Sergiu Sagaidac consideră pretenţiile Moldindconbank drept nefondate

sagaidac

BC „Moldindconbank” SA neagă toate acuzaţiile privind implicarea Băncii şi a angajaţilor săi în fraudarea celor trei bănci, care se află în proces de lichidare (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank), calificându-le drept nefondate şi aberante, se menţionează într-un comunicat emis de această instituţie bancară în urma declaraţiilor făcute de Sergiu Sagaidac (foto), fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7. Sagaidac consideră pretenţiile Moldindconbank nefondate.

„Plasamentele de bani ale BC „Moldindconbank” SA în băncile sus-menţionate au fost efectuate cu respectarea tuturor prevederilor legislaţiei şi regulamentelor BNM, fiind o practică obişnuită pentru activitatea băncilor comerciale. Mai mult, menţionarea dlui Leonid Talmaci în lista martorilor sau a persoanelor potenţial implicate în fraudarea băncilor este absurdă, pe motiv că dumnealui şi-a început exercitarea funcţiilor în calitate de preşedinte al Comitetului de conducere al BC „Moldindconbank” SA din 20 ianuarie 2015, cu câteva luni după instituirea de către BNM a regimului administrării speciale în băncile sus menţionate. Luând în consideraţie argumentele expuse, BC „Moldindconbank” SA informează că întreprinde măsurile necesare în vederea înaintării în judecată a acţiunii în privinţa dlui Sergiu Sagaidac, în legătură cu lansarea declaraţiilor nefondate şi defăimătoare, care au cauzat prejudicii morale şi de imagine Băncii şi angajaţilor săi”, se mai menţionează în comunicat.

La rândul său, Sergiu Sagaidac a scris pe pagina sa de Facebook: „Nu sunt clare pretențiile Moldindconbank SA atâta timp cât în emisiunea INTERPOL s-a afirmat despre o listă de 20 de persoane fără a li se acorda calificative, care cunosc foarte multe și ar fi bine să depună mărturii la Procuratura Anticorupție, lăsând pe seama organului abilitat, adică a Procuraturii Anticorupție stabilirea statutului procesual-penal de martor sau bănuit. A afirmat cineva că Talmaci Leonid a fost implicat? În calitatea sa de președinte al Moldindconbank SA are acces la rapoarte de audit, note informative și ştie despre plasamentele interbancare. Atât. Nimeni nu i-a stabilit vreun calificativ.

Astfel, salut faptul că prin comunicatul său Moldindconbank a confirmat existența acelor plasamente interbancare plasate la Banca de Economii, iar referitor la cererea lor de chemare în judecată, există mari semne de întrebare dacă va fi admisibilă în instanță, fără respectarea procedurii prealabile și fără concretizarea fondului pretențiilor? Cine e jurist înțelege la ce mă refer”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)