Sesiunea de BAC 2012 s-a transformat într-o afacere


Sesiunea de BAC 2012, începută pe 8 iunie, a înregistrat un număr considerabil de încalcări. Potrivit lui Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, la primul examen au fost depistaţi elevi folosind telefoane mobile. 21 de elevi au fost eliminaţi de la susţinere, iar zece lucrări au fost declarate nevalabile şi scoase din circuit.

Acord dintre ME şi CCCEC

Şleahtiţchi susţine că profesorii care au permis copierea şi directorii acestor instituţii vor fi sancţionaţi drastic. „În acest an, am încheiat un acord de colaborare mai strâns între Ministerul Educaţiei (ME) şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Urmărim împreună scopul de a lichida obiceiul de a copia. Dorim ca pedagogii să educe elevii, să nu fie pioni în schemele de copiere”, a declarat Şleahtiţchi în cadrul unui briefing.

După briefing, ministrul a plecat în grabă să se întâlnească cu cei care au încălcat regulamentul sesiunii de examene. „Ne vom întruni pentru a discuta despre încălcările grave de la regulament din mai multe licee din ţară. Orice abatere de la metodologie va fi pedepsită. Rezultatele investigaţiei pe care o face acum CCCEC permite să vorbim şi despre consecinţe juridice. În curând, vom avea rezultatele acestei invetigaţii”, promite oficialul.

Potrivit ministrului Educaţiei, pentru sesiunea de BAC 2012, în comparaţie cu anii precedenţi, au fost luate mai multe  măsuri pentru combaterea copierii în instituţii, printre care instalarea camerelor de supraveghere şi difuzarea spoturilor sociale împotriva corupţiei. „Însă mai e nevoie de implicarea întregii societăţi, mai ales a părinţilor şi a reprezentanţilor mass-media”, spune Şleahtiţchi.

Încălcări grave

Examenul de bacalaureat din acest an a început cu încălcari grave. Astfel, într-un liceu din capitală, 14 persoane – zece profesori, directorul, doi angajați tehnici şi alte două persoane din exterior – au fost prinse transmiţând răspunsurile elevilor prin intermediul reţelelor de socializare. Se spune că fiecare absolvent ar fi plătit pentru aceste servicii câte 2 200 de lei. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă să stea până la zece ani după gratii, având interdicţia de a activa în domeniul educaţiei până la cinci ani şi o amendă de până la 3 000 de unităţi convenţionale.

Următorul examen, la limba străină, se va desfăşura astăzi. Pe 15 iunie, va avea loc examenul de profil real şi umanist, iar pe 19, a fost programat examenul la disciplina solicitată. La 22 iunie, se va desfăşura examenul la limba maternă pentru alolingvi. În acest an, cei care nu au dat din prima data  sesiunea au şansa să mai încerce o dată printr-o  sesiune suplimentare.

Diana Musaelean, stagiară

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)