Şevciuk ne obligă să avem asigurare auto procurată în rmn

transnistria.f.nadea roscovanu

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, intenţionează să introducă sistemul de carte verde în stânga Nistrului. Acesta a semnat un decret la finele anului trecut prin care obligă toţi şoferii care vin în regiune să deţină asigurare obligatorie pentru maşinile ce au alte numere de înmatriculare decât cele transnistrene.

Astfel, începând cu 1 martie 2015, persoanele care vor merge în regiunea transnistreană cu maşinile înmatriculate în dreapta Nistrului vor fi obligate să deţină asigurarea auto procurată de la ghişeele din preajma aşa-numitelor posturi vamale transnistrene, în caz contrar ar putea fi sancţionate. Nu se ştie, deocamdată, cât va costa asigurarea; valoarea amenzilor va fi stabilită până la 1 februarie.

Hărţuiţi de regim

Primarul de Cocieri, Dubăsari, Ion Miţcul, susţine că acest mecanism va constitui o nouă barieră în calea accesului liber al cetăţenilor de pe un mal pe celălalt. „Majoritatea tinerilor noştri care muncesc în străinătate au automobile pe care le-au înmatriculat în R. Moldova. Introducerea unui astfel de mecanism va fi o nouă lovitură, în special, pentru oamenii din localităţile subordonate Chişinăului. Vor încerca din nou să extorcheze bani, să aplice amenzi. În toamna anului trecut, două persoane de la noi, care îşi aduceau strugurii de la vie, pentru că se deplasau cu nişte butoaie goale, au fost amendate. Miliţia transnistreană a aplicat sechestru pe marfă şi pe mijloacele de transport şi nu le-a eliberat până nu au achitat impozitele în valoare de 100% din costul mărfii şi amenda. Aşa va fi şi cu noile cerinţe. Oamenilor li se vor fi stoarce bani. E o bătaie de joc. Autorităţile de la Chişinău ar trebui să reacţioneze pentru a stopa această iniţiativă”, a spus primarul.

Totodată, acesta a precizat că, în preajma localităţii, sunt câteva instituţii sociale, printre care un azil de bătrâni şi un internat pentru persoane cu dizabilităţi mintale. Atât timp cât circulă bacul pe Nistru, instituţiile sunt asigurate cu produse alimentare procurate de pe malul drept al Nistrului. Odată cu îngheţarea apelor, vor apărea şi problemele cu transportarea produselor alimentare. „Şi fără cartea verde ni se pun beţe în roate la trecerea de pe un mal pe altul. Anii trecuţi, ni se cereau impozite exorbitante pentru produsele alimentare destinate şcolilor, grădiniţelor şi instituţiilor sociale. Vom vedea ce ne aşteaptă şi în acest an”, a mai spus el.

De aceeaşi părere este şi primarul de Coşniţa, Dubăsari, Alexandru Leşan. „Vestea aceasta i-a derutat pe oameni. Ne-au interzis accesul la pământurile de dincolo de şosea, ne-au obligat să completăm fişe migraţionale imediat ce intrăm în zona controlată de ei. Acum tind să instituie o nouă taxă, de parcă am locui în state diferite. E o absurditate”, afirmă primarul.

O măsură ce va crea noi tensiuni

Solicitat de JURNAL,Gheorghe Bălan, şeful Biroului pentru reintegrare, a declarat că autorităţile de la Chişinău nu au primit nicio informaţie despre preconizatele modificări. Mai mult, la 30 decembrie 2014, a avut loc o şedinţă a grupului de lucru din domeniul transportului şi infrastructurii drumurilor, din care fac parte experţi de la Chişinău şi Tiraspol. S-au discutat mai multe probleme, dar nu s-a menţionat nimic despre introducerea acestor taxe noi.

„A doua zi însă am aflat că Şevciuk a semnat acest decret. Dacă e vorba de introducerea asigurării obligatorii a mijloacelor de transport în regiunea transnistreană, ca proprietarii în caz de accident, să-şi poată restitui pagubele, este un lucru. În R. Moldova, există un astfel de mecanism de asigurare obligatorie a automobilelor, pe când în Transnistria – nu. Dacă însă vor să introducă sistemul de carte verde în regiune, e o altă chestiune. Aceasta e destinată cetăţenilor din alte state, iar în cazul nostru, nu poate fi vorba de aşa ceva. Locuim pe teritoriul aceluiaşi stat, un astfel de gest ar putea duce la înrăutăţirea relaţiilor cu Tiraspolul”, ne-a declarat Bălan.

The following two tabs change content below.