Sfântul închisorilor într-un spectacol radiofonic

„Valeriu Gafencu – sfântul închisorilor” este titlul noului spectacol montat de regizorul basarabean Petru Hadârcă la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti. Precizăm că Petru Hadârcă s-a născut la Sângerei (actuala RM), în aceeaşi localitate cu Valeriu Gafencu.

Astăzi la Sala Radio din Bucureşti va avea loc audiţia cu public a acestei producţii, realizate în cadrul proiectului „Biografii, memorii”. Scenariul spectacolului e semnat de Ion-Costin Manoliu. Rolul lui Valeriu Gafencu este interpretat de Dan Puric. Producător: Magda Duţu.

Valeriu Gafencu – „sfântul închisorilor”, cum l-a numit Steinhardt în „Jurnalul fericirii” – şi alţi tineri au fost arestaţi în 1941, în timpul regimului Antonescu, pentru activitatea lor în Frăţiile de Cruce. În închisoare, sufletele lor caută ceva care să-i ridice deasupra suferinţelor pe care le trăiau, ei se adâncesc în rugăciune.

Valeriu Gafencu a trecut prin încercări teribile în temutele închisori de la Aiud şi Piteşti. În cele din urmă, ajunge la închisoarea de la Târgu-Ocna, unde în jurul său se creează o atmosferă spirituală înaltă. Valeriu Gafencu trece la Domnul pe 18 februarie 1952, purtând nimbul sfinţeniei. După 1990, a fost propus spre canonizare Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.

Spectacolul va fi difuzat în premieră miercuri, 19 octombrie 2011,  de la ora 21.05, la Radio România Actualităţi.

C.D.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)