Se scumpeşte şi lumina?

Ne aşteaptă noi scumpiri, ne previne ministrul Economiei Valeriu Lazăr. De această dată, este vorba despre majorarea tarifelor la energia electrică. Contractul de livrare a energiei cu Centrala de la Cuciurgan expiră peste o săptămână, iar noul contract, care va fi semnat până la 1 aprilie, ar putea prevedea preţuri mai mari.

Anunţul l-a scos din sărite pe premierul Vlad Filat, care s-a arătat deranjat de faptul că ministrul vorbeşte despre scumpiri înainte ca acestea să fie decise.

Lazăr prevesteşte noi scumpiri

În opinia lui Valeriu Lazăr, compania Union Fenosa are motive serioase de a majora tarifele la energia electrică începând cu 1 aprilie curent, dat fiind faptul că peste o săptămână expiră contractul de livrare a curentului electric de la Centrala Moldavskaia GRES din Cuciurgan. De la 1 ianuarie curent, Rusia a majorat preţul de livrare a gazului pentru centrală. În condiţiile în care această companie generează curent electric pe bază de gaze naturale, nu este exclus ca furnizorul să ceară un preţ mai mare pentru energie şi ar fi corect”, a explicat ministrul. Precizăm că Moldavskaia GRES asigură circa 70 la sută din necesarul de energie electrică a R. Moldova.

Filat se supără

Totuşi, crede premierul Vlad Filat, ministrul s-a grăbit cu declaraţiile, prezentând o ipoteză drept un fapt împlinit. „Din câte ştiu eu, nu a fost luată încă o decizie finală cu privire la majorarea preţului la energia electrică. Negocierile vor continua. Trebuie să avem un preţ de piaţă la energie, nu unul forţat”, a spus şeful cabinetului de miniştri. Oricum, în cazul în care preţul va creşte, premierul promite ajutor social cetăţenilor care au venituri reduse.

Deocamdată, Union Fenosa şi Compania de stat Energocom se află în negocieri cu trei companii producătoare de energie electrică – una din Ucraina, una din România şi cu Centrala de la Cuciurgan.

Experţii însă nu cred că ar fi posibil ca preţul de livrare a energiei să nu crească. Alexandru Fala, expert IDIS „Viitorul”, afirmă că scumpirile sunt inevitabile, doar că Union Fenosa ar trebui să caute acum cel mai mic preţ posibil dintre cele oferite de producătorii de energie.

Mai scump cu 16 %?

În cazul în care operatorul naţional de distribuţie a curentului electric va decide să semneze un nou contract cu Centrala de la Cuciurgan, preţul energiei s-ar putea majora cu 16 %, pentru că şi gazul din care centrala produce energie s-a scumpit de la 1 ianuarie curent cu 15,9 %.

Până pe 31 martie, când expiră contractul cu Centrala de la Cuciurgan, preţul de import al unui kilowat-oră este de 5,5 cenţi. Experţii spun însă că noul tarif ar putea fi mai mare de 6 cenţi.

Ministrul scumpirilor

Menţionăm că ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a devenit în ultimul timp un fel de prezicător al majorărilor. Timp de o lună oficialul a anunţat despre trei majorări esenţiale. Mai întâi a tarifelor pentru convorbirile telefonice, apoi a preţului la petrol şi acum a preţului la energia electrică. Anunţurile ministrului au provocat de fiecare dată nemulţumirea premierului.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.