Seducătorul de la ospiciu

PREJUDECĂŢI // Un schizofrenic nu are nicio şansă să fie iubit

Sunt Irina. Lucrez ca asistent medical la un centru de recuperare a persoanelor cu probleme psihice. De ceva timp s-a internat la noi un domn de 45 de ani, aparent perfect normal, fără devieri comportamentale, foarte drăguţ, curtenitor, maestru în arta seducţiei, adevărat gentleman.

Din păcate, a fost diagnosticat cu mulţi ani în urmă cu schizofrenie paranoidă, deşi nu are internări dese, iar în prezent este ok, fără simptome, doar puţin deprimat de faptul că tatăl adevărat şi mama vitregă, după ce au fost „complici” la moartea mamei lui, adică erau amanţi pe atunci, mama sa a aflat, s-a îmbolnăvit şi, la scurt timp, a decedat. Se folosesc de diagnosticul poate „cumpărat” cu bani grei şi l-au „aruncat” într-un centru ca şi cum era atât de dificil să-i acorzi propriului fiu un mediu psiho-afectiv prielnic. Totuşi bărbatul instituţionalizat luptă din răsputeri să dovedească că discernământul nu îi este afectat, că este un om absolut normal şi că nu reprezintă niciun fel de pericol pentru cei de dinafară.

M-a impresionat cazul lui. Lucrez de 12 ani cu astfel de persoane şi îmi dau seama dacă e sau nu ceva în neregulă.
De când s-a internat ne-am apropiat. Am discutat ore întregi. Am constatat că avem gusturi comune, idealuri la fel sau aproape. Eu am 43 de ani, divorţată de mulţi ani. Zilele trecute mi-a declarat dragostea lui, dar se resemnează, ştiind că „un schizofrenic nu are nicio şansă să fie iubit”, sunt vorbele lui. M-a impresionat, dar nu mi-e milă de el, nutresc sentimente adevărate. Sunt îndrăgostită şi eu. Mă priveşte cu dragoste şi mă face să mă simt femeie prin felul lui de a mă privi şi a-mi vorbi. Mi-aş dori să fie totul simplu şi frumos, dar stă în calea mea spre el acest diagnostic. Poate neadevărat. Să nu uităm că trăim în Moldova şi se „întâmplă” atâtea ERORI, daţi-mi un sfat. Ce să fac? Mi-e atât de greu! Ajutaţi-mă, fiţi sinceri cu mine! Mersi din suflet.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)