Secretele ilicite ale guvernării comuniste

ILEGAL // Guvernul Greceanâi a secretizat documente ce vizau proiecte în valoare de sute de milioane de lei

Guvernele Tarlev şi Greceanâi au secretizat ilegal hotărârile cu privire la alocarea banilor. La această decizie a ajuns Curtea de Conturi (CC) după ce a examinat 12 hotărâri de Guvern secretizate de fostele Executive comuniste şi desecretizate de actuala guvernare. Potrivit preşedintelui CC, Ala Popescu, alocarea de resurse financiare pentru scopurile enunţate în hotărârile de Guvern secretizate nu poartă caracter secret, de aceea secretizarea a fost neîntemeiată. Ba mai mult, la alocarea banilor în multe cazuri nu s-a indicat clar sursa de finanţare.
“Prin hotărârile secrete se alocau mijloace din Fondul de rezervă al Guvernului, din mijloacele generale acumulate la bugetul de stat, din mijloacele provenite din privatizarea obiectivelor pasibile privatizării şi ulterior erau, prin rectificari, introduse în Legea bugetului. Aceasta era metoda”, a precizat Popescu pentru Ştirea Zilei.

400 de milioane cu grefa „secret”

Printre altele, una dintre hotărârile de Guvern secretizate se referea la alocarea a 15,8 milioane de lei pentru reparaţia sediului Curţii de Conturi. Popescu spune că nu ştie de ce Guvernul Greceanâi a secretizat acest document. „Achiziţiile publice trebuie să fie transparente şi deschise”, a specificat preşedinta CC.

În general, prin intermediul celor 26 de hotărâri de guvern desecretizate de Guvernul Filat au fost alocaţi, în secret, aproape 400 de milioane de lei. Cele „mai scumpe” hotărâri secretizate sunt: hotărârea cu privire la alocarea a 50 de milioane de lei pentru majorarea cheltuielilor pentru întreţinerea drumurilor (hotărârea a fost adoptată în august 2009 – n.r.), hotărârea cu privire la alocarea a 10 milioane de lei pentru „Teleradio Moldova” (octombrie 2008 – n.r.), hotărârea care stabileşte alocarea a 50 de milioane de lei pentru procurarea sediului ambasadei R. Moldova în Ucraina (septembrie 2008 – n.r.). În afară de aceasta, 70 de milioane de lei au fost alocaţi în mod secret în 2008 pentru construcţia Portului de pasageri Giurgiuleşti şi pentru construcţia tronsonului de cale ferată Cahul – Giurgiuleşti. Precizăm că lucrările de construcţie a tronsonului au fost efectuate de firma „Moldconstruct Market”, la care fiul lui Vladimir Voronin, Oleg, lucrează în calitate de economist.

Desecretizare pentru discreditare?

Referindu-se la documentele declasificate de noua guvernare, Vladimir Voronin a declarat în cadrul unei emisiuni de la Pro TV Chişinău că hotărârile şi deciziile de Guvern erau trecute la secret în mod legal. Liderul PCRM atenţionează şi asupra faptului că actuala guvernare desecretizează documente selectiv, urmărind interese electorale.

Şi fostul prim-vicepremier Igor Dodon susţine că hotărârile Guvernului comunist privind alocarea banilor publici erau legal secretizate, în conformitate cu Legea cu privire la Secretul de Stat.

Solicitat de Ştirea Zilei, Dodon a declarat că secretizarea hotărârilor de Guvern ce se referă la alocări financiare a fost argumentată. „Unele dintre ele au fost secretizate din simplul motiv că era vorba de rezerve de stat. Potrivit legii, rezervele sunt un subiect al secretului de stat. La fel ca şi dotarea organelor de forţă”, a spus Dodon. Ex-ministrul Economiei crede că prin declasificarea documentelor, actualul Executiv urmăreşte discreditarea fostei guvernări.