Sectorul bancar din RM nu va fi afectat de criză // RECESIUNE

„Moldova aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în afară”

Criza elenă nu va afecta sistemul bancar din Republica Moldova. Cel puţin aşa susţin experţii economici. În acelaşi timp, aceştia spun că ar putea urma un nou val al crizei economice, dar care nu va fi de proporţiile celui dintâi.

Marina LIŢA

„În septembrie anul trecut, am rămas şi eu, şi soţul fără serviciu. Am încercat să găsesc ceva, dar nu am reuşit, aşa că am luat decizia de a mă întoarce acasă. În Moldova, nu am de lucru, pentru că timp de şase ani am lucrat într-un hotel din Grecia. Cel puţin, toată familia e unită şi la ţară nu mori de foame dacă lucrezi”, spune Angela.
Aceasta susţine că unii moldoveni au ales să plece din Grecia în alte state. „Nu şi-au găsit de lucru, dar stau acolo pentru că în Moldova au copii la facultate şi trebuie să-i întreţină”, menţionează femeia.

„Nu am de lucru”

Marina, o tânără de 25 de ani, este de patru ani în Grecia. „În 2008, când am venit, era foarte bine aici. La sfârşitul anului 2010 – începutul lui 2011, am simţit criza mai bine. De fapt, aici e mai greu de găsit de lucru. Iar dacă te-ai angajat, trebuie să rămâi, pentru că e imposibil să găseşti altceva. Şi nimic bun nu se întrevede la orizont”, spune Marina.

Cu toate acestea, tânăra spune că nu se gândeşte să se întoarcă în Moldova. „Când am venit aici, îmi părea traiul foarte uşor. Acum e mai complicat, dar nu e atât de greu ca să mă întorc”, susţine tânăra.

Potrivit lui Alexandru Fala, expert economic în cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” (IDIS „Viitorul”), sectorul bancar din Republica Moldova are o relativă durabilitate. „Nu va fi afectat de criza elenă pentru că deponenţii sunt persoane fizice şi juridice din RM. Nu avem un influx de capital străin”, a declarat pentru JURNAL Fala.

Al doilea val de criză

„Întrevăd două probleme: prima ar fi ieşirea Greciei din zona euro, iar cea de-a doua ar putea fi venirea celui de-al doilea val de criză. Se vorbeşte de o recesiune mai mică pentru ţări ca Portugalia, Italia, Grecia şi Spania. Aceasta va duce la scăderea remitenţelor din zonă. Deja se observă o temperare în acest domeniu. Scăderea remitenţelor va duce inevitabil la scăderea consumului”, menţionează Fala.

Referindu-se la fluctuaţiile EURO, acesta a menţionat că este un episod care se întinde. „Nu putem spune dacă va creşte sau descreşte. E o situaţie incertă. R. Moldova aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în afară”, a conchis expertul.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)