Secţii de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului pe întreg teritoriul R. Moldova

Cu o săptămână înainte de alegeri, CEC a decis să reamplaseze mai multe secţii de votare destinate potenţialilor alegători din localităţile subordonate autorităţilor nerecunoscute de la Tiraspol. În total, vor fi deschise 47 de secţii de vot (circumscripţiile 47, 48), la fiecare dintre care vor putea vota până la 3000 de alegători. Dacă la alegerile prezidenţiale au votat circa 17 mii de locuitori din Transnistria, la actualele alegeri sunt aşteptaţi peste 140 de mii.

Dacă până mai ieri, locuitorii din Camenca, Râbniţa, Dubăsari, Grigoriopol, urmau să voteze în apropiere de localităţile de baştină, la Cocieri, Molovata Nouă (r. Dubăsari), Criuleni, acum vor vota la Chişinău, Orhei, Ungheni, Soroca. Cei din Râbniţa, care votau la Rezina, vor vota la secţii de votare deschise la Şoldăneşti și Floreşti. Cei care urmau să voteze la Criuleni vor vota la Bălţi etc. Responsabilii CEC au argumentat că au reamplasat secţiile de votare pe întreg teritoriul RM la propunerea Inspectoratului General de Poliţie şi a Biroului pentru Reintegrare, care au recomandat să fie mai puţine secţii de votare în Zona de securitate pentru a putea asigura mai lesne ordinea publică.

„Vor fi duşi ca orbii la vot”

Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, candidata blocului ACUM în circumscripţia 47, consideră că modificările efectuate de CEC vor înlesni transportarea alegătorilor comozi la secţiile de votare, iar pe cei incomozi îi va determina să rămână acasă. „Vor fi deschise secţii de votare la Soroca, Bălţi, Chişinău, numai nu aici, în regiune. Compania Sheriff, administraţia oraşelor şi satelor subordonate Tiraspolului deja  fac liste, se pregăteşte transport. Le promit oamenilor între 200 ruble – 20 dolari. Personal, nu am de gând să transport pe nimeni. Nu am de gând să plătesc ori să fraudez. Acestea nu sunt alegeri!”, se revoltă candidata precizând că deocamdată este singura care şi-a făcut campanie electorală în satele din stânga Nistrului aflate sub jurisdicţia Chişinăului. „Am fost la şcoala din Roghi, la Corjova, la Dubăsari. Altcineva nimeni nu a venit să discute cu oamenii din stânga Nistrului, să le vorbească despre programele candidaţilor ori ale partidelor. Vor fi duşi ca orbii la vot”.

Potrivit Eleonorei Cercavschi, pe lângă faptul că oamenii din regiunea transnistreană nu au fost informaţi despre votul mixt, referendum, nu ştiu cine le sunt candidaţii, majoritatea nu va avea posibilitatea să se deplaseze de sine stătător la Bălţi, Soroca, Şoldăneşti ori în alte raioane unde le vor fi deschise secţii de votare. „Cum poate ajunge un simplu alegător din Grigoriopol ori din Gura Bâcului, la Ungheni ori la Bălţi? Aceste modificări au fost introduse pentru fraudarea scrutinului. Nu-s alegeri cele la care îi urci pe oameni în transport, le spui pe cine să voteze şi îi duci la vot. Dle preşedinte Igor Dodon, acestea nu sunt alegeri, sunt oameni care cu ajutorul Dvs. vor frauda alegerile!”, a conchis Cercavschi.

Plătiţi şi transportaţi

La rândul său, Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, candidatul blocului ACUM pe circumscripţia 48, consideră că duminică am putea fi martori la un proces de „transnistrizare” a R. Moldova.

„Administraţia din Tiraspol, conducerea mai multor întreprinderi i-au informat pe cei care au buletine de identitate că duminică vor avea transport. Organizatorii sunt plătiţi cu câte 3000 de lei, iar alegătorii vor fi plătiţi cu câte 100 de lei. Şheriff le-a promis mai mult, câte 20 de dolari. Este o bătaie de joc. Oamenii de la Tiraspol vor trebui să meargă să voteze la Călăraşi, cei de la Rezina la Şoldăneşti. CEC motivează că secţiile de votare au fost reamplasate pentru a se evita fraudarea, dar oare alegătorii de rând vor putea face o distanţă atât de mare de la Tiraspol la Călăraşi, ca să voteze? Este un proces în care se vor antrena doar cei care vor fi transportaţi şi plătiţi…”, afirmă candidatul.

Ion Iovcev ne mai spune că nu a putut să organizeze întâlniri electorale decât în afara orelor de muncă în incinta liceului. Dar chiar şi în aceste condiţii, dacă alegerile ar fi fost libere şi corecte, ar fi avut şanse de câştig, deoarece oamenii din regiune îl cunosc. „Zilele acestea am avut o întâlnire cu observatorii OSCE şi cu ambasadorul UE în RM. M-au întrebat care-i situaţia. Le-am spus că dacă Dvs. nu puteţi ajunge la mine, ci mă chemaţi la Chişinău să discutăm, vă puteţi da seama cum are loc campania electorală în stânga Nistrului. Nu ştiu încotro mergem. De fapt, are loc transnistrizarea RM, cu scopul de a apăra interesul unui clan. Nu se ţine cont de interesul naţional, de oameni care ar putea opta pentru apărarea demnităţii, a valorilor naţionale, a dreptului la educaţie. Oamenii din stânga Nistrului, cei care au luptat pentru integritate, nu vor avea un reprezentant în viitorul parlament. Acolo va ajunge un anonim pentru care vor vota oamenii plătiţi şi transportaţi în mod organizat ”, consideră Iovcev.

Fără acces la informaţia electorală

De aceeaşi părere este şi directorul adjunct al liceului, Raisa Săculțan-Pădurean. „O vecină care lucrează la o întreprindere privată din Tiraspol mi-a arătat pe telefon mesajul primit de la conducerea întreprinderii. Sunt aşteptaţi duminică cu transport, li se plătesc câte 20 de dolari. Am vrut să fotografiez mesajul, dar i-a fost frică. Am întrebat-o pe cine va vota, mi-a spus că pe Dodon, dar în autocar li se va spune mai exact pe cine să voteze. Cu certitudine, se va repeta situaţia de la alegerile precedente”, a spus profesoara.

Şi Eugenia Halus, directoarea Liceului Teoretic „Evrica” din Râbniţa, ne informează că în condiţiile în care informaţia despre candidaţi, partide nu a ajuns în stânga Nistrului, cel mai probabil se va repeta situaţia de la prezidenţiale. „Am avut doar o întâlnire electorală cu dna Cercavschi, în rest nu s-a adresat nimeni la noi. Ceilalţi candidaţi sunt necunoscuţi. Cum poate câştiga în aceste circumstanţe un socialist ori un membru al altui partid? Numai prin fraudare!”, a conchis Halus.

Am solicitat şi opinia candidatului socialist din circumscripţia 47, Grigore Filipov, originar din Cocieri. La rândul său, Filipov s-a arătat deranjat de reamplasarea secţiilor de votare şi crede că procesul vine să avantajeze un partid, doar că nu pe socialişti, ci pe democraţi. „Alegătorii din Grigoriopol, Dubăsari nu se vor putea deplasa la Chişinău, Ungheni, Bălţi. Li se pun beţe în roate oamenilor ca să nu poată vota”, afirmă Filipov. Solicitat să comenteze acuzaţiile că ar putea câştiga alegerile ca rezultat al cumpărării voturilor oamenilor din stânga Nistrului, Filipov a relevat că nu toţi şefii de întreprinderi fac agitaţie pentru socialişti. „Din câte ştiu, Sheriff face campanie pentru alt partid”, a spus el, sugerând că ar fi vorba de democraţi.

Dorin Ciurea, preşedintele Consiliului electoral al circumscripţiei 47, a precizat pentru JURNAL că, chiar dacă secţiile de votare au fost reamplasate, potenţialii votanţi din localităţile din stânga Nistrului subordonate Tiraspolului vor putea vota şi la secţiile de votare din localităţile de pe malul Nistrului, înscriindu-se pe liste suplimentare de vot. „A fost decizia CEC de a reamplasa secţiile de votare, destinate alegătorilor din stânga Nistrului, la Ungheni, Bălţi, Călăraşi etc. Orice întrebare o puteţi readresa lor. Acest lucru a fost făcut pentru a reduce numărul secţiilor de votare în Zona de securitate, în scopul garantării securității procesului de votare”, a mai spus Ciurea.

Amintim că în stânga Nistrului este un regim autoritar, xenofob, care nu admite comunicarea liberă a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Autorităţile de la Tiraspol au creat un spaţiu informaţional nociv, bazat pe şovinismul velicorus şi pe xenofobie în raport cu tot ce se numeşte RM. La alegerile prezidenţiale din 2016, 16 788 de alegători din stânga Nistrului au fost aduşi în mod organizat ca să-l voteze pe Dodon.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu