Sex la Guvern

BUMERANG // După ce premierul Vlad Filat a solicitat retragerea de pe piaţă a cărţilor „Sexul povestit celor mici”, acestea au început să se vândă ca pâinea caldă

La câteva săptămâni de la consumarea „idilei” cu „suptul şi frecatul” dintre fostul preşedinte Vladimir Voronin şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu, la care atât Mitropolia Moldovei, cât şi Agenţia pentru protecţia moralităţii au asistat impasibile, zilele acestea pilonii moralităţii au reacţionat dur şi prompt la „Sexul povestit celor mici”, o carte care a apărut în peste 20 de ţări, care se comercializează de şase ani în librăriile din or. Chişinău.

Indicaţia premierului Vlad Filat de a retrage cartea „Sexul povestit celor mici” de pe rafturile din librării a trezit îngrijorarea mai multor reprezentanţi ai socităţii civile care au calificat acţiunile premierului drept acţiuni de limitare a dreptului la informaţii şi libera exprimare, precum şi acţiuni de cenzură, cum nu s-au pomenit nici chiar în cei opt ani de guvernare comunistă. „Azi se interzice o carte, mâine poate fi interzis un ziar”, a obiectat indignată directoarea unei instituţii preşcolare, Valentina Lungu. „Pentru mine interzicerea comercializării acestei cărţi este la fel de gravă precum ar fi interzicerea romanelor „Madame Bovary” de Flaubert sau „Amantul doamnei Chatterley” de Lawrence, este cenzură”, este de părere Antoniţa Fonari, secretar general al Consiliului ONG-urilor din Republica Moldova.

Marţi, în cadrul şedinţei de guvern, premierul a dat indicaţii Ministerului de Interne (?) şi Ministerului Educaţiei să scoată în regim de urgenţă cartea de pe rafturi, argumentând că aceasta ar putea ajunge inclusiv la copiii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, „înainte de a fi retrase din circuit trebuie de văzut însă cine a tras foloase din aceasta”, a ţinut să precizeze el. Acţiunile primului-ministru, vin ca răspuns la demersul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei care consideră că această carte promovează „anti-valori incompatibile cu bunul-simţ şi deci cu morala creştină”.

Premierul pudic

„Fetiţele mele sunt mai conştiente la capitolul cum au apărut pe lume decât informaţia oferită de cartea în cauză. E destul ceea ce văd la televizor. Eu le spun că nana Rodica e însărcinată şi se duce să cumpere încă un copil. Iar nepoţelele care au 8 şi 10 ani mă corectează că ea pleacă la maternitate să nască. Acum nu-i minţi, sunt mici, dar ştiu mult mai multe decât ştiam noi la vârsta lor”, ne spune Maria Cozlovschi, din or. Criuleni, una din bunicile în grija cărora au rămas două nepoţele după plecarea părinţilor acestora peste hotare. „Personal nu am nevoie de carte, mă limitez la ceea ce le pot spune din propria experienţă căci am avut patru naşteri, dar, ministrul trebuie să ştie că poveştile cu barza sau cu copiii din varză nu mai sunt credibile pentru copiii de azi”, ne mai spune femeia. Valentina Lungu, directoarea grădiniţei „Pas cu pas” din sectorul Botanica al capitalei, e de părere că dacă nu vor vorbi părinţii cu copiii pe această temă, le va vorbi strada. „Avem o ţară pudică, părinţii nu ne vorbeau nimic pe această temă, profesorii la fel. Din această cauză, ne pomenim că avem fetiţe însărcinate la vârsta de 12 ani. Găsesc util acest ghid care este destinat în primul rând maturilor”, opinează directoarea.

Educaţie în spirit sovietic

Ana Rusu, în vârstă de 32 de ani, mama unei fetiţe, ne spune că a crescut la ţară şi că au fost patru fete în familie. Comportamentul tatălui său deseori era marcat de puseuri de agresivitate. „Nouă acasă niciodată nu ni se explica nimic, dar deseori eram bătute „ca să nu ajungem curve”. Astfel înţelegea părintele meu să ne protejeze de felul cum vedea el riscurile sexualităţii. Fetiţa mea îmi adresează multe întrebări. O întrebare încuietoare e cum a ajuns copilul în burtă. Nu i-am spus detalii, dar bănuiesc că ştie mai multe de la televizor şi de pe internet. Această carte e destinată în primul rând nouă, părinţilor, ca să depăşim jena şi să le putem explica copiilor, inclusiv cine sunt pedofilii şi cum se manifestă comportamentul acestora”, consideră Ana care ne mai dă drept exemplu istoria fetiţei vecinilor, o familie social vulnerabilă de la sat. „Din ceea ce îmi povestea, am înţeles că copilul este molestat sexual de concubinul mamei. Copilul nu pricepea de ce acesta face anumite lucruri fiind în stare de ebrietate. Am informat profesoara despre acest caz. Dacă copilul ar fi fost informat, el ar fi înţeles ce i se întâmplă şi ar fi putut cere ajutorul celor maturi. Măcar din acest considerent nu ar trebui să instituim cenzura la capitolul respectiv”, ne spune femeia, de profesie lector universitar.

Cartea, mai întrebată ca oricând

A doua zi după ce ministrul şi-a etalat nemulţumirea în legătură cu „Sexul povestit celor mici”, a avut loc şedinţa Consiliului de experţi al Agenţiei pentru protecţia moralităţii. Reprezentanţii Consiliului au informat opinia publică despre adoptarea unei decizii cu votul unanim al experţilor încă la 20 octombrie, curent, ca răspuns la sesizarea Mitropoliei Moldovei privind conţinutul acestei cărţi. Agenţia a permis comercializarea cărţii cu condiţia că acestea vor fi vândute persoanelor care au atins vârsta de 18 ani şi în ambalaj ce nu permite răsfoirea cărţilor la stand.

„Această carte a fost ambalată de la bun început”, ţine să precizeze Olga Stanciu, director executiv al editurii „Prut Internaţional”. Potrivit ei, în zilele care au urmat intervenţiei prim-ministrului cartea s-a vândut ca pâinea caldă. „S-au vândut peste 30 de exemplare într-o zi, atât cât de obicei se vând în două, trei luni”, a mai spus directoarea editurii. Consiliul de experţi al Agenţiei pentru protecţia moralităţii n-a recurs la cenzură nici de această dată. În replică, pe site-ul Mitropoliei Moldovei a apărut un comunicat în care se spune că decizia experţilor de la Agenţie „trezeşte nedumerire şi dezamăgire”. „Este necesar ca această carte să fie retrasă de pe rafturile librăriilor şi să nu se impună nişte pseudorestricţii la comercializarea ei”, rămâne a fi poziţia fermă a reprezentanţilor Mitropoliei.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu