Sergiu Mocanu: „Nepublicarea sondajului are legătură cu Plahotniuc-Lupu”

Politicianul Sergiu Mocanu este convins că Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău nu a dat publicităţii rezultatele blocului politic din cauza că s-au făcut presiuni din partea omului de afaceri Vlad Plahotniuc care are legături directe cu liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu.

„Este un caz fără precedent că IMAS nu a dat publicităţii intenţiile de vot şi ratingul partidelor politice din Republica Moldova. Directorul IMAS, Doru Petruţi, a fost ameninţat să nu publice aceste rezultate şi să justifice că sondajul nu cuprinde perioada în care a pornit scandalul care îl vizează pe Plahotniuc şi prietenul său Lupu. Capacitatea de a ameninţa şi a şantaja în Moldova o are Plahotniuc. Atunci când spunem Plahotniuc, înţelegem Lupu şi invers”, a spus Mocanu.

Acesta este convins că societatea se va convinge foarte curând că lucrurile anume aşa stau şi că e o situaţie foarte gravă. Doru Petruţi a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, unde a prezentat Barometrul socio-politic, dar fără blocul care cuprinde intenţiile de vot şi ratingul partidelor politice, că a fost ameninţat să nu facă asta. „Am fost ameninţat personal, dar şi operatorii care au intervievat respondenţii. Nu pot să vă spun despre cine este vorba, dar menţionez că perioada aprilie-august 2010 a fost cea mai grea pentru noi de când activăm aici. Probabil interesele şi lupta politică este foarte mare, iar IMAS nu vrea să facă jocul cuiva”, a spus Petruţi.

Directorul IMAS a precizat că nu a sesizat organele de anchetă vizavi de acest caz, dar a lăsat să se înţeleagă că e vorba de datoria acestora să facă ceva în legătură cu situaţia creată.

Petruţi a adăugat că zilele acestea va remite presei un set de întrebări adresate partidelor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, dar şi fiecărui partid în parte.

Contactată de JURNAL, purtătoarea de cuvânt a omului de afaceri Vlad Plahotniuc, Diana Danu, a declarat: „Nu putem comenta asemenea afirmaţii. Sunt aberaţii”. Şi Doru Petruţi respinge presupunerile lui Mocanu. Solicitat de JURNAL, directorul IMAS a precizat că presiunile au venit nu de la oameni de afaceri, ci de la actori politici. „Sondajul nostru nici nu a cuprins perioada în care s-a derulat scandalul cu implicarea lui Plahotniuc”, a precizat Petruţi. El a menţionat că, după această experienţă, nu va realiza sondaje pe teme electorale, decât la comanda partidelor şi pentru uzul lor intern.