Şeful Fiscului, în arest pentru 20 de zile

Tamara Vicol, soţia lui Nicolae Vicol, îi sugerează directorului CNA să vină cu un raport privind controalele pe care le-a efectuat în ultimii ani la întreprinderea „Metal Feros” şi BEM

Una din cauzele reţinerii şefului Serviciului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, pe lângă conotaţia politică, ar fi legată de controalele reprezentanţilor Fiscului la întreprinderea „Metal Feros”, controlată de Vlad Plahotniuc, unde au descoperit o evaziune fiscală de circa 711 milioane de lei. De această părere este avocata lui Nicolae Vicol, Ana Ursachi, care a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă o schemă care ar fi realizată de IFPS, de evaluare a situaţiei de la Metal Feros.

Avocata a precizat că a primit informaţia în cadrul exercitării mandatului său de avocat şi că deja a solicitat organului de urmărire penală să verifice coincidenţa între activitatea clientului său şi acuzaţia care îi este adusă. Ieri, pe numele lui Nicolae Vicol a fost emis un mandat de arest pentru o perioadă de 20 de zile. Şeful inspectoratului Fiscal Principal de Stat, este bănuit de comiterea mai multor infracţiuni, cum ar fi corupere pasivă, abuz în serviciu şi încălcarea inviolabilităţii vieţii private.

Firmă controlată de Plahotniuc, în vizorul Fiscului

Avocata Ana Ursachi şi soţia lui Nicolae Vicol, Tamara Vicol, susţin că actiunile sefului CNA, Viorel Chetraru, sunt dictate de Vlad Plahotniuc. „Când au început controalele la Metal Feros, reprezentanţii Fiscului au descoperit că în decurs de cinci luni au fost ascunse circa 711 milioane de lei. Dispariția acestei sume a fost justificată prin procurări de la două firme: „Sanrefer” SRL şi „Medcolina” SRL. Când s-au efectuat controale fiscale la aceste firme, s-a depistat că ele, la rândul lor, au făcut procurări de la alte patru firme: „Gron-print”, „Titan-prim”, „GDS-Com” şi „Donato” SRL. În cadrul controlului s-a depistat că aceste patru firme nu deţin acte de evidenţă contabilă, că sunt firme-fantomă”, a declarat Ana Ursachi. Potrivit ei, dacă clientul său, în calitate de şef al Fiscului, ar fi reuşit să ducă la bun sfârşit investigaţiile, cele circa 711 milioane de lei ar fi fost întoarse statului.

„În continuarea activităţii sale, IFPS a instituit posturi fiscale la cele două firme şi altele bănuite de evaziune fiscală. După care urmau să ridice documentele de evidenţă contabilă. Când au venit să le ridice, au aflat că au fost ridicate cu o zi înainte, printr-o ordonanţă neclară, de Centrul Naţional Anticorupţie”, a mai spus Ursachi. Avocata a mai precizat că Fiscul urma să finalizeze controlul după care urma să dea publicităţii această informaţie şi că acum, după ce documentele au ajuns la CNA, instituţia în cauză s-ar face responsabilă de readucerea acestor bani în circuit.

Soţia lui Vicol: „CNA – cea mai coruptă instituţie”

La rândul său, Tamara Vicol, soţia lui Nicolae Vicol, consideră că familia sa este victima unei răzbunări murdare din partea celor pentru care soţul ei reprezintă un obstacol în desfăşurarea activităţilor legate de evaziuni fiscale. „Vineri, reprezentanţii CNA mi-au înconjurat locuinţa, au bătut cu sălbăticie în uşă şi geamuri, de parcă ar fi venit la nişte terorişti. Timp de nouă ore, cât a durat percheziţia, mi-au fost încălcate cele mai elementare drepturi. Ne-au fost create prejudicii de imagine atât mie, cât şi familiei noastre”, a spus soţia lui Vicol. Aceasta a mai precizat că anterior a activat zece ani la CCCEC şi că e la curent cu situaţia din această instituţie.

„Îi sugerez directorului CNA, Viorel Chetraru, să vină cu un raport privind controalele pe care le-a efectuat în ultimii ani la întreprinderea „Metal Feros” şi BEM şi să dea explicaţii cu ce s-au soldat aceste controale. Să explice ce măsuri a întreprins când colaboratorii instituţiei pe care o conduce au fost implicaţi în acte de corupţie şi cum au fost promovaţi în funcţie cei care trebuia destituiţi. Spun cu certitudine, este cea mai coruptă instituţie şi nu ar fi fost cazul să fie reorganizată, ci lichidată”, a mai spus ea.

Casa lui Vicol, cumpărată din banii socrilor

Totodată soţia lui Vicol a ţinut să facă şi unele precizări în legătură cu locuinţa cu două niveluri, în care stă familia sa, care, potrivit experţilor imobiliari, s-ar ridica la preţul de circa 4 milioane lei. Acest fapt a ridicat mai multe întrebări legate de averea familiei Vicol, din moment ce ambii soţi au activat anterior doar în instituţii de stat. Potrivit site-ului Union.md, casa cu două niveluri şi cu o suprafaţă de peste 200 m.p., a fost înregistrată la Cadastru în 2010, când Vicol a fost numit şef al secţiei control fiscal regional nord, din cadrul Direcţiei Marilor Contribuabili a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Soţia şefului de la Fisc a declarat că imobilul a fost procurat din banii socrilor care au desfăşurat o activitate de antreprenoriat mai bine de două decenii. „Vă asigur că a fost dobândită prin munca de zi de zi, şi nu prin acte de corupere. Avem dovezi sigure de unde provin proprietăţile noastre”, a spus ea, precizând că în această locuinţă, pe lângă familia sa, mai locuiesc socrii şi sora soţului său. Până la retragerea licenţei, în anul 2008, socrii săi au avut o firmă „Impresia Vicol” SRL, specializată în fabricarea şi comercializarea angro a producţiei alcoolice şi a berii.

Pledează nevinovat

În a doua jumătate a zilei de ieri, judecătorul de la Judecătoria sectorului Buiucani, Victor Răţoi, a eliberat mandat de arest pentru o perioadă de 20 de zile pe numele lui Nicolae Vicol. „Este o încheiere ilegală care va fi contestată la CA Chişinău, întrucât retinerea clientului meu pentru 72 de ore a expirat azi dimineaţă. Este o comandă politică şi, dacă clientul meu va dori, ulterior acest dosar ar putea sta la baza unei adresări la CEDO”, a mai spus ea.

Amintim că, vineri, CNA a efectuat circa 14 percheziții inclusiv la Fisc și Guvern în cadrul dosarului iniţiat în septembrie 2012 pentru abuz de putere și acte de corupere. La ora 7.30, angajaţii CNA au descins în biroul lui Nicolae Vicol, acesta fiind deja la serviciu. La 11.15, acesta a fost încătuşat şi însoţit în izolatorul CNA-ului. La ora 13.25, conform datelor din procesul-verbal, a avut loc reţinerea oficială a acestuia, iar la 16.30, i s-a permis să ia legătura cu avocatul său. „Reţinerea a avut loc cu abateri şi există temeiuri de declarare a nulităţii procesului-verbal, acesta fiind semnat de un avocat din oficiu care în momentul semnării nu se afla la CNA”, a mai spus avocata. La rândul său, Nicolae Vicol susţine că acţiunile CNA nu sunt altceva decât o încercare de intimidare din cauza campaniei de luptă cu firmele-fantomă pe care a demarat-o de când a fost numit în funcție.

 

În cazul Vicol vor fi audiaţi miniştri şi deputaţi

În legătură cu acest caz, PLDM a declarat că condamnă intentarea de către Centrul Naţional Anticorupţie a dosarelor politice la comanda unor politicieni şi partide şi că exprimă vot de neîncredere conducerii CNA. În replică, directorul CNA, Viorel Chetraru, a declarat că asupra instituţiei se fac presiuni enorme. „Voi veghea ca toate anchetele să fie desfăşurate conform legii şi nu mă voi lăsa intimidat. Cei care vor face presiuni asupra colaboratorilor CNA vor răspunde în faţa legii”, a spus el, precizând că în cadrul dosarului lui Nicolae Vicol vor fi citaţi miniştri, deputaţi şi chiar premierul Vlad Filat.

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu