Șevardnadze, evocat de Lucinschi

presedintele-georgian.ve2t1xr5awFostul diplomat sovietic considera că cele mai mari merite ale sale sunt unificarea Germaniei și sfârșitul Războiului Rece. Rușii îl critică pentru acordul semnat între URSS și SUA privind delimitarea zonelor economice și platourilor continentale din mările Ciukotsk și Bering. Nemţii îi sunt recunoscători pentru reunificarea Germaniei, iar georgienii îl apreciază pentru faptul că a pus capăt haosului din anii 1990, însă îl învinuiesc de corupție și incapacitatea de a face față separatiștilor.

Despre morți, numai de bine. În cheia acestui dicton a vorbit Lucinschi pentru JURNAL despre fostul său coleg, evocându-l ca om care a avut spiritul schimbării: „Șevardnadze s-a impus mai întâi în Georgia în lupta împotriva corupției. A reușit să înlocuiască aproape toată conducerea, nouăzeci la sută, cu siguranță. În acest demers al său a avut o susținere extraordinară din partea populației. Așa a intrat în marea politică”.
„Se cunoştea cu Gorbaciov din tinereţe şi, odată cu instalarea acestuia la Kremlin, în contextul în care era nevoie de o schimbare radicală la Ministerul de Externe, a fost promovat de noul lider sovietic la Externe pentru a promova ideile Perestroicii. Deși nu avea nicio experiență în acest domeniu, era un mare diplomat, avea calitatea rară de a discuta şi a convinge şi, cel mai important, de a anticipa lucrurile. Fiind un asociat al lui Gorbaciov, mulți îl vorbesc astăzi de rău, în special cei care au nostalgie după Uniunea Sovietică. Însă, pe de altă parte, este foarte apreciat în Germania, lui i se atribuie unul din rolurile principale în reunificarea acestei țări.”

Omul Perestroicii

Petru Lucinschi își aduce aminte de celebra frază rostită de Șevardnadze la Congresul Comitetului Central în 1990: „Dictatura nu va trece”, referindu-se la puciul organizat de GKCP. Când a început confruntarea în sistemul sovietic, el a fost primul care a atras atenţia că ar putea veni din nou dictatura, a semnalat pericolul puciului, ceea ce s-a întâmplat peste două-trei luni”, precizează fostul nomenclaturist.
Lucinschi îl mai caracterizează pe regretatul diplomat ca fiind liniștit, modest, hotărât și chibzuit. „Ne cunoșteam de 40 de ani. Când a venit pentru prima dată în Moldova, am avut misiunea să-l însoțesc. Am avut chiar ocazia să-l însoţesc în situaţii importante. Se gândea foarte mult înainte de a lua decizii, dar, odată luate, şi le asuma şi mergea înainte.”

De asemenea, Lucinschi îl califică pe Șevardnadze ca modest şi ospitalier. „Eu eram abia șef adjunct de secție la Comitetul Central din Moscova, însă el era deja prim-secretar și candidat pentru postul de membru al biroului politic. Distanța dintre noi era imensă, de vreo trei-patru trepte în ierarhia partidului. Când am mers cu familia în Georgia, în vacanţă, el ne-a întâlnit la scara avionului. A petrecut cu noi jumătate de zi, a luat masa, am discutat diferite probleme. Nu m-am așteptat la o asemenea primire. Am cunoscut oameni care, imediat ce erau admişi într-o funcție, nu mai voiau să te știe. Relațiile omenești prevalau la el”, relatează fostul preşedinte.

Despre moldoveni şi georgieni

„Noi și georgienii suntem apropiați la caracter, ospitalitate, dar și în ceea ce priveşte ocupaţiile noastre tradiţionale: viticultura şi agricultura. Însă dacă îl întrebi pe un georgian despre un alt georgian, de exemplu, cine este Ghivi, el îţi va spune că acesta este un om extraordinar, ceea ce nu vor spune niciodată moldovenii despre semenii lor. Noi vom spune însă: ‘fii mai atent cu el’! A avut o părere foarte frumoasă despre Republica Moldova”, remarcă Lucinschi.

Fostul președinte al Georgiei și ex-ministrul de Externe al URSS, Eduard Șevardnadze, va fi înmormântat pe 13 iulie, la Tbilisi, în curtea casei sale, alături de mormântul soției sale, Nanuli Țagareișvili.

The following two tabs change content below.