Sechestru pe sediul nou al PCRM

ABUZ // În pofida prevederilor legale, CMC a atribuit în 2006, cu titlu gratuit, Partidului Comuniştilor un teren în valoare de circa 300.000 de dolari

Sergiu Palihovici, şeful Oficiului Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat, va solicita zilele acestea în instanţă să fie aplicat sechestrul asupra noului sediu al PCRM, din str. Armenească. Decizia a fost luată după ce preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa e în căutarea unui potenţial cumpărător pentru acest imobil. Fostul şef al statului a precizat că partidul nu îşi permite să se mute în acest sediu de lux din cauza creditelor şi datoriilor mari acumulate.

Teren în valoare de 300.000 de dolari

Anterior, Sergiu Palihovici a depus o sesizare la Procuratura municipală Chişinău prin care a solicitat să investigheze legalitatea atribuirii Partidului Comuniştilor a acestui lot de teren. Pe moment Procuratura municipală investighează condiţiile în care terenul, cu suprafaţa de 2.000 de metri pătraţi, situat pe strada Armenească, a ajuns în posesia PCRM.

Terenul a fost atribuit PCRM de către Consiliul municipal Chişinău la 16 martie 2006. Reprezentantul Guvernului menţionează în sesizare că CMC s-a condus de prevederile legislaţiei privind asociaţiile obşteşti, sub a căror incidenţă însă nu cad formaţiunile politice. Potrivit lui Sergiu Palihovici, atribuirea terenului trebuia făcută exclusiv în bază de licitaţie publică.

Înainte, spaţiul cu pricina era un teren de fotbal al unei şcoli şi i-a fost dat iniţial în folosinţă gratuită PCRM, prin decizia din 16 martie 2006 a CMC, fiind votată de consilierii comunişti şi creştin-democraţi. Ulterior, prin decizia din 22 ianuarie 2009, CMC a acceptat vânzarea acestuia către PCRM ca teren aferent construcţiei, contra sumei de 407.557 de lei, deşi, potrivit unor experţi preţul de piaţă era de aproape 300 mii de dolari.

Caz investigat de Procuratura municipală

Potrivit unei investigaţii a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, PCRM a împrumutat pentru construcţia sediului peste 2,2 milioane de dolari de la Banca de Economii, în care statul deţinea pachetul majoritar de acţiuni şi al cărei director, Grigore Gacikevici, a fost consilier municipal din partea PCRM. Deşi Banca trebuia să cunoască scopul finanţării, termenele de rambursare, capacitatea financiară de plată a creditului, în 2007, când a fost contractat acesta, PCRM nu avea dreptul să aibă alte venituri decât cele obţinute din cotizaţiile de membru: vânzarea materialelor de propagandă, desfăşurarea de festivaluri şi expoziţii. În acest caz, pentru achitarea creditului şi dobânzii, fiecare membru al PCRM trebuia să aibă venituri lunare de circa 700 dolari, ceea ce nu era posibil. Procuratura municipală investighează acest caz urmând să stabilească legalitatea sau ilegalitatea deciziei CMC din 16 martie 2006.

Diana Gurschi, şefa Secţiei asistenţă juridică din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, a declarat că juriştii din Primărie au înaintat mai multe demersuri în aceşti ani la Procuratura Generală, dar fără vreun rezultat. „Ţinea de competenţa Inspecţiei de stat în construcţii să suspende lucrările de construcţie, atunci când acestea erau efectuate, ceea ce nu s-a făcut. Prin semnarea de către Inspecţia de stat a procesului-verbal de recepţie finală a lucrărilor, acestei afaceri i s-a dat însă o formă legală”, a spus ea. Jurista e de părere că, prin aplicarea sechestrului asupra imobilului, evaluarea preţului acestuia şi a prejudiciului cauzat prin cedarea celor circa 24 ari de teren în centrul capitalei, ar putea fi posibilă restituirea prejudiciului cauzat acum patru ani bugetului Primăriei.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu