Sfârşitul revoluţiei oranj

UCRAINA // Revanşa lui Ianukovici

Victor Ianukovici este noul preşedinte al Ucrainei. Cel puţin aşa arată rezultatele oficiale după numărarea a 98, 26 % din voturile exprimate. Contracandidata sa, Iulia Timoşenko, care a acumulat cu 2,71 % mai puţin, ameninţă cu ample proteste. Tema fraudelor este deosebit de sensibilă în Ucraina după ce în 2004 justiţia a invalidat victoria lui Ianukovici pentru fraude în alegerile prezidenţiale. Puterea a fost preluată atunci de Viktor Iuşcenko.

Victor Ianukovici, în vârstă de 59 de ani, este considerat omul Kremlinului. A fost prim-ministru al Ucrainei de trei ori, între 2002 şi 2007 şi guvernător al provinciei Doneţk. Pentru criticii săi, Ianukovici este needucat şi trebuie privit cu precauţie, mai ales că, în tinereţe, a stat trei ani la închisoare.
Ianukovici şi-a făcut aliaţi nu numai în rândul rusofonilor, majoritari în estul ţării, dar şi dintre românii şi maghiarii din vestul Ucrainei, cărora le-a promis deplină libertate pentru învăţământ în limba maternă. El vrea să pună capăt şicanelor la care au fost supuşi minoritarii de către naţionaliştii ucraineni. Deşi luate în serios, nu se ştie dacă simplele promisiuni vor duce la îmbunătăţirea vieţii românilor din Ucraina.
Omul Kremlinului

Cu Ianukovici preşedinte, Moscova nu are de ce să se teamă, căci toate cererile sale principale au fost acceptate. Partidul Regiunilor şi liderul său susţin ridicarea limbii ruse la statutul de limbă naţională, crearea unei zone de comerţ liber între Ucraina şi Rusia şi prelungirea închirierii portului Sevastopol pentru Flota Rusă şi dincolo de 2017.

Iulia Timoşenko, în vârstă de 49 de ani, mizează la aceste alegeri pe cartea proeuropeană şi naţionalistă. Înainte de a face carieră în politică, Iulia Timoşenko a fost o femeie de afaceri de succes, dar controversată, în domeniul industriei gazelor naturale. Înainte de a deveni prima femeie prim-ministru din Ucraina, a fost, alături de Victor Iuşcenko, unul din liderii importanţi ai Revoluţiei Portocalii. Ea s-a declarat favorabilă integrării în UE a Ucrainei, însă ea este cunoscută şi pentru relaţiile apropiate pe care le are cu premierul de la Kremlin, Vladimir Putin. Ambii candidaţi au promis să readucă stabilitatea după ani de criză şi să îmbunătăţească relaţiile cu Moscova, dar şi cu Occidentul.

Ucraina a intrat în recesiune în 2009, cu o scădere de 15% a Produsului Intern Brut. Moneda sa naţională, grivna, a pierdut peste 60% din valoare de la începutul crizei economice mondiale, în 2008.

Ucrainenii din R. Moldova l-au votat pe Ianukovici

Şi cetăţenii ucraineni din R. Moldova au votat preponderent pentru Ianukovici. Ambasada Ucrainei la Chişinău a anunţat că la alegeri au participat 1.649 de cetăţeni ucraineni care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, dintre care 48,6 % şi-au dat votul pentru liderul „Partidului regiunilor”, cunoscut ca fiind favoritul Rusiei la Kiev.
Potrivit analiştilor politici contactaţi de JURNAL, victoria lui Ianukovici simbolizează o revanşă asupra Revoluţiei oranj din 2004. Totuşi, susţin analiştii moldoveni, schimbarea de forţe de la Kiev nu va aduce mutări radicale în relaţia cu R. Moldova.

Anatol Ţăranu, analist politic: „Alegerile din Ucraina sunt o lecţie pentru AIE”

„Principala semnificaţie a victoriei lui Ianukovici constă în faptul că au falimentat liderii Revoluţiei Oranj din Ucraina şi acest lucru cere şi o analiză aprofundată, şi o notă foarte precisă în sensul că cei care s-au angajat să facă reforme nu pot să nu le facă, pentru că, dacă nu se ţin de cuvânt, răsplata vine imediat. Într-un fel, alegerile din Ucraina ar fi şi o lecţie pentru R. Moldova. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană ar trebui să înţeleagă că ei nu pot să încerce la infinit răbdarea electoratului şi trebuie cât mai repede să producă reforme care să dea atât rezultate sociale, cât şi rezultate privind democratizarea societăţii. Acest lucru se referă inclusiv la necesitatea de a se da o apreciere foarte precisă la cei opt ani de guvernare comunistă şi toţi acei care pe timpul fostei guvernări s-au implicat în procesul de demolare a instituţiilor democratice din R.Moldova trebuie să poarte răspundere.

Cât priveşte consecinţele pentru R. Moldova, eu nu cred că în politica sa externă Kievul lui Ianukovici se va deosebi radical de Kievul lui Timoşenko. Va fi, probabil, a apropiere mai pronunţată faţă de Moscova, dar nu într-atât încât se aşteaptă unii.”

Igor Boţan, analist politic, ADEPT: „Nu vor avea loc schimbări spectaculoase”

„Victoria lui Ianukovici este o aşa-zisă revanşă pentru Revoluţia Oranj din noiembrie-decembrie 2004 şi acum lumea vorbeşte despre petalele veştejite ale revoluţiilor oranj în spaţiul postsovietic. Vedem că în Georgia situaţia este foarte complicată, în Ucraina cei care au făcut revoluţia sunt învinşi, iar în R. Moldova cei care au profitat de pe urma revoluţiilor oranj acum sunt în opoziţie.

Atunci când societatea nu este pregătită pentru reforme, când clasa politică este coruptă, să aşteptăm efecte revoluţionare este foarte dificil.

Eu cred că, odată cu venirea lui Ianukovici, nu vor fi schimbări mari în Ucraina. Probabil, noua conducere de la Kiev va dori să aibă relaţii echilibrate atât cu UE, cât şi cu Rusia. Va promova o politică prudentă, în primul rând, pentru a scoate ţara din criza profundă în care se află şi pentru a încerca să o modernizeze. Iar în relaţiile Ucrainei cu R. Moldova nu cred că ar trebui să ne aşteptăm la schimbări spectaculoase.”

Oazu Nantoi, analist politic, IPP: „Vom avea relaţii pragmatice”

„În primul rând, ceea ce s-a întâmplat în Ucraina este o lecţie pentru AIE. În opinia mea, rezultatele alegerilor de duminică au fost determinate de comportamentul echipei oranj după venirea la putere în 2005. Lui Ianukovici nu i-a ajuns putere să consolideze echipa care a realizat acea revoluţie, creând astfel o deziluzie în societate. Cât priveşte consecinţele asupra R. Moldova, încă nu se ştie cât timp va mai fi doamna Timoşenko prim-ministru în Ucraina. Dar, cred că nici venirea lui Ianukovici la preşedinţia Kievului nu va anula vectorul proeuropean al Ucrainei şi, în triunghiul Bruxelles-Kiev-Chişinău, R. Moldova va avea posibilitate să rezolve problemele iniţiate în urma dialogului dintre Filat şi Timoşenko. Totodată, există riscul unei instabilităţi politice interne în Ucraina şi aceasta va reduce din posibilităţile de colaborare dintre Chişinău şi Kiev. Oricum, relaţiile noastre cu Ucraina vor fi pragmatice.”