Serviciul Hidrometeorologic de Stat despre inundațiile pe Nistru: „Iminente, dar nu grave”

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a avertizat că, în perioada 23–29 mai, nivelul apei din râul Nistru va crește pe segmentul Naslavcea–Dubăsari. Acest lucru se întâmplă din cauza ploilor abundente căzute pe teritoriul Ucrainei. Ca rezultat, Agenția pentru Resurse Acvatice din Ucraina a decis să mărească volumul de apă deversată până la 1.100 de metri cubi pe secundă. Responsabilii moldoveni spun că nu există un pericol mare de inundații și acestea ar putea să se producă doar în depresiuni.

Directorul adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu, a declarat că, până în ziua de joi, fluxul de apă la Naslavcea era de 700 de metri cubi pe secundă. Drept urmare, nivelul apei din râul Nistru a crescut aproape dublu față de nivelul obișnuit. Precizăm că nivelul preconizat pentru această perioadă este de 500 de metri cubi pe secundă. Barajele de protecție rezistă unei deversări de 2.600 de metri cubi pe secundă, a spus Radu Cazacu.

De cealaltă parte, surse din cadrul Parcului Natural Național „Canionul Nistrean” din Ucraina au o altă părere despre starea Complexului Hidroenergetic Dnestrovsk. Un angajat al rezervației ne-a spus că există crăpături în ziduri și că bazinul central al acestei construcții imense este pe jumătate cu nămol.

Directoarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Bălan, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că nivelul apei pe Nistru a crescut după ce Complexul Hidroenergetic Dnestrovsk a majorat cantitatea de apă deversată la Naslavcea, având drept scop să scoată nămolul din bazinul-tampon al Complexului Hidroenergetic Dnestrovsk. Bălan a mai precizat că ar putea să fie inundații, doar că acestea vor fi doar în zonele de depresiune.

La rândul său, Ilya Trombițki, președintele Asociației internaționale a păstrătorilor râului „Eco-Tiras”, a menționat că creșterea cantității de apă deversată la Naslavcea este determinată de situația meteorologică din Ucraina și că acest flux ar putea să continue până la începutul lunii iunie. Trombițki a mai afirmat că inundațiile ar putea să fie prevenite doar printr-o colaborare eficientă între autoritățile de resort din Ucraina și Republica Moldova.

Complexul Hidroenergetic Dnestrovsk se întinde pe o distanță de 20 de kilometri și este alcătuit din următoarele obiective legate între ele din punct de vedere tehnologic: 1) Centrala hidroelectrică nr. 1, în componența căreia se află bazinul central, 2) bazinul-tampon, 3) Centrala hidroelectrică de acumulare, 4) Bazinul superior de acumulare și 5) Centrala hidroelectrică nr. 2, amplasată în barajul de la Naslavcea.

Lacul-tampon situat între Centrala Hidroelectrică nr. 1 și Centrala Hidroelectrică nr. 2 a avut pentru început rolul să diminueze pagubele ecologice, să asigure un debit constant pe teritoriul Moldovei şi să încălzească apa ieșită din Centrala hidroelectrică nr. 1. Însă inginerii ucraineni au transformat acest obiectiv într-un factor care sporește riscul inundațiilor și înnămolește Nistrul pe porţiunea moldovenească a râului.

(I.G.)

The following two tabs change content below.