Sechestru pe bunurile lui Sergiu Mocanu

JUSTIŢIE // Vlad Plahotniuc îi cere lui Mocanu despăgubiri în valoare de 2 milioane de lei

După conferinţa de presă, unde a adus acuzaţii omului de afaceri Vlad Plahotniuc, miercuri, Sergiu Mocanu, fostul consilier al ex-preşedintelui Vladimir Voronin, s-a îndreptat spre Judecătoria sectorului Râşcani al capitalei. Vlad Plahotniuc l-a acţionat în judecată pe Mocanu pentru declaraţiile denigratoare la adresa sa, care i-ar fi „cauzat acestuia prejudicii de ordin moral şi material, lezându-i onoarea şi demnitatea, creându-i probleme în activităţile economice”. Omul de afaceri cere despăgubiri în valoare de 2 milioane de lei.

Prima înfăţişare în cadrul procesului de judecată a durat 20 de minute. „Nu am niciun act şi nici nu sunt pregătit de proces. Ieri, am primit cererea şi nu am reuşit să contactez un avocat”, a spus Mocanu. Fostul consilier prezidenţial a adăugat că nu are încredere în judecător, dar a refuzat să depună o cerere de recuzare. „Eu nu sunt jurist şi nu ştiu ce să fac. Dar nu sunt de acord să examinaţi acest dosar, pentru că nu mi-aţi oferit posibilitatea să mă pregătesc de proces sau să contactez un avocat”, a replicat Mocanu, fapt ce l-a enervat şi mai tare pe judecătorul Gheorghe Gorun.

În urma unui schimb de replici dure între judecător şi Mocanu, juratul a anunţat că acceptă cererea avocaţilor părţii vătămate de a pune sechestru pe bunurile fostului consilier şi l-a urmat, fără să anunţe închisă şedinţa de judecată. O persoană prezentă la proces l-a acuzat pe judecătorul Gorun că îi tergiversează examinarea dosarului. „De trei luni aştept să fie pus pe rol dosarul, dar Plahotniuc l-a depus de câteva zile şi deja este judecat”, a strigat bărbatul.

„Nu cred că am mari şanse în acest proces”, a declarat jurnaliştilor Sergiu Mocanu. „Am aflat azi că mi-au fost sechestrate automobilul şi apartamentul. Avocatul meu, Nicolae Dron, este la odihnă şi nu mi s-a dat posibilitatea să mă apăr. Am aflat de la jurnaliştii veniţi la conferinţa de presă că trebuie să mă prezint la Judecătoria Râşcani în procesul intentat contra mea de omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Singurul regret şi singura dezamăgire este că Vitalie Nagacevschi apără interesele lui Plahotniuc”, a comunicat Mocanu.

Nagacevschi, avocatul lui Plahotniuc

Fostul deputat al Partidului Liberal-Democrat, Vitalie Nagacevschi, cunoscut anterior ca avocatul hoţului în lege „Micu”, a anunţat că părăseşte PLDM şi că devine avocatul omului de afaceri Vlad Plahotniuc.

Nagacevschi a intrat deja în noua sa funcţie, reprezentând interesele lui Plahotniuc. În cadrul şedinţei de judecată, judecătorul a dispus sechestrarea apartamentului lui Mocanu, în care acesta locuieşte împreună cu familia sa.

„Deseori, când am acceptat clienţi controversaţi, toată chestia asta se interpreta în defavoarea PLDM. Am ieşit din partid pentru a nu afecta imaginea partidului la care ţin foarte mult. Totodată, am hotărât să nu mă mai implic în politică, nici în PLDM nu mă mai întorc. Îmi voi câştiga pâinea în calitate de avocat, aşa cum am făcut-o anterior”, a explicat Nagacevschi.

Întrebat despre remunerarea pe care o va primi, Vitalie Nagacevschi a declarat că este o chestie confidenţială, dar pe care va fi nevoit să o dezvăluie, până la urmă, în cazul în care clientul său va câştiga, pentru că în acest caz Plahotniuc va cere restituirea cheltuielilor de reprezentare în judecată.

Totodată, Nagacevschi a ţinut să comenteze acuzaţiile aduse de către Sergiu Mocanu, dar şi de unii oameni de afaceri, privind acţiunile lui Vlad Plahortniuc. „Nu s-a adus nicio probă care ar demonstra implicarea clientului meu. Au fost prezentate eventuale nelegiuiri în care doar s-a lăsat să se înţeleagă implicarea lui Vlad Plahotniuc”, spune avocatul Nagacevschi. „Este vorba de un scandal, dar eu mă ocup de partea juridică şi nicidecum de cea politică”, a conchis avocatul lui Plahotniuc.

„M-a mirat foarte mult implicarea unui om politic, până la urmă, în acest caz. E singura mea dezamăgire din această zi. Chiar şi aşa, sunt sigur că acest proces nu are cum să se termine decât cu zdrobirea mafiei”, a declarat Sergiu Mocanu, pentru presă.
Referindu-se la sechestrul pus pe bunurile lui Sergiu Mocanu, Nagacevschi a menţionat că, „deoarece Vlad Plahotnic cere reparaţii pecuniare, s-a solicitat aplicarea sechestrului. Însă aceasta nu-l va afecta pe Sergiu Mocanu, deoarece acesta le va putea folosi, dar nu şi înstrăina. Din câte cunosc, Mocanu nici nu intenţionează să le vândă, de aceea nu văd cum l-ar afecta”, a menţionat Nagacevschi.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)