Şevciuk sau Kaminski? Kaminski sau Şevciuk?

Kaminski îi promisese lui Şevciuk funcţia de premier dacă va fi ales preşedinte. Şevciuk a câştigat – cine va fi premier?

„Ssst… a câştigat Şevciuk!”. Tăcere, aceasta este atmosfera care domină în  stânga Nistrului la o zi după alegerile prezidenţiale, cel puţin aşa susţin mai mulţi locuitori din regiune. „Dacă la alegerile din anii trecuţi posturile de televiziune locale anunţau din oră în oră rezultatele, iar cei care îl votau pe Smirnov sărbătoreau, acum e linişte. Ştim că a câştigat Şevciuk, dar nimeni nu se bucură demonstrativ. Li-i frică de cei de mai sus”, spune Ludmila, locuitoare din oraşul Tighina. Potrivit rezultatelor preliminare, pentru Şevciuk şi-au dat votul 73,9 % la sută din alegători, iar pentru Anatoli Kaminski – 19,7% şi aproximativ 5 la sută s-au pronunţat împotriva ambilor candidaţi. Amintim că pe la 25 decembrie curent a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în regiunea transnistreană, în care au concurat doi candidaţi – Kaminski şi Şevciuk.

Svetlana Panţa

Deşi cec-ul de la Tiraspol încă nu a anunţat rezultatele finale ale aşa-zisului scrutin prezidenţial din Transnistria, candidatul Evgheni Şevciuk s-a grăbit să facă primele declaraţii în calitate de lider al regiunii. Odată cu învestirea sa în funcţia de preşedinte, care ar putea avea loc până la Anul Nou, Transnistria va menţine legătura de „bună vecinătate cu R. Moldova şi va continua să coopereze cu Federaţia Rusă”, a declarat acesta pentru Novîi Region. Aici se pare că locuitorii din stânga Nistrului au avut dreptate. „Indiferent pe cine îl vom vota, pe Şevciuk sau pe Kaminski, oricum ambii sunt oamenii Rusiei”, consideră Mihai, pe care l-am întâlnit la una din secţiile de votare din Tighina, bărbatul tocmai îşi exercitase dreptul la vot. „Am votat pentru Şevciuk, la fel ca şi pe 11 decembrie”, a menţionat acesta. Atunci, cec-ul transnistrean a ţinut în suspans locutorii din stânga Nistrului, tergiversând anunţarea rezultatelor primului tur al alegerilor, „din cauza ceţii care s-a lăsat peste raionul Râbniţa”, astfel încât rezultatele finale au fost anunţate la cinci zile de la data alegerilor. Potrivit acestora, Smirnov a pierdut bătălia pentru şefia republicii nerecunoscute. Solicitările sale de a anula rezultatele turului din 11 decembrie, potrivit comisiei electorale centrale de la Tiraspol, nu au fost întemeiate.

La fel ca Putin şi Medvedev

Contracandidatul Anatoli Kaminski a declarat săptămâna trecută că este sigur pe sine şi, dacă va fi ales preşedinte, îi va oferi funcţia de prim-ministru lui Şevciuk. Generozitatea sa a fost interpretată de locuitorii din stânga Nistrului ca  gest de disperare. „Kaminski ştia că va pierde alegerile. De teama că nu se va alege cu nicio funcţie a declarat că-l va face pe Şevciuk premier, ca să-l motiveze pe acesta să facă acelaşi lucru dacă va fi ales preşedinte. Un fel de „mână pe mână spală”. La fel cum o fac Putin şi Medvedev la Moscova”, este de părere Ştefan, businessman din Tiraspol. Şevciuk nu a pomenit vreun nume, dar a declarat pentru presă că, timp de 14 zile, va deveni cunoscut şi numele premierului autoproclamatei republici.

Cec-ul de la Tiraspol promite că rezultatele finale vor fi anunţate miercuri, 28 decembrie. Între timp, cei care l-au votat pe Şevciuk se bucură în linişte că alesul lor l-a devansat spectaculos pe contracandidatul Kaminski, cel puţin aşa arată rezultatele preliminare. Amintim că nici Chişinăul, nici comunitatea internaţională nu recunosc aşa-zisele alegeri care se desfăşoară în regiunea transnistreană. „Chiar dacă nu ne recunoaşte nimeni, noi am reuşit să ne alegem preşedintele, spre deosebire de cei din Moldova. Apropo, ce se mai aude la voi?”, se interesează Galina din Tiraspol. Rata de participare la alegerile din 25 decembrie din stânga Nistrului a fost de 51,74 la sută, cu 7% mai puţin decât în primul tur.

The following two tabs change content below.