Serafim Urechean: „Să dea Domnul ca AIE-2 să se menţină măcar un an”

Aflat în afara alianţei de guvernare, liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, rămâne fidel acesteia şi aşteaptă alegerile locale pentru reluarea colaborării cu guvernarea.

Recent, politicianul s-a îmbogăţit cu jumătate de milion de lei, bani pe care Procuratura Generală (PG) şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) au fost obligaţi de instanţa de judecată să îi plătească politicianului pentru lezarea onoarei şi demnităţii în dosarul ambulanţelor.

Aflaţi din interviul de mai jos ce va face Urechean cu aceşti bani şi ce crede liderul AMN despre soarta Alianţei pentru Integrare Europeană-2 (AIE-2).

–         Aţi câştigat recent procesul împotriva Procuraturii Generale  şi a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei privind apărarea onoarei şi demnităţii în dosarul ambulanţelor. Acum cele două instituţii vor fi obligate să vă plătească despăgubiri de 500 de mii de lei. Veţi accepta banii?

Mai întâi să mi-i dea. Nu cred că PG şi CCCEC nu vor îndeplini decizia judecătorească, dar nici nu trebuie să uităm că trăim în R. Moldova. Cele două instituţii au fost obligate să-mi plătească despăgubiri pentru că au intentat un dosar fals, la comanda lui Voronin, fără a avea dovezi. Acest dosar mi-a jucat până la urmă festa. Imaginea mea a fost denigrată, iar rezultatul s-a văzut şi la ultimele alegeri.

–         În cazul în care veţi primi banii, ce veţi face cu ei?

Voi dona aceşti bani la mai multe case de copii, aşa cum am promis. Pentru mine decizia luată contează mai mult decât banii. Nu cred că până la venirea Alianţei pentru Integrare Europeană la guvernare, în 2009, ar fi putut exista o asemenea decizie de judecată.  Anul 2010 demonstrează că, încetul cu încetul, transformările se produc. Oamenii trebuie să înţeleagă că R. Moldova a păşit pe calea democratizării.

–         Cum credeţi, această decizie a instanţei are vreo legătură cu faptul că sunteţi liderul unui partid care a făcut parte din AIE-1?

Nu are nicio legătură cu funcţiile pe care le-am deţinut în ultimul an în stat. Dovadă este faptul că deşi am cerut despăgubiri de cinci milioane de lei, judecătorul a decis să mi se plătească doar jumătate de milion. Eu însă nu mă supăr şi cred că nici PG şi CCCEC nu vor contesta decizia. Ei înţeleg prea bine că următoarea intanţă ar putea stabili despăgubiri mai mari.

–         Dvs mai aveţi şi alte procese în care vă judecaţi cu procuratura pentru apărarea onoarei şi demnităţii. Care este situaţia în acele cazuri?

Săptămâna viitoare, ar trebui să fie pronunţată sentinţa de judecată în dosarul cu killerul lui Roşca. Şi acolo am cerut despăgubiri de la organul de anchetă.

–         Să trecem de la dosare politice la politică. Acum câteva săptămâni, eraţi sceptic în ceea ce priveşte refacerea AIE. Nu credeaţi în durabilitatea acestui proiect. Acum ce părere aveţi?

Aceeaşi părere. Situaţia în cadrul noii alianţe nu e chiar atât de bună cum ne-am fi dorit. Eu rămân adept al AIE-2. Îmi doresc ca această alianţă să reziste patru ani, dar să dea Domnul ca măcar un an să se menţină.  Declaraţiile cu care ies la televiziune unii lideri ai alianţei demonstrează că nu totul e bine acolo. Au apărut noi tensiuni. Nu e simplu, dar sper că le vor depăşi. Principiile şi valorile rămân încă un subiect de discuţii în cadrul AIE-2.

–         Colaborarea dintre AMN şi AIE-2 mai poate fi posibilă?

Deocamdată nimeni nu a dizolvat AIE-1. Chiar dacă unii au încălcat înţelegerile stabilite în acea alianţă, nimeni nu a pus cruce pe ea. Eu cred că colaborarea este necesară. Suntem un partid cu potenţial mare. Ne aşteaptă alegerile locale. Noi avem o structură bună în teritoriu. Vom participa la alegeri, iar după – revenim la colaborare.

–         Aţi declarat recent că v-aţi dori să fiţi candidatul unic al AIE pentru alegerile locale din capitală. Aţi discutat despre asta cu liderii PLDM, PD şi PL?

Înţeleg foarte bine că acest lucru este imposibil. Există actualul primar care este al liberalilor. Totuşi eu cred că, în cazul în care alianţa m-ar înainta pe mine drept candidat unic pentru primăria capitalei, ar fi o soluţie bună pentru a evita discordiile şi noua rivalitate dintre cele trei partide.

–         În presă circulă în ultimul timp informaţia că cel puţin unul dintre membrii Guvernului din partea AMN ar putea să îşi păstreze fotoliul în noul Executiv. Ştiţi ceva despre asta?

Ar fi interesant dacă ar rămâne în Guvern cineva din AMN fără a se consulta cu conducerea partidului. Eu ştiu că PLDM negociază cu unii subiecţi din partidul nostru despre trecerea în echipa lor. Dar, din câte ştiu, fără rezultat. Nu prea cred că noua alianţă l-ar putea păstra pe Victor Osipov în funcţia de vicepremier responsabil de reîntregirea ţării, pentru că suntem moldoveni.

Interviu realizat de Mariana Raţă

Arcadie Barbăroşie: „Ideea lui Urechean nu mi se pare inspirată”

Analistul politic Arcadie Barbăroşie nu consideră inspirată ideea lui Serafim Urechean de a fi candidat unic al AIE pentru funcţia de primar al capitalei.

„Domnul Urechean a câştigat alegerile locale în 2003. Au trecut şase anii de când dumnealui a plecat de la primăria capitalei şi cred că lumea l-a cam uitat.

Oricum, chiar dacă Serafim Urechean va candida pentru funcţia de primar al mun. Chişinău, şi actualul primar Dorin Chirtoacă se va înscrie în cursa electorală, aşa cum a promis încă mai demult”, spune Barbăroşie.

Analistul afirmă că alegerile locale oricum vor provoca disensiuni în cadrul AIE-2, dar nu crede că acestea vor afecta foarte mult activitatea alianţei.

În opinia lui Barbăroşie, cea mai bună soluţie pentru localele din acest an este ca PLDM şi PL să convină asupra unui singur candidat pentru fotoliul de primar general de Chişinău.