Serile de Joi ne adună la Art House Cafe

Serile de Joi de la Art House Cafe (Teatrul „Eugene Ionesco”) ne oferă noi întâlniri cu muzicieni care pun în lumină folclorul românesc. Protagoniști ai serii de 9 august au fost Pavel Țurcanu și Victor Butnaru, oferind cu dărnicie melodii de jocuri și cântece populare. Pavel Țurcanu a interpretat piese de concert de mare virtuozitate. Victor Butnaru a oferit și câteva melodii populare la cimpoi și la caval. Prin maniera lor neordinară de interpretare a unor melodii arhicunoscute, cum ar fi „Să-mi cânți, cobzar”, „Eu sunt Barbu Lăutaru”, „Mugur-mugurel”, „Cântecul miresei”, cei doi cobzari au reușit să-i surprindă și să-i încânte chiar și pe cei mai subtili cunoscători ai muzicii populare.

Protagonistii serii de 16 august au fost trompetistul Gavril Gronic și acordeonistul Ion Tălămbuţă. Cei doi instrumentiști au ales melodii tulburătoare din fondul de aur al folclorului românesc. Lucrările prezentate au creat o atmosferă caldă, ascultătorii simțindu-se mai apropiați, uniți de dragoste pentru arta națională autentică.

Trompetistul Gavril Gronic, deși mai puțin mediatizat, are în palmares peste 200 de înregistrări. El ne-a mărturisit la începutul recitalului său: „Am venit în seara aceasta cu mai multe melodii vechi de la nordul Moldovei care îmi amintesc de tradiţiile noastre foarte frumoase. Din păcate, ele sunt date uitării. Aș vrea ca o astfel de seară să se mai repete, ca să ne aducem aminte de adevăratele noastre valori. Îmi pare rău că astfel de întâlniri de suflet sunt atât de rare”.

Spre surpriza celor adunați la Art House Cafe, interpreta de romanţe Silvia Zagoreanu a ținut să le adreseze un mesaj de laudă instrumentiștilor invitați. Ea nu a rezistat tentației de a povesti câteva amintiri legate de ei, iar la solicitarea publicului interpreta a cântat doua melodii. „Am crescut cu aceste melodii, le ascultam în fiecare duminică la „Vatra jocului” și mi-au intrat în suflet”, a spus Silvia Zagoreanu.

Președinta Societății „Limba noastră cea română”, Valentina Butnaru, organizatoarea și moderatoarea evenimentului, a specificat că pe viitor ar vrea să aducă la Art House Cafe ziarişti, actori, pictori care pot cânta la un instrument sau care au voce, pentru a le admira talentele ascunse.

Joi, 23 august, publicul este aşteptat la ora 19.00, pentru o întâlnire cu Eugen Doga.

Ludmila Marian

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)