Serghei Diaconu: „Vor rămâne doar cei care într-adevăr au demnitate şi onoare”

Învestit de o săptămână, noul şef al Poliţiei Rutiere, Serghei Diaconu, spune că are o mare misiune: „să facă ordine în sistem”. Accidentele rutiere în lanţ se pare că nu au diminuat din entuziasmul şefului, deoarece, în opinia sa, nu angajaţii Poliţiei Rutiere sunt responsabili de producerea acestora.

–      De când aţi fost învestit, au avut loc trei accidente rutiere grave, ce acţiuni veţi întreprinde în acest sens?

Poliţiştii nu sunt responsabili de accidentele rutiere decât în cazul în care vor stopa autovehiculul, vor depista anumite încălcări şi nu vor comunica probele anchetei. Nu încerc să mă justific, dar cu un efectiv de 500 de oameni pe întreg teritoriul republicii, nu putem sta lângă fiecare autobuz sau alt autovehicul.

Poate sună cam curajos, eu încă mă simt confortabil în noua funcţie. Dacă poliţiştii mei vor continua să fie obraznici, dacă vor continua să extorcheze bani, mă voi simţi vinovat şi voi răspunde pentru această atitudine.

–      Când vor fi rezultatele expertizei în cazul celor trei accidente: Bălţi, Ungheni şi Teleneşti?

Atunci când au loc accidente rutiere cu persoane grav traumatizate sau decese, noi acumulăm probe şi transmitem materialele organului de urmărire penală. Doar atunci când vom avea rezultatele, le vom putea anunţa. Şi noi aşteptăm la fel ca alţii…

–      Aţi solicitat instituţiile responsabile de securitatea circulaţiei rutiere să se autosesizeze? A făcut-o cineva?

Noi ne-am autosesizat. Astăzi (13 august), am redactat o adresare către autorităţile locale, către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor prin care am solicitat să-şi exercite funcţiile corect. Trebuie să înţelegeţi că noi nu putem da indicaţii, putem veni doar cu solicitări. Dacă aş putea să fac mai mult, credeţi-mă, aş face cu plăcere. Acum am o misiune mult mai importantă, să fac managementul acestei instituţii, să facem o revizuire totală a capacităţilor acestei instituţii pe care am preluat-o, a capacităţilor profesionale a angajaţilor, să văd dacă există resurse pe care le putem folosi. Eu pot să vă spun una: în două–trei săptămâni vom demara activităţi care vor arăta paşii noştri. Misiunea mea este de a schimba atât comportamentul, cât şi mesajul pe care îl aduce agentul Poliţiei Rutiere când stă în faţa unui cetăţean, să-l fac pe fiecare poliţist să fie responsabil de fiecare accident pe care ar putea să-l prevină.

–      Cum veţi combate fenomenul corupţiei în cadrul Poliţiei Rutiere?

Reieşind din cele 100% de presupuşi corupţi, ceea ce de fapt nu este corect, problema cea mare este că sunt şi printre aceşti băieţi persoane care încă mai poartă epoleţii cu demnitate. Dar o să vedeţi că în două săptămâni va demara o campanie complexă de curăţare a sistemului şi atunci vor rămâne doar cei care într-adevăr au demnitate şi onoare.

Interviu realizat de Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.