Se vor face sau nu aranjamente algoritmice la desemnarea conducerii TRM?

JURNAL a solicitat opinia mai multor politicieni şi jurnalişti la această întrebare.
Dumitru Diacov, deputat PD: „Nu ne vom implica”
„Legea spune clar – nu partidele decid cine să conducă la TRM. Noi ne dorim o televiziune liberă şi independentă, de aceea nu ne vom implica în procesul de desemnare a conducerii companiei. Mai ales că nici nu avem posibilitate să o facem.”
Alexandru Tănase, ministru al Justiţiei (PLDM): „Trebuie angajate persoane apolitice”
”Sper să nu se facă aranjamente algoritmice. La TRM trebuie angajate persoane apolitice şi profesioniste, care să poată scoată compania din criza în care se află. Avem nevoie de persoane abile şi bine pregătite pentru a face ordine la TRM.”
Anatol Onceanu, viceministru de Stat (AMN): „Simpatie şi respect reciproc”
”Nu algoritmul trebuie să conteze în acest caz, ci profesionalismul candidaţilor. Evident, avem simpatie şi respect pentru mulţi dintre candidaţi şi această simpatie este reciprocă, dar acesta va fi criteriul de bază.”
Victor Stepaniuc, deputat independent: „Aranjamentele deja s-au făcut”
„Sunt convins că desemnarea conducerii TRM se va face în baza unor aranjamente algoritmice. Clasa politică din R. Moldova tot timpul a făcut aranjamente în situaţii similare. În lista candidaţilor sunt mai multe persoane legate de anumite partide şi doar foarte puţine persoane apolitice. Eu cred că aranjamentele deja s-au făcut.”
Angela Aramă, jurnalist, coautor al Codului Audiovizualului: „Eu nu cred că nu se fac presiuni”
„La nivel teoretic, lucrurile nu s-au schimbat. Conducerea TRM e desemnată prin ingerinţe politice. În contextul acestui concurs, partidele aflate la guvernare cu siguranţă vor încerca să-şi plaseze simpatizanţii, dar nu asta este cea mai mare problemă. Eu m-aş bucura dacă acolo ar ajunge profesionişti care ştiu să facă televiziune echidistantă.”
Nadin Gogu, director interimar, Centrul pentru Jurnalism Independent: „Să le dăm credit de încredere”
„Ca în oricare procedură de acest fel, există desigur un risc ca astfel de aranjamente să aibă loc. Dar am dori totuşi să le acordăm credit de încredere noilor membri ai Consiliului de Observatori, în speranţa că aceştia nu se vor lăsa ghidaţi de „indicaţii” şi vor vota pentru oameni noi, fără vreo afiliere politică cu foştii sau actualii guvernanţi, buni profesionişti, doritori şi capabili să reformeze audiovizualul public.”