul acestei fâşii de pământ românesc? Cred că este o mişcare ce trebuie să existe, fie să se numească aşa, fie altfel. E un lucru bun tot ceea ce se face pentru apropierea şi reintegrarea Ţării. Membri trebuie să fie oameni integri, care au demnitate şi respect faţă de oameni şi faţă de sine, care au făcut ceva pentru fâşia asta de pământ. Însă trebuie sa avem grijă ca în lista asta să nu apară o sumedenie de şmecheri, băgaţi special de KGB-iştii pe care îi avem în toate instituţiile, chiar şi şcoli şi grădiniţe de copii”.

Ion_UngureanuIon Ungureanu, actor şi regizor: „Nu ştiu nimic, sunt foarte bolnav, stau cu doctorii în casă şi cu urgenţa, de aceea nu sunt la curent cu niciun amănunt, îmi pare rău”.

mircea-druc-ucraina-vrea-sa-se-extinda-in-moldova-si-transnistria-8815743Mircea Druc, politician: „Urmăresc acţiunile studenţilor, elevilor, ale oamenilor de cultură, ale primarilor, fermierilor de pe ambele maluri de Prut. Mă bucur că este o mobilizare şi o acţiune fructuoasă a organizaţiilor civice care au aderat la Blocul Unităţii Naţionale. Am aflat acum din presă că la Chişinău, la iniţiativa lui Constantin Codreanu, va lua fiinţă televiziunea Unirea. Tot Constantin Codreanu, susţinut de un veteran unionist ca şi mine, academicianul Nicolae Dabija, a convocat în capitala R. Moldova, pe 27 martie curent, congresul Sfatului Ţării 2. Consider această iniţiativă emblematică, extrem de oportună, ce confirmă un factor de importanţă principială, continuitatea unionismului. Mă conving că tânăra generaţie va continua şi va finaliza proiectul de revenire la Patria-mamă a teritoriilor acaparate de fostul imperiu sovietic. Ei pregătesc şi fac ceea ce poate face doar un segment al populaţiei: îşi îndeplinesc rolul lor de tineri, de societate civilă în primul rând. Ce vor face însă partidele politice? Unirea nu trebuie să o facă în opinia mea R. Moldova şi România, dar judeţul Orhei şi judeţul Vaslui, de la judeţ la judeţ, de la om la om, de la sat la sat. Mă refer la construcţia acestui edificiu de durată şi greu de realizat în timp şi în spaţiu. Decretarea Unirii va fi altceva, decretarea Unirii o poate face parlamentul de la Chişinău şi bine ar fi să o facă cât mai repede”.

constantin ungureanu

Constantin Codreanu, reprezentantul Grupului de inițiativă pentru crearea Sfatului Țării 2:

„Unii dintre candidaţi au fost deja contactaţi, cu alţii urmează să se ia legătura în decursul săptămânii. Unii candidaţi au refuzat propunerea din cauza că s-au decepţionat în alte mişcări în care s-au implicat. Noi înţelegem şi sperăm că pe viitor, odată ce ne vom constitui şi vom începe să demarăm activităţile noastre, să îi convingem prin fapte că suntem nişte unionişti în care pot să aibă încredere. Este un lucru important să se ştie că Sfatul Ţării 2 nu are scopuri electorale, nu se va transforma în partid. Singurul nostru scop este reunirea celor două state româneşti”, a menţionat Codreanu.

Acuzaţii la adresa candidaţilor, spune Codreanu, există deja, fie că unii nu se găsesc în listă, fie că nu le place anumit candidat. Alte pretenţii există şi la adresa acestei mişcări unioniste, „că suntem nu ştiu cum, că primim bani de nu ştiu unde”, a spus el.

„Eu le spun întotdeauna să vină cu noi, să vadă ce facem la sediul nostru: cum se întâmplă lucrurile, de unde luăm banii, cât de greu e să faci anumite lucruri. Să vorbeşti e uşor. Am lansat invitaţia şi către partidele politice. Reprezentantul partidului x, de exemplu, ne-a spus că ‚dacă vine el, nu vin eu’. Noi sperăm că vom putea să îi convingem pe cât mai mulţi să depăşească aceste momente şi să înţeleagă că Unirea ar trebui într-adevăr să ne unească. Să dăm dovadă de cât mai multă înţelegere şi înţelepciune”, a chemat la conciliere unioniştii Constantin Codreanu.

Constantin Codreanu: „Sfatul Ţării 2 se vrea să fie un for reprezentativ al unioniştilor din R. Moldova. Există un grup de iniţiativă format din mai multe organizaţii structurate astfel: tinerii (noul val de unionişti), unde se găsesc „Blocul Unităţii Naţionale”, „Tinerii Moldovei” şi alte organizaţii; veteranii Războiului de pe Nistru, reprezentanţi prin „AVR-1992 Tiras-Tighina, Asociaţia Credinţă Patriei”, şi intelectualii reprezentaţi de Forul Democratic al Românilor din Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova şi o parte a membrilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Aceste trei forţe vin să-şi dea mâna şi să organizăm un Sfat al Ţării 2. Forul se vrea legitimat de peste o mie de delegaţi din toate localităţile R. Moldova, tocmai de aceea facem acest congres pe 27 martie, la ora 10.
Pe lângă lucruri absolut simbolice de care vorbim, Sfatul Ţării 2 se vrea să fie şi un organ lucrativ. Asta înseamnă că cei care vor intra în Sfatul Ţării vor fi repartizaţi pe diverse comisii, de tipul celor care există în parlamentul de la Chişinău sau de la Bucureşti: comisia juridică, administraţie locală, economie, educaţie etc. Noi vrem ca aceste comisii să elaboreze strategii şi documente, să se implice şi să vină cu acte concrete, cu propuneri concrete. De exemplu: eu mă ocup să trecem de la raioane la judeţe, să ajustăm curriculum-ul şcolar la cel din România, procedură juridică recomandată pentru a face posibilă reunirea etc.”

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)