Seceta ne lasă fără animale

Din cauza secetei majoritatea fermierilor sacrifică animalele şi nu mai vor să se îndeletnicească, în special, cu creşterea porcilor

Ferma întreprinderii de stat „Moldsuinhibrid”, din Orhei, specializată în creşterea porcilor de prăsilă, unde sunt circa 4000 de capete, se confruntă cu o criză fără precedent de hrană pentru animale. Conducerea întreprinderii ne-a informat că aici mai au nutreţuri doar pentru 4–5 zile. De două luni bat pragurile Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Deşi a fost dată o indicaţie Direcţiei Finanţe de a oferi mijloace pentru depăşirea crizei, până la momentul actual nu s-a întreprins nimic în acest sens. „Ne trezim şi nu ştim cu ce vom hrăni mâine animalele”, ne spune directorul întreprinderii, Vasile Harea.


Crescătorii de animale din Republica Moldova fac cozi la abatoare. Aceştia renunţă la animale, în prag de iarnă, din cauza scumpirii furajelor. Deşi samsarii au redus preţul la carnea achiziţionată cu 8-10 lei, supraoferta nu generează şi reducerea preţurilor pe piaţă.

Vor creşte preţurile la lactate

În acest moment, abatoarele cumpără de la oameni vitele la un preţ de 15-22 de lei pentru un kg. Intermediarii oferă doar 12-15 lei pentru un kg, greutate în viu. „Crescătorii de vite cornute mari nu-și mai permit să le țină și sunt nevoiți să le vândă pe un preț de nimic la abator. Carnea de vită din Republica Moldova nu se exportă, ea e destinată consumului intern. Se vorbeşte mult despre licitaţia anunţată de Ministerul Agriculturii pentru finele lunii noiembrie. Este prima de acest gen, de aceea vom vedea ce presupune şi cât de transparent va fi procesul prin care ajutorul în cauză va ajunge la fermieri. Acum, oamenii fac tot posibilul să păstreze măcar vitele pentru lapte”, a declarat preşedintele Asociaţiei crescătorilor de bovine, Radj Agaev, precizând că, din primăvara anului viitor, preţurile la produsele lactate vor creşte mult mai mult.

Oierii sacrifică până şi mieii

La rândul său, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine, Pintilie Bulgaru, afirmă că dacă în anii precedenţi în Republica Moldova exista circa un milion de capre şi oi, seceta a redus numărul acestora aproape în jumătate. În prezent, intermediarii cumpără oile la un preţ de 15–16 lei pentru un kg de carne, greutate în viu. Abatoarele oferă un preţ dublu pentru un kg de carne de animal sacrificat.

„Sudul Moldovei se află într-o criză fără precedent. Mai grav e că fermierii au ajuns să taie până şi mieii. Oamenii au nevoie de finanţe ca să procure furaje, vor să împrumute, dar băncile nu vor să acorde bani cu o dobândă mai mică. Din păcate, nu avem niciun suport din partea Ministerului Agriculturii în acest sens”, afirmă Bulgaru. Caşul de oi s-a scumpit deja, de la 60–70 de lei la 80–90. În anul care vine, din cauza reducerii efectivului de ovine, preţurile vor fi însă mult mai mari, prognozează specialistul.

Licitaţia ministerului e o picătură în mare

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a anunţat că va oferi, la începutul iernii, furaje fermierilor. Licitaţia din fondurile statului pentru procurarea furajelor este stabilită pentru 23 noiembrie.

Vasile Harea, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de suine, a declarat că acest ajutor va fi ca o picătură în mare. Preţul la porumb şi grâul furajer s-a majorat deja cu 30 – 40%. Costul de producţie al unui kg de carne de porc se ridică azi la preţul de 33 – 35 de lei şi se desface la preţul de 25 – 27 de lei/ kg de carne, greutate în viu, cu 6–8 lei mai puţin decât costul de producţie.

„Azi majoritatea fermierilor sacrifică animalele. Dacă în iunie – august, intermediarii achiziţionau animale vii, la preţul de 34–35 de lei pe 1 kg, acum o colectează la preţul de 25–27 de lei. Avem informaţii că sunt sacrificate până şi scroafele gestante. E al treilea an de când proprietarii fermelor de porci sunt în pierdere şi nu au nicio susţinere din partea autorităţilor”, afirmă preşedintele Asociaţiei.

Chiar dacă se atestă o supraofertă de carne, preţurile de piaţă la carnea de porc rămân aceleaşi, 80–100 de lei per kg. „Nu se reduc preţurile, deoarece este o reţea de intermediari bine pusă la punct, care le dictează. Dacă este cerere, scot carnea din abatoare, dacă nu – o mai ţin în frigidere”, spune el.

Potrivit fermierilor, micşorarea efectivului de animale nu e numai o consecinţă a secetei, dar şi a faptului că există o reţea creată din câţiva intermediari care au obţinut drepturile de a importa cereale şi furaje. Aceştia au ridicat şi menţin preţurile. „Autorităţile trebuie să acorde o atenţie deosebită acestui proces. Dacă distrugem fermele ne întoarcem îndărăt cu vreo 10 – 12 ani şi ne vom ridica mult mai greu”, mai spune Harea.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu