Seceta seacă fântânile, compromite culturile şi provoacă incendii

secetaNivelul râurilor din ţară scade în fiecare zi, fântânile seacă, cu toate acestea Agenţia „Apele Moldovei” ne asigură că nu există pericol ca locuitorii capitalei, dar şi ai întregii republici să rămână fără apă

Meteorologii au prelungit marţi, 11 august, codul galben de secetă hidrologică cu încă şapte zile. Seceta hidrologică este condiţionată de lipsa precipitaţiilor, de temperaturile înalte şi gradul înalt de evaporare. În mai multe sate fântânile au secat, iar oamenii sunt nevoiţi să aducă apă cu cisternele de la câţiva km distanţă. Culturile din grădini, dar şi de pe câmpuri s-au uscat, oamenii îşi fac griji că nu vor avea ce mânca la iarnă, iar preţurile la alimente vor creşte şi mai mult.

Din cauza lipsei de precipitaţii din ultima vreme şi a temperaturilor înalte, râuleţele au secat, iar oamenii nu au unde să-şi adape animalele. „Două băltoace am avut aici lângă sat, unde adăpam şi calul şi vaca, dar vara asta au secat de tot, acum aduc cu căruţa de acasă apă şi dau la vacă şi viţel”, ne spune Gheorghe, un bărbat de 60 de ani din satul Roşu, raionul Cahul. Nici la nordul ţării situaţia nu este mai bună. Chiar în orăşelul Costeşti, r-ul Râşcani, multe fântâni au secat, iar pe imaşul de lângă Prut pământul este crăpat de îţi încape mâna până la cot.

„Au mai fost ani secetoşi, dar ca acesta încă nu am văzut. Nu am nicio legumă în grădină, s-au pârjolit toate, roşiile fierbeau pe rug, cartofii sunt cât nuca, ce vom mânca la iarnă nu ştiu, nici iarbă să dăm la păsări nu avem, totul s-a uscat”, se întreabă Vera T., pensionară din satul Branişte, raionul Râşcani. Nivelul apei din fântâni scade în fiecare zi, iar în satul Zastânca din raionul Soroca apa care a mai rămas este cu mâl şi nitraţi. Specialiştii de la Centrul de Sănătăte Publică din Soroca trag un semnal de alarmă şi spun că norma indicilor bacteriologici este depăşită. O astfel de situaţie se întâlneşte şi în alte localităţi din ţară, specialiştii recomandă oamenilor să nu folosească apa din fântânile secate, care a mai rămas pentru băut şi prepararea bucatelor, şi ar fi bine de evitat utilizarea ei la irigarea culturilor. Un studiu al Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că în peste 80 la sută din fântânile din Republica Moldova apa nu este bună pentru a fi consumată.

Nu există pericolul ca locuitorii să rămână fără apă

Cu toate că săptămâna trecută Agenţia „Apele Moldovei” avertiza că locuitori din sudul ţării ar putea rămâne fără apă la robinete, din cauza debitului mic al râului Prut, Gheorghe Gheţivu, director interimar al Întreprinderii „Apă-Canal” din Cahul, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că situaţia este ţinută sub control. „Aprovizionarea cu apă a locuitorilor se desfăşoară în ritm normal. Da, râul Prut scade în fiecare zi cu câte 1 cm. Dacă nu va mai ploua, noi putem asigura populaţia cu apă în acest ritm de scădere încă o lună jumătate. Dar sperăm ca până atunci să plouă, dacă nu la Cahul, măcar în ţară”, susţine acesta.

Nici locuitorii capitalei nu vor rămâne fără apă deoarece conducerea S.A. „Apă-Canal Chişinău” a expediat un demers către Agenţia „Apele Moldovei” pentru a fi luate măsurile de rigoare. La rândul său, Agenţia „Apele Moldovei” a apelat la partea ucraineană (Comitetul de stat pentru Gospodărirea Apelor din Kiev şi Direcţia Bazinală Nistru-Prut pentru gestionarea resurselor de apă din Cernăuţi) care a dat asigurări privind examinarea posibilităţii de majorare a debitului de evacuare a apei de la barajul Complexului Hidrotehnic din Novodnestrovsk până la 180-200 m3/sec pentru toată perioada de etiaj în fluviul Nistru. Nivelul apei în râul Nistru a scăzut foarte mult în ultimele două luni și acum se apropie de cel critic. În prezent, nivelul râului este de 8,4 metri, pe când nivelul critic este de 8,3 metri. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului, acum două luni, nivelul apei în Nistru era de 11 metri.

Din cauza secetei creşte numărul de incendii

Pe 10 şi 11 august, în Republica Moldova au avut loc 77 de incendii de vegetaţie uscată. Potrivit Serviciului Situații Excepționale, din cauza umidităţii reduse şi a temperaturilor ridicate, creşte probabilitatea provocării incendiilor de vegetaţie. Cele mai multe incendii de acest fel au fost înregistrate în raioanele Ocniţa, Bălţi, Râşcani, Floreşti, Hânceşi, Cahul şi Chişinău. În astfel de condiţii o simplă scânteie sau o sursă de foc deschis poate provoca incendii extinse. Pompierii recomandă oamenilor să se abţină de la utilizarea focului în apropierea spaţiilor forestiere şi să apeleze de urgenţă Serviciul 901 în situaţii de risc.