Serviciul „Asistenţă personală” se implementează doar în 9 raioane

Cei 179 de asistenţi sociali au fost selectaţi „în baza propunerilor autorităților administrației publice locale la etapa elaborării proiectului bugetului pentru 2013

Pentru a oferi asistenţă şi îngrijire copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi severe, Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) a iniţiat un nou serviciu social – „Asistenţă personală” – la 1 ianuarie 2013. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Finanţelor, acest serviciu va funcţiona doar în nouă raioane.

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul PSF, Valentina Buliga, a comunicat că „dezvoltarea acestui tip de serviciu va contribui şi la îmbunătăţirea măsurilor de protecţie socială a membrului de familie care asigură îngrijirea persoanei cu dizabilităţi severe şi, din această cauză, se confruntă cu diverse dificultăți, inclusiv cu imposibilitatea de a se angaja şi cu achitarea contribuțiilor de asigurări sociale şi medicale”.

Potrivit ministrului Buliga, membrii familiei vor putea fi angajați ca asistenţi personali şi vor beneficia de un salariu pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilitate severă. Ministrul a mai declarat că, pentru 2013, bugetul de stat prevede mijloace financiare în valoare de 4800,8 mii de lei pentru angajarea a 179 de unități de asistenți personali. Totodată, autorităţile administraţiei publice locale pot angaja asistenţi personali şi din surse proprii. Salariile vor fi în medie de 1.000 de lei lunar.

Lacrimi de bucurie

De serviciul „Asistenţă personală” beneficiază din ianuarie curent şi familia Gaiduc din Bulăieşti, Orhei, alcătuită din două persoane cu dizabilităţi severe: Nadejda, 57 de ani, suferă de miopatie, şi Alexandru, 26 de ani, de paralizie cerebrală infantilă. Cel care îngrijeşte de ambii bolnavi ţintuiţi la pat este Ion Gaiduc, fratele Alexandrei Gaiduc. Bărbatul primeşte un salariu de 900 de lei pentru grija pe care o poartă rudelor sale. „E un mare ajutor pentru noi. Plângeam când am aflat că vom primi şi un salariu pentru că îngrijim de cumnata şi nepotul meu”, a mărturisit soţia lui Ion Gaiduc, Natalia, singura persoană angajată din familie.

„S-a întors statul cu faţa la noi”

Polina Galaşan, 42 de ani, din Mitoc, Orhei, are grijă de fiul său de 21 de ani ce suferă de paralizie cerebrală infantilă. „Până la naşterea băiatului, am lucrat în calitate de contabilă, apoi, din cauza bolii sale, n-am lucrat nicio zi. Am grijă de el, soţul mă ajută, căci îmi este greu să-l ridic, să-l spăl. Soţul este invalid de gradul III pe viaţă. 900 de lei sunt puţini, dar bineveniţi, am poliţa medicală şi, în plus, vor fi calculaţi anii la pensie. S-a întors statul cu faţa la noi”, spune femeia.

„În acest an, în raionul Orhei sunt prevăzute 30 de unităţi de asistenţi personali. Am propus acest serviciu MPSF încă în 2008, reieşind din analiza efectuată la nivel raional. Din cei 30 de asistenţi personali, 90% sunt membri de familie, rude”, a comunicat Ion Racu, şeful Direcţiei asistenţă socială a Consiliului raional Orhei. Potrivit acestuia, în raionul Orhei sunt peste 900 de persoane cu gradul I de invaliditate şi 65 de cereri neacoperite pentru serviciul de asistenţă personală. „Am ales cele mai dificile cazuri cu ajutorul unei comisii”, informează Racu.

Trei invalizi în familie şi fără serviciul „Asistenţă personală”

În familia Bolocan din Sipoteni, Călăraşi, sunt trei invalizi de gradul I – Andrei, Maria şi mama acesteia. Maria se află în scaunul cu rotile, iar Andrei a rămas fără picioare şi o mână în urma unui accident cu motocicleta. Pe lângă cei trei invalizi, în familie mai creşte un copil de şase ani. Venitul familiei Bolocan îl constituie pensiile de invaliditate ce însumează 2270 de lei. Maria Bolocan spune că serviciul „Asistenţă personală” ar fi de mare ajutor familiei sale.

„Dacă ar fi bani, am implementa şi mâine acest serviciu”

Şefa Direcţiei asistenţă socială a Consiliului raional Călăraşi, Mihail Cotelea, menţionează că a primit regulamentul noului serviciu şi că, în prezent, identifică persoanele care au nevoie de asistenţi personali. „La următoarea şedinţă a Consiliului raional, ne propunem să aprobăm regulamentul. Am negociat cu MMPSF şi Asociaţia Obştească ‘Cheiston’ ca de la 1 ianuarie 2014 să avem măcar 30 de unităţi pentru serviciul respectiv. Raionul Călăraşi are nevoie de cel puţin 118 asistenţi personali”, afirmă funcţionarul.

Potrivit acesteia, Republica Moldova nu poate susţine financiar un număr mare de asistenţi personali, de aceea în raionul Călăraşi vor fi selectate cele mai complicate cazuri. Cotelea a mai spus că în bugetul raional Călăraşi nu sunt bani pentru asemenea serviciu, „dacă ar fi, şi mâine am implementa proiectul”.

La Teleneşti, funcţionează alte servicii de asistenţă socială

Şefa Direcţiei asistenţă socială a Consiliului raional Teleneşti, Angela Sârbu, susţine că proiectul „Asistenţă personală” nu a fost implementat în această unitate administrativă şi că aici funcţionează alte servicii de acest gen. „În raionul Teleneşti fiecare bătrân şi persoană cu dizabilităţi severe sunt îngrijiţi. Avem Centrul de reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi la Sărătenii Vechi şi Azilul pentru bătrâni cu 15 paturi în aceeaşi localitate”, a spus femeia.

În plus, aceasta a afirmat că „în cadrul şedinţei Consiliului raional se va pune în discuţie serviciul ‘asistenţă personală’. La început, vor fi achitate doar câteva unităţi, pentru că este nevoie de acoperire financiară. La nivel raional, am avea nevoie la început de zece asistenţi personali”.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au declarat că serviciul „Asistenţă personală” este implementat doar în unele raioane ale RM pentru că pentru 2013 în relațiile dintre bugetul de stat şi bugetele unităților administrativ-teritoriale s-au luat în calcul mijloace financiare pentru întreținerea a 179 de asistenți sociali din nouă raioane, ceea ce constituie 4800,8 mii de lei. Decizia s-a luat în baza propunerilor autorităților administrației publice locale la etapa elaborării proiectului bugetului pentru 2013.

 

Raioanele          Nr. unităților  Suma (mii lei)

1 Anenii Noi     10,0                    268,2

2 Cantemir        2,0                      53,6

3 Căușeni           31,0                    831,4

4 Dubăsari         50,0                  1341,0

5 Nisporeni       11,0                    295,0

6 Orhei                17,0                   455,9

7 Rîșcani            7,0                     187,7

8 Soroca            17,0                   455,9

9 Mun. Bălți     34,0                    911,9

Total                   179,0                 4800,8

FOTO:

Natalia Rusu din Năpadova, Floreşti, nu va beneficia de salariu pentru că îngrijeşte de fetiţa sa cu probleme locomotorii grave, pentru că Floreştiul nu este în lista raioanelor în care se implementează proiectul „Asistenţă personală”

 

Victoria POPA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.