Se scumpesc patentele!

constructii.f.nadea roscovanuDe la 1 ianuarie 2015, costul patentelor pentru moldovenii care muncesc în Rusia va creşte de la 1216 la 3000 de ruble

Emigranţii moldoveni care muncesc în Rusia vor fi nevoiţi în anul ce vine să plătească lunar dublu pentru patentă. Am discutat cu câţiva conaţionali care deocamdată nu ştiu nimic despre aceste scumpiri, însă se aşteaptă la orice, numai să nu rămână fără loc de muncă. Tatiana Lariuşin, expert economic la IDIS Viitorul, consideră că „achitarea unei sume pentru patenta de muncă ar trebui să presupună obligatoriu şi beneficierea de anumite servicii. Dacă Rusia va scumpi patentele, ai noştri vor beneficia de mai multe servicii, dar acestea urmează să fie stabilite. Să vedem dacă Guvernul RM a negociat drepturile emigranţilor noştri”.

Președintele Congresului Diasporelor Moldovenești, Alexandr Kalinin, a anunţat săptămâna trecută că patentele de muncă în Rusia se vor scumpi. Migranții din țările fără regim de viză vor putea munci în baza patentelor de două tipuri – pentru persoană fizică și pentru persoană juridică. Astfel, dacă propunerile de modificări legislative vor intra în vigoare, migranții care muncesc în baza patentei, inclusiv cetățenii moldoveni, vor fi nevoiți să achite lunar 3000 de ruble în loc de 1216 ruble (1100 de lei în loc de 450 de lei – n.a.) Pentru a munci la o persoană juridică, patenta de lucru va costa 5 mii de ruble (1850 lei).
Pentru cele 90 de zile, termen în care cetăţenii moldoveni se pot afla legal la muncă în Rusia, ei vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 9 şi 15 mii de ruble. Salariul mediu al unui muncitor emigrant în Rusia constituie în jur de 25-30 de mii de ruble. Lilian Gaşinov munceşte la Moscova în calitate de zidar şi ne spune că îi va fi dificil să pună un ban deoparte dacă patentele se vor scumpi. „Dacă voi avea un salariu de 40 mii de ruble, mă voi descurca, eu gazda nu o plătesc, stau aici, la locul de muncă, toţi banii care îi fac îi trimit acasă, acolo părinţii îmi construiesc casă. Dar pe lângă asta mai şi mâncăm şi câte ceva de îmbrăcat ne mai trebuie, va fi greu”, spune Lilian.

Alţii nu ştiu nimic, dar se aşteaptă la orice fel de probleme

Din cauza conflictelor politice, după embargourile impuse la fructe, conserve şi vin, Rusia scumpeşte şi patentele de muncă pentru conaţionalii noştri. Despre aceste scumpiri unii moldoveni nu au auzit, dar se aşteaptă la orice fel de probleme. „Nu am auzit, dar nici nu mă miră că vor scumpi patentele. Eu şi aşa muncesc pentru 20 de mii de ruble, dintre care plătesc gazda 3 mii şi trimit acasă la părinţi că-s bătrâni şi bolnavi, şi mie mai nu-mi rămâne nimic. Nu destul că le strângem tot rahatul ruşilor, ei continuă să-şi bată joc de noi! M-aş întoarce în sat, dar acolo n-am de lucru, au rămas doar bătrânii şi câinii”, remarcă Marina Secrier. Liliana Buzuleac, care tocmai s-a reîntors la Moscova la muncă, ne spune că până acum nu a avut patentă, însă va fi nevoită să o achite deoarece altfel nu va putea munci. „E scump 3 mii de ruble, pentru trei luni va trebui să dau 9 mii, da, e tare scump, şi gazda trebuie să o achit, şi la copii să trimit în fiecare săptămână, nu ştiu cum mă voi descurca, eu singură îmi cresc copiii şi pe părinţii bătrâni îi ajut”, se plânge femeia.

„Guvernul trebuie să negocieze drepturile emigranţilor”

În pofida scumpirilor pentru patentă, până în prezent, nicăieri în legislaţia rusească nu se specifică dacă li se stabilesc ori nu migranților contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, ce procent din această sumă va fi transferat în fondul de pensii. Tatiana Lariuşin, expert economic la IDIS Viitorul, relevă că „situaţia este proastă pentru Republica Moldova, guvernul nostru trebuie să conştientizeze că pierde braţe de muncă şi nu numai în Rusia, dar şi în Europa”.

Experta consideră că „Rusia este interesată de emigranţii noştri, deoarece ei nu creează probleme şi se încadrează cel mai uşor acolo, de aceea regulile vor fi mereu mai flexibile. În primul rând, achitarea unei sume pentru patenta de muncă ar trebui să presupună obligatoriu şi beneficierea de anumite servicii. Dacă Rusia va scumpi aceste patente, desigur că ai noştri vor beneficia de mai multe servicii, dar acestea urmează să fie stabilite. Să vedem dacă Guvernul Republicii Moldova a negociat drepturile emigranţilor noştri. Rusia suferă de un deficit de braţe de muncă şi absoarbe fluxul de emigranţi”.

Președintele Congresului Diasporelor Moldovenești, Alexandr Kalinin, subliniază că, potrivit modificărilor legislative propuse, costul patentei va depinde de nivelul de salarizare dintr-o regiune sau alta, adică de nivelul de dezvoltare al acesteia. Dacă un muncitor migrant va întârzia plata pentru act măcar cu o singură zi, documentul va fi anulat.

Oficial, în Federația Rusă muncesc peste 500 de mii de muncitori migranți originari din Republica Moldova.

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)