Sergiu Cioclea, aprobat de Comisia Juridică

Cioclea

Comisia parlamentară juridică a avizat pozitiv proiectul de hotărâre privind înaintarea lui Sergiu Cioclea (foto) în calitate de guvernator al Băncii Naţionale. Candidatura acestuia urmează să fie votată la una din următoarele şedinţe ale Parlamentului. Cioclea a răspuns la întrebările membrilor comisiei parlamentare, menţionând printre altele că va asigura supravegherea şi asanarea sistemului bancar şi va contribui la elucidarea jafului din sistemul bancar.

Întrebat de deputatul liberal-democrat Anghel Agachi dacă crede că guvernatorul Dorin Drăguţanu este responsabil de dispariţia banilor din bănci şi dacă putea să vadă acesta unde se duc banii, Cioclea a răspuns evaziv: „Să lăsăm partea politică pentru discuţii în plenul Parlamentului”, a spus el. Noul candidat la funcţia de guvernator a dat asigurări că nu are afaceri şi că nu simpatizează nicio formaţiune politică.

Deşi s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte capacităţile de a întoarce toţi banii sustraşi prin cele trei bănci Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, a dat asigurări că va întreprinde toate acţiunile pentru recuperarea acestora. „Este important ca ancheta să urmărească nu doar unde au plecat banii, dar şi de unde au plecat. Trebuie identificaţi responsabilii, felul în care au organizat frauda, felul în care au dat și au direcționat mișcările de bani”, a spus Cioclea, precizând că exercitarea funcţiei de supraveghere a sistemului bancar trebuie optimizată.

După dezbateri, membrii comisiei, cu excepţia socialiştilor, au susținut candidatura lui Sergiu Cioclea. La aceeaşi şedinţă, a fost aprobat şi proiectul de hotărâre privind demisiile guvernatorului Dorin Drăguţanu şi prim-viceguvernatorului Marin Moloşag. Deocamdată, doar Partidul Democrat şi deputaţii neafiliaţi care au părăsit formaţiunea comuniştilor au anunțat că vor vota în plen pentru candidatul Sergiu Cioclea. Aleşii PL, deşi îl apreciază pe Cioclea, spun că se mai gândesc. Liberal-democraţii şi comuniştii sunt nehotărâți, iar socialiştii au declarat anterior că nu-l vor susține.

Fotoliul de şef al Băncii Naţionale a devenit vacant după ce, în septembrie 2015, Dorin Drăguţanu şi-a anunțat demisia, invocând presiuni politice. În vârstă de 42 de ani, Sergiu Cioclea are triplă cetăţenie, inclusiv franceză şi română, şi are o experienţă de muncă de 17 ani în sectorul financiar-bancar. Este stabilit în Franţa din 1994. A activat în cadrul Băncii franceze Paribas, una dintre cele mai mari bănci din lume şi este şef al Departamentului finanţe corporative în cadrul sucursalei de la Moscova.

Cât priveşte salariul de guvernator, acesta a afirmat că e mai mic decât salariul pe care l-a avut anterior. „Dacă ar fi vorba numai de bani, probabil n-aș fi aici, am alte lucruri în agendă și acestea cred că trebuie să fie premordiale pentru un bancher. Pe moment, aspir la o schimbare în carieră, dacă nu voi fi acceptat, mă voi întoarce înapoi, însă această experiență e foarte impăortantă pentru mine”, a mai spus el. Pentru a ocupa fotoliul de guvernator al BNM, Sergiu Cioclea trebuie să obţină votul a cel puţin 51 de deputaţi.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)