Senatorul român Viorel Badea: Ambasadorul Pettit şi-a permis un lucru „discriminatoriu și ofensiv”

 

viorel badea

Senatorul român Viorel Badea îi dă de înțeles printr-o scrisoare adresată secretarului de stat al SUA, John D. Kerry că, în lipsa unei reacții a Departamentului de Stat, înseamnă că ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, a reflectat poziția SUA în cadrul declarațiilor făcute despre relațiile dintre Republica Moldova și România, lucru care „a stârnit un val de controverse” pe ambele maluri ale Prutului, potrivit deschide.md.

Badea mai menționează că prin declarațiile ambasadorului Pettit din 27 august, atunci când a fost marcată Ziua Independenței Republicii Moldova, și-a permis să facă aprecieri privind identitatea națională și limba vorbită atât în România, cât și în Republica Moldova, lucru absolut nepotrivit chiar și pentru ambasadorul SUA și poate fi interpretat ca „discriminatoriu și ofensiv”.

Oficialul român mai precizează că „din nefericire românii care au luat act de declarațiile ambasadorului SUA nu pot să nu vadă cu amărăciune cum ambasadorul american are o poziție asemănătoare cu diplomația rusă, care, de asemenea, le dă lecții cetățenilor din R. Moldova despre limba vorbită, denumirea acesteia, despre manualele școlare de istorie și despre denumirea acestora și despre cum să interpreteze aceștia legăturile istorice cu România”.

Viorel Badea mai afirmă că ambasadorul american s-a exprimat într-un mod confuz și despre relația bilaterală dintre România și Republica Moldova, un aspect care nu este de competența sa: „În ce privește posibila unire, fuziune a celor două state, conformă actului final de la Helsinki, la care a aderat și SUA, este o chestiune ce ține de autodeterminarea poporului român și nu este la latitudinea ambasadorului unui stat terț, fie el și SUA, să facă asemenea aprecieri”, a subliniat senatorul român.

Senatorul se mai referă și la faptul că James D. Pettit, prin declarațiile sale, s-ar fi amestecat „grosolan” și „neinspirat” în campania electorală a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie, pentru că în această campanie mai mulți candidați se vor orienta pe discursuri identitare, de identificare națională și de orientare geopolitică.

„Afirmațiile ambasadorului SUA nu fac decât să-l încurajeze pe candidatul Federației Ruse, care s-a transformat deja în apărătorul ambasadorului american și cere și celorlalți ambasadori occidentali să dea asemenea declarații, menite să justifice discursul său electoral.”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)