„Sfântul” Moldovei // INVESTIGAŢIE

Capii Mitropoliei Moldovei, rude şi prieteni de-ai unui doctor proaspăt în teologie vor locui în viitorul „cartier ortodox” din coasta Chişinăului

Un om de afaceri cumpără 12 hectare de pământ agricol lângă comuna Cruzeşti, municipiul Chişinău, şi, sub pretextul construirii acolo a unei biserici, proiectează un întreg „cartier ortodox” numit „Sfinţii Moldovei”. Pentru a putea mai lesne schimba destinaţia terenului din  agricol în loc pentru construcţii, acesta donează 9,6 hectare viitoarei biserici în fruntea căreia tot el este, împarte gratuit câteva loturi capilor Mitropoliei Moldovei şi câtorva preoţi, iar Vlădica cere autorităţilor ca „operaţiunea” să fie făcută fără a plăti taxele prevăzute de legislaţie – câteva milioane de lei. Şi totul în numele ortodoxiei din Republica Moldova! Strategia acestei „intenţii nobile” este simplă – iniţial omul de afaceri a achitat 6000 de euro pentru cele 9,6 hectare, iar în urma vânzării loturilor care i-au mai rămas ar ieşi o sumă ce ar depăşi cu mult cifra de jumătate de milion de euro.

 

Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

Recent, pe internet au apărut anunţuri despre vânzarea unor terenuri a câte cinci ari fiecare „pentru construcţii într-un loc unical”, lângă şoseaua naţională, la şapte kilometri de Chişinău, în „cartierul ortodox” „Sfinţii Moldovei” de lângă comuna Cruzeşti. Preţul acestora este de zece mii de euro fiecare. La telefon ne răspunde un tânăr care ne spune că „tatăl său” vinde acolo loturi pentru construcţii şi, dacă dorim, ne poate construi şi casa.

 

Tatăl tânărului nu este altcineva decât Valeriu Bulgac, un om de afaceri în domeniul construcţiei reţelelor de gaz şi apeductelor, cercetat într-un dosar pentru escrocherie. Anume Bulgac a cumpărat hectarele într-un loc strategic, la 300 de metri de şosea, le-a donat în 2006 bisericii cu hramul „Şfinţii 40 de mucenici” care urmează a fi construită pe acel loc şi în fruntea căreia tot el se află în calitate de epitrop. „Epitropul este staroste al bisericii, persoana care gestionează toată averea bisericii, grad ce se oferă, evident, de Mitropolie”, ne explică acelaşi Bulgac.

 

Proaspăt doctor în teologie

 

Sediul pe care îl ocupă Valeriu Bulgac în centrul capitalei ne întâmpină cu macheta „cartierului ortodox” agăţată pe perete chiar la scări. Biroul este plin de icoane, poze cu Mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove Vladimir, ex-preşedintele Vladimir Voronin la întâlnirea cu Patriarhul Kiril etc., „nevoite” să asculte muzica rusească de la postul de radio „Evropa plus”.

 

Cu barba tunsă îngrijit şi cu o cruce de aur prinsă la sacou, Valeriu Bulgac ne spune că, la cei 50 de ani ai săi, divorţat, cu doi fii şi recăsătorit, este pe cale să se facă preot. „Poate să fiu preot, dar poate să nu fiu niciodată. Cum va spune Domnul! Am pregătit dosarul, dar nu l-am dus la Mitropolie”, zice el. Acesta a reuşit performanţa să-şi ia în 2009, după un an de studii, masteratul în teologie, iar peste încă un an (!) doctoratul cu lucrarea „Budismul”.

 

„Cartierul va avea 147 de case, o biserică, un parc, un hotel, un restaurant, un orfelinat, un centru de reabilitare, un magazin bisericesc, trapeză, clinică veterinară, centru tv şi radio”, ne prezintă cu mândrie proiectul său Bulgac.

 

Acum, pe cele 9,6 hectare se înalţă deja trei case, câteva fundamente, un autobuz amenajat ca lăcaş sfânt în care se oficiază slujbe în zilele de sâmbătă şi o placă ce marchează teritoriul pentru „Sfinţii Moldovei” sub auspiciul Mitropoliei Moldovei.

 

„Vlădica a binecuvântat”

 

De când a cumpărat terenul, acesta nu a fost încântat să practice acolo agricultura. Aflat în căutări de idei, în calea lui Bulgac a apărut o femeie salvatoare. „M-am întâlnit pur întâmplător cu o doamnă care proiecta lăcaşuri sfinte. Ea a proiectat şi sediul mitropolitan. Era o bătrânică foarte bolnavă şi m-a cuprins, ştiţi, o jale… Şi m-am gândit să-i dau ceva de lucru – să proiecteze o biserică. Dar unde s-o proiecteze? Evident, pe locul pe care îl am. I-am dat sarcină femeii, a făcut proiectul, am trecut expertiza la inspecţia în construcţii şi m-am ciocnit cu o problemă. Preotul din sat s-a plâns Vlădicii că două biserici într-un sat nu chiar atât de mare nu-i prea bine. Evident, Vlădica i-a spus să fie două biserici, cui îi încurcă? Lasă să construiască, e pământul lui! Am vrut să fug de problema cu preotul din localitate şi am hotărât să proiectez un cartier. Am ajuns la concluzia să construiesc un cartier ortodox care să fie centrul ortodoxiei din Moldova. Vlădica a binecuvântat. Biserica va fi cu hramul „Sfinţii 40 de mucenici”, unica în republică. M-am sfătuit cu mitropolitul: ‘Ce hram să luăm, Vlădică?’. Vlădica a spus: ‘Ca să nu apară divergenţe între localnici, care sărbătoresc hramul pe 14 octombrie, icoana sfinţilor Moldovei e potrivită, pentru că se sărbătoreşte tot la 14 octombrie. Aşa că i-am împăcat”, povesteşte „prietenul” lui Vlădica.

 

Cheibaş rezolvă totul!

 

Într-adevăr, iniţial, consilierii locali de la Cruzeşti nu au fost de acord să ia decizia de a transfera pământurile în intravilanul localităţii. „A venit într-o zi secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibaş, şi totul s-a rezolvat”, îşi aduce aminte un fost consilier local, care nu a dorit să-şi dea numele „din cauza unor presiuni”. De menţionat că, după ce am vorbit cu angajaţi ai Primăriei Cruzeşti, aceştia au primit „nişte telefoane” şi, ulterior, au fost mai rezervaţi în oferirea de informaţii.

 

Deşi în cadrul discuţiilor noastre Valeriu Bulgac ne repeta ostentativ că „Mitropolia nu are nimic cu această biserică, ne supunem doar canonic”, primarul de Cruzeşti, Nicon Scurtu, îşi aminteşte că Mitropolitul Vladimir a fost de câteva ori şi a sfinţit autobuzul amenajat ca lăcaş sfânt şi o fântână săpată acolo. Evident, Vlădica are cinci ari acolo, ca şi Vadim Cheibaş, ca şi Episcopul de Bălţi Markel şi alţi câţiva preoţi, prieteni de-ai lui Bulgac. Când aud subiectul pe care vrem să-l abordăm, atât Vadim Cheibaş, cât şi preotul de la Dubăsarii Vechi, Criuleni, Tudor Pelin, care are două loturi acolo, inclusiv unul pentru fiul său botezat de Bulgac, ne-o taie repede: „Vorbiţi cu şeful de acolo”.

 

Pasărea pe limba ei piere

 

Actele la Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru (ARFC) au fost prezentate încă 2007. Cererea era semnată de Mitropolitul Vladimir şi de Valeriu Bulgac. Aceştia solicită autorităţilor să accepte modificarea destinaţiei celor 9,6 hectare din teren agricol într-unul „pentru construcţia caselor individuale de locuit cu scutirea de a plăti pierderile agricole ale terenului”. Aceste pierderi au fost estimate de către Agenţie la 6270524 de lei. „La Agenţie, actele au stat mai bine de un an şi m-am sfătuit cu nişte specialişti să retrag proiectul şi să-l revizuiesc. Am scos de acolo drumurile, pentru că ele servesc societăţii, am solicitat ca suprafeţei bisericii de 70 de ari să-i fie schimbată gratis destinaţia, fiindcă e instituţie de menire socială, iar dintr-un lot de cinci ari să fie schimbat numai câte un ar, pe care ar fi construită casa, restul să rămână grădină. Numai drumurile ocupă 2,8 hectare. E o economie colosală”, se developează Bulgac, ţinând să ne convingă că intenţiile sale sunt „pure”, fără niciun interes.

 

Acum, actele se află la Institutul de proiectare şi organizare a teritoriului din cadrul ARFC. „Dosarul este gata încă de anul trecut, dar domnul nu a venit să achite taxa pentru lucrul efectuat, 8100 de lei, şi nici să aducă alte documente solicitate. După revizuire, noi am calculat pierderile pentru agricultură în valoare de 3 487 545 de lei pentru o suprafaţă de 3,73 de hectare”, a declarat pentru JURNAL inginerul cadastral Ala Ştac. Problema e că aleşii locali din Cruzeşti nu vor să adopte o altă decizie care ar viza cele 3,73 hectare, după ce şi-au dat acordul cu greu să treacă în intravilanul localităţii întreg teritoriul de 9,6 hectare. Fără acest document, dosarul pentru schimbarea destinaţiei terenurilor nu poate ajunge la Guvern.

„Aşa sau altfel, mai devreme sau mai târziu, eu cred că problema se va rezolva”, se îmbărbătează epitropul.

 

Cumperi cu 6000 şi vinzi de 750000 de euro

 

Bulgac ne arată lista cu cele 70 de loturi pe care zice că le-a donat. Lotul cu numărul 13 i-a revenit Mitropolitului Vladimir „să-şi facă o căsuţă cât de mică, pentru că locuieşte la Mitropolie”. Acolo mai au loturi surorile sale, fiii săi, prieteni, aşa încât după ce rosteşte fiecare nume ne explică şi relaţiile sale cu fiecare. Zice că „tinde” să vândă celelalte loturi pentru că pe umerii săi stă „povara” de a construi biserica.

 

Nişte calcule simple arată că pentru loturile rămase, pe care le vinde cu 2000 de euro arul, ar obţine cel puţin 750000 de euro. Şi asta în condiţiile în care a achitat numai 6000 de euro atunci când a cumpărat 9,6 hectare, cote ale oamenilor din Cruzeşti.

 

INTERVIU

 

Valeriu Bulgac: „Ideea a fost curată”

 

– Domnule Bulgac, cum v-a venit ideea să construiţi o biserică?

 

Am avut discuţii cu mama. Ea m-a rugat ca, dacă voi avea posibilitate, să construiesc o biserică. Şi am ţinut cont de sfatul mamei. Am proiectat, am început construcţia, Vlădica a sfinţit, am făcut acolo o fântână, Vlădica a sfinţit-o.

– De ce aţi decis să donaţi acele hectare bisericii?

Ideea a fost curată, pură, fără niciun scop aşa… Sunt momente care nu ajung la mintea noastră. Dacă donam numai terenul pentru biserică şi restul îl vindeam, câţi duşmani aveam eu? Vedeţi câtă invidie este la noi? Tot ce faci pe pământ, toată averea e vremelnică. Pe lumea cealaltă nimic nu iei cu tine. Dar când faci o localitate, un lăcaş sfânt în care ani în şir o să se facă rugăciuni, asta e averea mea. Dacă eu am posibilitatea să fac un bine, să ajut cu un lot, de ce să nu o fac?

– Cum aţi decis să donaţi loturile unor preoţi?

După o slujbă de la Catedrală, eram la o cafea cu nişte protodiaconi şi unul se văicărea că trebuie să se mute de la gazdă. Aşa s-a săturat să umble cu torba în spate. El e primul om care îl pregăteşte pe Vlădica de slujbe. De acolo a pornit ideea.

– De ce nu ajutaţi şi alţi sărmani care nu au unde locui?

Numiţi-mi un asemenea om. Dar eu nu sunt în drept să redistribui terenurile aşa cum doresc?

– De ce le-aţi dat loturi capilor de la Mitropolie? Cheibaş, de exemplu, are o casă foarte mare şi frumoasă într-un cartier prestigios din capitală…

Eu am mers pe anumite criterii. E o chestie când formezi o localitate şi împarţi loturile în stânga şi în dreapta. Nouă ne face o cinste şi o onoare ca Vlădica să locuiască acolo, personalităţi care să fie pildă. Pentru Vlădica, terenul a fost o surpriză. Lotul meu e lângă cel al lui Vlădica de la Bălţi, Markel. Pentru noi e o cinste şi o onoare să avem în cadrul cartierului asemenea personalităţi. Chiar dacă au unde locui, noi vrem ca ele să fie în cartier la noi.

– Vă aveţi de bine cu mulţi slujitori din cadrul Mitropoliei?

Siiigur! Dar nu are Mitropolia nimic cu cartierul ortodox.

– De ce aţi decis să faceţi doctoratul în teologie acum, după ce în tinereţe aţi studiat în domeniul construcţiilor?

Mi-e interesant, am vrut să cunosc tot. În tot ce studiez, mă regăsesc.

– Dvs. aveţi unde locui?

Nu. Banca mi-a luat casa. Eu vreau să-mi fac o căsuţă şi să fie în incinta cartierului. Eu cred că la uşa bisericii cineva o să-mi dea la bătrâneţe o bucată de pâine şi un pahar de vin, dacă voi dori.

– Din ce bani o să construiţi obiectivele de menire socială preconizate în cartier, dacă susţineţi că acum nu aveţi bani?

Dacă aş vinde şi aş pune banii în buzunar, e mult. Dar pe spatele meu stă sarcina de a construi biserica.

– Sarcină asumată benevol…

Da, benevol. Restaurantul şi hotelul le va construi Vasile care are un hotel în Chişinău. Pentru alte obiective voi căuta proiecte.

 

DOSAR

Caseta 2

Dator la stat cu peste patru milioane de lei

Curtea de Apel Economică Chişinău a emis, pe 7 februarie 2008, o decizie definitivă prin care Valeriu Bulgac, prin firma lui „Samotlor Gaz”, este obligat să întoarcă în bugetul raionului Făleşti 4, 230 milioane de lei. Banii au fost alocaţi pentru procurarea unei staţii de epurare a apei care, deşi figurează în acte, nu a fost livrată niciodată. De atunci, decizia instanţei nu poate fi executată. „Am obţinut noi odată 89 de mii de lei din acea sumă şi gata. Executorul judecătoresc nu poate executa decizia instanţei, deoarece Bulgac nu are niciodată nimic pe conturi. Între timp, şi-a fondat alt SRL”, a declarat pentru JURNAL Ana Ciubaniţa, juristul Consiliului raional Făleşti.

Momentan, pe rol la Curtea de Apel Bălţi se află un dosar în care Valeriu Bulgac este cercetat pentru escrocherie şi, împreună cu fostul preşedinte comunist al raionului Făleşti, Alexei Gligor, pentru fals în acte, exact pentru aceeaşi staţie de epurare.

 

Judecătoria Făleşti i-a achitat pe cei doi, iar acuzatorul a făcut recurs. În timpul procesului de la prima instanţă, procurorul în Procuratura anticorupţie Ion Neguriţă a solicitat strămutarea cauzei în altă instanţă, deoarece judecătorii de la Făleşti vor da dovadă de parţialitate şi interes la adoptarea hotărârii.

 

Potrivit lui Negoiţă, inculpatul Alexei Gligor a deţinut funcţia de preşedinte al raionului Făleşti, iar avocatul acestuia, Valeriu Smochină, a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei Făleşti. Totodată, unul dintre foştii apărători ai inculpaţilor deţine funcţia de judecător la aceeaşi instanţă. Curtea Supremă de Justiţie a respins această cerere la finele anului 2011, iar Gligor şi Bulgac au fost achitaţi câteva luni mai târziu de către Judecătoria Făleşti „din lipsă de probe”.

 

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)