Şefa Justiţiei, în vacanţă, Consiliul Superior al Magistraturii, în acţiune

Ministra Justiţiei Olesea Stamate (foto) a plecat în concediu la o lună de la numirea sa în funcţie. Vacanţa ministrei a coincis cu şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 30 iulie, la care urmau să fie aleşi doi candidaţi la funcţia de judecători ai Curţii Constituţionale (CC).

Fiind în vacanţă, Olesea Stamate a anunţat pe Facebook că a trimis CSM o notă de poziţie referitoare la alegerea candidaţilor la funcţia de judecători ai CC.

„Am transmis o notă de poziție în care recomand analizarea, cu mare atenție, a dosarelor unor candidaţi asupra cărora au fost ridicate semne de întrebare vizavi de integritatea sau profesionalismul lor. Alţii au fost excluși din competiţie la Parlament sau Guvern pe motiv că nu au întrunit criteriile înaintate (criteriile în concursul Guvernului și cel al CSM-ului sunt identice)”, a specificat Stamate.

În nota sa, ministra a enumerat opt candidați, din 17 înscriși în concurs, pe care CSM nu ar trebui să îi numească la CC. Printre aceştia, Oleg Potîrniche, Eduard Boişteanu, Andrei Coca şi Domnica Manole care, potrivit ei, „ar putea prejudicia imaginea noii componenţe a Curţii”, din cauza că au fost excluşi de către Comisia din Parlament şi cea din Guvern, „iar criteriile pentru concursul la Guvern sunt identice cu cele ale CSM”.

Candidații prohibiți

Ceilalţi patru candidaţi pe care ministra nu ar fi vrut să îi vadă la CC „din motive legate de reputația profesională și dubii privind integritatea lor” sunt Iulia Stârcu, Teodor Cârnaţ, Ghenadie Eni şi Tatiana Răducanu.

Juristul Ştefan Gligor, expert în politici publice, a avut o reacţie în care critică ministra Justiţiei. El observă că, în loc să ceară demisia şi suspendarea concursului până la formarea unui nou CSM, reieşind din Declarația cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului care vizează în primul rând justiţia, ministra vine cu un şir de recomandări pe cine să desemneze „colegii” din CSM sau nu la CC. Totodată, acesta se întreabă de ce ministra loveşte în puţinii oameni care au rezistat presiunilor regimului instituit de Vladimir Plahotniuc.

El aminteşte că Domnica Manole a fost unul dintre puținii, dacă nu chiar singurul judecător care nu a executat indicațiile venite de la Plahotniuc și a emis o hotărâre în interesul poporului şi că Tatiana Răducanu, judecătoare și fostă membră a CSM s-a opus singură, timp de patru ani, intereselor lui Plahotniuc în această structură.

„Ce a facut Olesea Stamate este o injustiție și iresponsabilitate. A dat dovadă de incompetenţă. Nu înțelege esența termenului “meritocratie””, a conchis Gligor.

Plecarea ministrei în concediu a atras un val de critici

Prim-ministra Maia Sandu i-a luat apărarea, menţionând că trebuie să îi fie respectat dreptul la odihnă şi că miniştrii ar trebui să fie judecaţi după rezultate, nu atunci când îşi iau concediu.

Șefa Guvernului a menţionat într-o postare pe Facebook că problemele care s-au adunat de-a lungul timpului nu pot fi rezolvate în două luni şi că echipa sa „lucrează câte 20 de ore pe zi, încercând să remedieze dezastrul descoperit”.

„Dar trebuie să conștientizăm că, în continuare, nu avem justiție și procuratură funcționale. Accentuez că nicio guvernare nu trebuie să vină și să îndeplinească rolul procurorului. De aceea, am încercat să punem presiune pe sistem pentru ca acesta să își îndeplinească misiunea”, a conchis Sandu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu