SES a lansat satelitul ASTRA 5B

Decollage plan largeLa data de 23 martie, de pe cosmodromul european din Kourou, Guiana Franceză, SES a lansat satelitul ASTRA 5B. Localizat în poziţia orbitală de la 31,5 grade est, acesta înlocuieşte satelitul ASTRA 1G. Noul satelit este prevăzut cu 40 de transpondere în bandă Ku (echivalentul a 36 MHz) şi 6 transpondere în bandă Ka. Satelitul este proiectat şi realizat de compania Airbus Defence and Space. A avut o masă de lansare de şase tone, o anvergură a aripilor de 40 m după amplasarea generatoarelor electrice solare pe orbită şi va dezvolta o putere de 13kW până la sfârşitul duratei de viaţă nominale de 15 ani.
ASTRA 5B va extinde capacitatea de transpondere şi amprenta geografică SES din Europa Centrală şi de Est, Rusia şi Comunitatea Statelor Independente pentru DTH, direct-to-cable şi contribuţii la reţelele de televiziune digitală terestră. Odată cu lansarea în slotul orbital de la 31,5°E, SES va putea oferi acoperire extinsă deasupra Europei de Est şi a pieţelor învecinate. Dezvoltarea slotului orbital de la 31,5°E este un pas important pentru SES, completând sloturile orbitale actuale aflate la 19,2°E, 28,2°E, 23,5°E şi 5°E. Vecinătatea 31,5°E va oferi clienţilor SES capacităţi fără precedent care le vor permite să îşi dezvolte operaţiunile DTH, direct-to-cable şi reţelele de televiziune digitală terestră. ASTRA 5B va asigura acoperire pentru pieţe precum Rusia şi CSI, Europa de Est şi ţările învecinate.
Joncţiunea între cei doi sateliţi a avut loc în noaptea dinspre 3 spre 4 iunie. Principalii clienţi SES de la această poziţie orbitală sunt Orange TV şi CME în România şi MagtiSat în Georgia. ASTRA 5B le oferă mai multă capacitate şi posibilitatea de a asigura clienţilor o grilă de programe mai extinsă, HD fiind elementul central al acestei noi lansări. SES este pregătită să adopte noi tehnologii de radiodifuzare şi chiar dacă acum ne aflăm abia la începuturile tehnologiei 4K, acest satelit poate transmite conţinut 4K.
Vorbind despre satelit, Martin Halliwell, Director Tehnic al SES, a declarat: „Conform strategiei noastre clar definite, ASTRA 5B extinde considerabil capacităţile satelitare SES pentru regiunea ECE, Rusia şi CSI. La data intrării în funcţiune (OSD) a satelitului ASTRA 5B, SES are 1.536 transpondere satelitare active pe flota sa globală formată din 55 de sateliţi activi, în 37 de sloturi orbitale în întreaga lume. Vrem să mulţumim partenerilor noştri europeni de la Airbus Defence and Space Systems şi Arianespace pentru succesul misiunii ASTRA 5B.”
ASTRA 5B acoperă şi teritoriul Moldovei, iar printre principalele avantaje ale acestui satelit se numără:
acoperirea de 100% a teritoriului Republicii Moldova;
semnal de cea mai bună calitate în întreaga ţară;
mijloc de distribuţie ideal pentru canalele HD;
livrare de conţinut digital 100% prin cea mai mică antenă parabolică de pe piaţă în acest moment (60 cm).