Serviciile de poliţie din Europa, în stare de alertă împotriva extremismului de dreapta // Lumi paralele

Poliţia din Europa este în stare de alertă împotriva extremismului de dreapta, în urma atacurilor soldate cu 93 de morţi în Norvegia, comise vineri de un norvegian de 32 de ani care promova eliminarea musulmanilor, relatează „Financial Times”, în ediţia electronică.

Anders Behring Breivik, care a recunoscut atentatul de la sediul Guvernului din Oslo şi atacul armat împotriva tinerilor laburişti de pe insula Utoeya, riscă maximum 21 de ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat. Potrivit poliţiei, Breivik a afirmat că a plănuit atacurile şi a acţionat singur, dar anchetatorii continuă să caute dovezi privind apartenenţa sa la o eventuală reţea mai amplă.

„Ar putea avea legături cu persoane cu viziuni similare, dar se pare că acţiona complet singur”, a declarat Tore Bjorgo, profesor şi expert în extremismul de dreapta la Universitatea norvegiană de Poliţie. „Pare să fie aderent la doctrina rezistenţei fără lider, iar acest lucru face lucrurile de genul acesta foarte greu de detectat”, a adăugat el.

Autorităţile de poliţie din toată Europa au sporit monitorizarea unor potenţiale ameninţări ale extremei-drepte, iar organizaţiile musulmane din Marea Britanie au ridicat nivelul de securitate de teama unor activităţi antiislamice. Organizaţia europeană de poliţie Europol a creat o celulă de criză care investighează ameninţările non-islamiste din ţările scandinave.

În manifestul său publicat pe Internet înaintea atacurilor, Breivik a scris că „musulmanii trebuie consideraţi animale sălbatice”. Totuşi, într-o aparentă explicaţie pentru atacarea Guvernului de centru-stânga, el a adăugat: „Nu acuzaţi animalele sălbatice, ci mai degrabă trădătorii… multiculturalişti care au permis acestor animale să intre pe teritoriile noastre”.

Bjorgo a apreciat că atacatorul ar fi sperat să inspire şi alţi extremişti să-i urmeze exemplul. „S-ar putea întâmpla, dar şocul crimelor ar putea de asemenea să saboteze într-un fel aceste mişcări”, a adăugat el.

Vlad Ţepeş, „cruciat şi erou al românilor”, menţionat în manifestul publicat pe internet de către autorul atacurilor de la Oslo

Norvegianul Anders Behring Breivik îl menţionează pe domnitorul român Vlad Ţepeş, la categoria Eroi europeni care au luptat împotriva islamizării, în manifestul său publicat pe Internet în ziua în care a comis atacurile de la Oslo, soldate cu cel puţin 93 de morţi.

Autorul atacurilor de la Oslo postase pe Internet, cu doar câteva ore înaintea atentatelor de vineri, un manifest de peste 1.500 de pagini, în care îndeamnă la „eliminarea musulmanilor” din Europa.

Vlad Ţepeş, „Cruciat şi erou al românilor”, a fost „un geniu al războiului psihologic. Moştenirea sa merită să fie studiată în şcolile de PR, ştiinţe politice, militare, psihologie socială etc. din epoca modernă”, scrie Anders Behring Breivik la pagina 244, în manifestul intitulat „2083: O declaraţie europeană de independenţă”, semnat cu pseudonimul Andrew Berwick.

„Ca orice alt conducător, el avea doi inamici: dezordinea internă sau trădarea şi agresorii islamici externi care îi ameninţau ţara. El a reuşit să-şi învingă inamicii externi, folosind acelaşi nivel de cruzime ca orice alt conducător din vremea sa, dar el era un adevărat maestru al ÎNSCENĂRII cruzimii pentru a obţine efectul maxim. El era cel mai mare maestru al imagologiei, cu sute de ani înainte ca această ştiinţă să fie descoperită şi teoretizată”, continuă textul.

Conform celui mai recent bilanţ al poliţiei, 93 de persoane au murit în atacul armat de vineri ce a vizat tineretul laburist pe insula Utoeya, din apropiere de Oslo, şi în explozia unei bombe în apropiere de sediul Guvernului norvegian.

Anders Behring Breivik, suspect în ambele atacuri, apropiat de extrema-dreaptă, a recunoscut faptele potrivit poliţiei şi a afirmat că a acţionat singur, într-un gest planificat de mult timp. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)