Securitatea elevilor, în funcţie de buzunarul părinţilor

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport, din cadrul primăriei Chişinău a alocat anul acesta 521 de mii de lei pentru instalarea camerelor de supraveghere în 13 instituţii de învăţământ din capitală.

În 12 instituţii de învăţământ din capitală au fost instalate camere video, restul şcolilor se descurcă cum pot

Securitatea elevilor în şcolile din capitală este lăsată pe seama părinţilor sau a administraţiei instituţiilor de învăţământ. Unele licee au reuşit să instaleze turnichete, altele au semnat contracte cu firme de pază şi protecţie. Există cazuri în care administraţiile şcolilor ridică neputincioase din umeri deoarece nu au fonduri, în cazul acestora angajaţii veghează uşa şcolii. Reprezentanţii Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, din cadrul Primăriei Chişinău afirmă că au fost instalate camere video de supraveghere în 13 instituţii de învăţământ din capitală.

Săptămâna trecută, lumea a fost cutremurată de incidentul ce a avut loc într-o şcoală din Statele Unite ale Americii în care un tânăr de 20 de ani a omorât 28 de persoane, dintre care 20 de copii. Opinia publică americană a reacţionat, solicitând autorităţilor reevaluarea legislaţiei privind posesia de arme.

Turnichete şi cartele de acces

Pentru a vedea care e situaţia în domeniul securităţii şcolilor din capitală, am contactat unele instituţii de învăţământ. Nelly Berezovschi, directoarea liceului „Mihai Viteazul”, ne-a comunicat că, de un an şi jumătate, la intrarea în şcoală au fost instalate turnichete. „Avem 1400 de copii, au fost unele incidente. Am găsit cuţite şi petarde pe care elevii le-au adus la şcoală. A fost un caz în care au încercat să introducă petarde pentru a le comercializă pe teritoriul şcolii”, afirmă Berezovschi.

Nelly Berezovschi susţine că decizia a fost luată de consiliul părintesc. Fiecare părinte a achitat pentru instalarea turnichetelor şi achiziţionarea cartelelor de intrare. „Unele persoane nu au fost de acord din considerente financiare, dar nu li s-a impus nimic”, spune directoarea.

Administraţia liceului „Ştefan cel Mare” a semnat un contract cu o firmă de protecţie şi pază: „De doi ani avem paznic la intrare. Până la angajarea acestuia, am avut un incident în care un părinte a venit în stare de ebrietate şi a făcut scandal. Aceasta a fost cauza pentru care am apelat la serviciile acestei firme”, explică Sergiu Axânti, directorul liceului.

Cinci lei pe lună

Cei care achită pentru serviciu sunt copiii: „Fiecare elev achită câte cinci lei pe lună. Paznicii nu au ture de 24 de ore, lucrează doar în decursul zilei”, susţine Axânti.

Directoarea liceului „Petru Zadnipru” susţine că, de o lună sunt, instalate camere de supraveghere. „Pentru camerele de supraveghere nici liceul, nici părinţii nu au achitat niciun leu. Ne-am numărat printre cele opt licee din sectorul Centru al capitalei pentru care primăria a procurat şi instalat camere de supraveghere”, susţine Eugenia Andreţchi, directoarea liceului.

Andreţchi afirmă că nu au avut probleme cu elevii. „Curtea liceului nu este delimitată şi, de multe ori, treceau persoane în stare de ebrietate şi provocau diferite pagube. Acum însă, din cauza frigului sau datorită camerelor instalate, nu au mai fost înregistrate asemenea incidente”, comunică directoarea.

„Nu avem de unde”

Nina Ivanov, directoarea Liceului cu învăţământ seral nr. 2 din capitală, susţine că nimeni nu stă la intrarea în instituţie. „Persoanele care învaţă la noi sunt oameni maturi, nu avem nevoie de aşa ceva”, afirmă Ivanov. Totuşi aceasta crede că ar fi bine să fie o persoană la intrarea în şcoală. „Vine cineva şi vrea să afle unde se află biroul directorului. Nimeni nu îl ghidează, de aceea rătăceşte pe coridoarele instituţiei. Din păcate, nu avem asemenea posibilităţi”, spune directoarea.
Din cauza problemelor financiare, angajaţii Gimnaziului „Steliana Grama” sunt nevoiţi să aibă grijă de securitatea lor şi a copiilor. „Din octombrie până în aprilie, persoanele care lucrează la vestiar urmăresc cine intră şi iese din şcoală. Nu avem posibilitatea să angajăm o firmă de pază, deşi am avut mai multe oferte. E un lux pentru bugetul şcolii, iar părinţii nu au posibilitatea să achite”, explică Tatiana Samohvalova, directoarea gimnaziului.

12 şcoli supravegheate

Alexandru Fleaş, director general adjunct în cadrul Direcţiei Educaţie, spune că majoritatea şcolilor se descurcă la acest capitol cum pot: „Ştiu că sunt şcoli în care au fost instalate turnichete. Acestea decizii au fost luate de administraţiile instituţiilor de învăţământ. Direcţia a alocat, în 2012, 521 de mii de lei pentru instalarea camerelor de supraveghere în 13 instituţii de învăţământ din capitală. Direcţiile de sector au selectat şcolile în care au fost înregistrate incidente şi ne-au înaintat lista”, ne-a comunicat Fleaş.

Fleaş afirmă că, pentru 2013, a fost alocat, din bugetul municipal, un milion de lei ca să fie dotate cu camere de supraveghere alte şcoli din capitală. „Ne propunem ca, până în 2014, toate instituţiile de învăţământ din Chişinău să fie supravegheate video”, susţine funcţionarul.

Oficialul spune că a fost luată decizia de a instala camere de supraveghere în şcoli după incidentul de acum doi ani când, într-o grădiniţă din capitală, a avut loc o tentativă de viol.

De asemenea, Ministerul Educaţiei (ME) ne-a comunicat că nu are o bază de date care ar include numărul şcolilor ce au sisteme de securitate. „De acest aspect sunt responsabile administraţiile publice locale”, susţine Violina Lavric, şefa serviciului de presă din cadrul ME.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)