Separatiştii vor să pună mâna pe Corjova

TRANSNISTRIA // Tiraspolului nu-i convine că satul Corjova are un primar moldovean şi va face tot posibilul ca acesta să nu mai fie ales

Miliţia separatistă a răpit doi tineri de 28 de ani sâmbătă dimineaţa din centrul satului Corjova şi i-a eliberat după două ore, acţiune considerată de experţi o tentativă de a pune mâna pe localitatea aflată sub jurisdicţia Transnistriei şi a Republicii Moldova. Preşedintele Comisiei Unificate de Control susţine această opinie. Politologul Oazu Nantoi opinează că nicio guvernare nu a pus franc problema reîntregirii ţării, iar Victor Osipov, ex-ministrul Reintegrării, consideră că acest incident demonstrează pierderea încrederii între malurile Nistrului.

Răpirea oamenilor din stradă e la ordinea zilei în regiunea transnistreană. După ce, la începutul acestei luni, primarul satului Corjova, Valeriu Miţul, împreună cu Iurie Coţofan, un consilier local, au fost luaţi cu forţa şi duşi la Dubăsari, sâmbătă dimineaţa, alte două persoane din Corjova au fost luate din stradă. „Ion Dubină şi Ion Pascaru, doi tineri de 28 de ani din localitatea Corjova, amenajau două scrâncioburi în centrul satului”, a declarat pentru JURNAL Valeriu Miţul, primarul localităţii.

Acesta a menţionat că persoanele respective sunt angajate la gospodăria comunală Corjova. „Acum, nu ştiu dacă vor mai lucra pentru noi. Au fost ameninţaţi că, în cazul în care vor efectua lucrări de amenajare în sat, vor fi închişi pentru 15 zile”, susţine primarul.

Miţul spune că incidente similare au mai avut loc. „Am chemat nişte muncitori din satul Oxintea să paveze un drum. Oamenii au fost intimidaţi de miliţie şi ne-au spus că nu au nevoie nici de bani, nici de probleme”, spune primarul.

Acesta crede că toate răpirile au loc pe fundalul alegerilor din Transnistria care vor avea loc degrabă. „Smirnov vrea, prin aceste acţiuni, să-şi impună autoritatea în faţa rivalilor. E doar părerea mea, toate se vor sfârşi după alegeri”, opinează Miţul.

Corjova, Triunghiul Bermudelor

Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, susţine că „Triunghiul Bermudelor s-a localizat în Corjova”. S-ar putea ca aceste răpiri să fie organizate de autorităţile de la Tiraspol care doresc să pună mâna pe Corjova, aflat sub jurisdicţia Republicii Moldova şi a Transnistriei. „Transnistria profită de situaţia instabilă de la noi din ţară, de faptul că autorităţile sunt ocupate cu altceva şi vor să-i facă pe oameni să nu participe la alegerile locale sau să-l voteze pentru candidatul impus de ei”, opinează Manole.

Acesta a mai menţionat că s-a procedat la fel şi cu localitatea Roghi, raionul Dubăsari. „Tiraspolului nu-i convine că satul Corjova are un primar democrat şi va face tot posibilul ca acesta să nu mai fie ales”, comunică Manole.

Expertul spune că, în această situaţie, autorităţile moldoveneşti trebuie să apere drepturile tuturor victimelor regimului Smirnov şi să caute soluţii pentru a preveni apariţia situaţiilor similare. „Mai mult, organele de forţă ar trebui să ducă până la capăt dosarele intentate persoanelor de conducere de la Tiraspol. Fiecare răpire trebuie cercetată ca infracţiune săvârşită de cetăţenii Republicii Moldova împotriva cetăţenilor moldoveni. Deoarece aşa-zişii miliţieni, vamişti, judecători au cetăţenia statului R. Moldova”, spune expertul.

„Nicio guvernare nu a pus problema reîntregirii ţării”

Această informaţie a fost confirmată pentru JURNAL şi de preşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC), Ion Solonenco. Acesta a menţionat că la baza răpirilor stau pretenţiile transnistrenilor faţă de această localitate. „Am cerut să fie respectată în acest sat legea Republicii Moldova pentru că această localitate face parte din componenţa raionului Dubăsari, al RM, potrivit actului semnat pe 10 septembrie 1991”, ne-a spus Solonenco. Oficialul a menţionat că separatiştii au prezentat în cadrul şedinţei CUC din 24 martie un document din 1951, potrivit căruia localitatea Corjova aparţine Transnistriei. „Ei nu au spus nimic despre anexa din 1991”, comunică preşedintele Comisiei.

 

Politologul Oazu Nantoi, expert la Institutul de Politici Publice (IPP), consideră vinovat de situaţia creată statul Republica Moldova. „În anii 1990, prin violenţă şi forţă, au fost distruse structurile de stat moldoveneşti. Atunci, profitând de slăbiciunile conducerii de la Chişinău, Federaţia Rusă a impus Armata 14 ca forţă pacificatoare unică, armată care susţine regimul Smirnov. Pe de altă parte, aceeaşi Rusie spune acum că nu poate scoate forţele armate pentru că liderul de la Tiraspol, cetăţean rus, nu-i permite”, susţine expertul.

Nantoi a menţionat că nicio guvernare nu a pus franc problema reîntregirii ţării. „Ne temem să discutăm care sunt părţile implicate în acest conflict şi credem că formatul 5+2 va face minuni. În timp ce autorităţile noastre sunt impotente, Tiraspolul nu are de ce să se teamă şi intimidează cetăţenii moldoveni care locuiesc acolo”, a comunicat Nantoi.

„Autorităţile separatiste au scopuri superficiale”

Victor Osipov, ex-ministrul pentru reintegrarea ţării, susţine că acest incident demonstrează pierderea încrederii între malurile Nistrului. „Faptul că tinerii au fost reţinuţi de miliţia transnistreană şi apoi eliberaţi peste câteva ore sugerează că autorităţile separatiste nu au avut scopuri importante, ci superficiale”, a spus pentru Info-Prim Neo, fostul oficial.
Osipov opinează că problema respectivelor incidente, inclusiv reţinerea anterioară a primarului de Corjova şi a unui consilier local, constă şi în existenţa spaţiilor discutabile din care face parte şi satul respectiv. Aceste spaţii în care, ca moştenire a acordului din 1992, a fost admisă prezenţa ambelor părţi, a poliţiei şi miliţiei.

Ex-vicepremierul a mai spus că pe ambele maluri ale Nistrului există o categorie de activişti care se pot pune în valoare numai atunci când sunt generate acţiuni conflictuale. Acesta nu a oferit nume, însă s-a declarat convins că aceste persoane aduc un deserviciu foarte mare procesului de pacificare şi eforturilor de reglementare a conflictului. „Ei se pun în valoare numai când sunt conflicte, dacă nu sunt conflicte, nimeni nu ştie de ei”, a spus Victor Osipov.

Fostul vicepremier a declarat că este important ca autorităţile moldoveneşti, în contextul acestor evenimente, să întreprindă măsuri de consolidare a încrederii reciproce, deoarece problemele se acutizează atunci când scade nivelul de încredere.

Marina LIŢA

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)