Sfârşitul lumii se amână

PREZICERI // Pentru orice „eventualitate apocaliptică”, moldovenii spun că au unde se ascunde: beciurile le vor deveni buncăre

Prognozele apocaliptice făcute de unii oameni în legătură cu apropierea Lunii de Pământ i-au pus pe jar şi pe destui cetăţeni din R. Moldova. Ca să ne amuzăm, am întrebat sâmbătă mai multe persoane ce ar face dacă ar şti că, într-o zi anume, din cauza unui cataclism, s-ar produce sfârșitul lumii. Mulţi mi-au spus că vor petrece ultimele clipe alături de cei dragi, iar Ion din Străşeni susţine că va supravieţui indiferent de calamităţile naturale care ar putea avea loc: „Conserve am! De băut este. Îmi iau toată familia şi ne ascundem în bordei”.

Pe 19 martie dimineaţa, Elena a ieşit la bucătăria comună dintr-un cămin de familişti din capitală pentru a pune ceainicul pe aragaz. A deschis radioul şi, pe întreg etajul, a răsunat ştirea că în astă noapte Luna se va apropia de Pământ şi că acest fenomen s-ar putea solda cu diverse calamităţi naturale. Femeia s-a emoţionat şi mai mult atunci când a auzit că, în 1992, la scurt timp după ce astrul s-a apropiat foarte mult de Terra, în Nicaragua a avut loc un cutremur de 7 grade pe scara Richter, în urma căruia au murit 180 de oameni. „În atenţia jurnaliştilor vreau să menţionez că orice informaţie de acest gen poate induce panică în rândul oamenilor. În contextul tragediei care a avut loc în Japonia, cred că toţi locuitorii Terrei au devenit foarte vulnerabili. E suficient un singur zvon ca să se producă haos”, a opinat Victoria Novac, psiholog. Până în seară, Elena a pregătit genţile, în care a pus hainele şi documentele fiicei de nouă ani şi ale soţului şi a părăsit apartamentul. „Plec la mama la ţară”, a spus ea şi a închis uşa din capătul coridorului de la etajul 10.

Beciul – buncărul moldovenesc

Se pare că Elena a făcut o alegere corectă. Oamenii de la ţară şi orăşenii care au case la curte s-au arătat mai pregătiţi de sfârşitul lumii. Ei susţin că beciurile le vor servi în calitate de buncăre. „Moldoveanul nu-i aşa de prost, după cum cred unii”, spune Ion din Străşeni, un gospodar de 39 de ani, care îşi câştigă existenţa din practicarea agriculturii. Bărbatul susţine că în beciul-buncăr are conserve şi vin încă pe o jumătate de an înainte. „Soţia a conservat tot ce vrei. Are şi orez cu legume, salată de pătlăgele, slănină şi tocană de carne de porc. Ce mai trebuie? Vinul e cam pe sfârşite, dar bem noi şi compot”, povesteşte gospodarul. Ion spune că şi beciurile vecinilor lui sunt la fel de dotate ca şi al lui. „Dacă vine vreo năpastă peste noi, avem unde ne ascunde. În noaptea asta cred că voi chema nişte vecini la mine în beci. La ce oră se apropie luna?”, m-a întrebat foarte serios bărbatul.

Cum am supravieţuit apocalipsa

Familia Bodrug din Chişinău, după ce a aflat despre fenomenul astrologic, şi-a invitat toţi prietenii şi rudele pe ospeţe şi a pregătit o masă de zile mari. Cu toţii au salutat sfârşitul lumii printre toasturi şi amintiri plăcute din tinereţe şi copilărie.

Astrologul Tatiana Paladi a studiat urmările acestui fenomen asupra R. Moldova şi a constatat că ţara nu va suporta mari dezastre. „Ţin să menţionez că, după 20 de ani de independenţă, a venit timpul să recunoaştem propriile greşeli şi să ne sacrificăm în numele evoluţiei”, a spus pentru JURNAL astrologul.

 

Cerul noros nu a permis cetăţenilor R. Moldova să admire „Super Luna”. Doar a doua zi dimineaţă fenomenul cosmic a putut fi resimţit şi de moldoveni, în special de cei meteo sensibili şi de cei care s-au cam întrecut la ridicatul paharelor în cinstea… Apocalipsei.

 

Svetlana Panța

The following two tabs change content below.